Dr Snežana Đuričić: Zašto su silikoni u usnama passé?

Dr Snežana Đuričić

Senzualne i pune usne su od davnina bile simbol ženstvenosti i lepote. Danas, srećom, uz malo pomoći, svaka žena može imati lepe, oblikovane, pune usne. Sa napretkom nauke dosta je napredovala i estetska medicina, samim tim na tržištu je dostupno više metoda oblikovanja i punjenja usana. Kako izabrati pravu, najšešće je pitanje. Naravno, na izbor utiče dosta faktora, kao što su: dugotrajnost filera, cena, dostupnost…

Zaboravite silikon

Tečni silikon je bio jako popularan devedesetih godina prošlog veka, nažalost kod nas je i dalje u upotrebi. Dosta žena ga preferira zato što spada u trajne filere i zato što se može naći po jako pristupačnoj ceni. Ja svojim pacijentkinjama savetujem da nikako ne koriste tečni silikon za popunjavanje usana. Taj proizvod ne samo da nije odobren za tu svrhu od većih zdravstvenih organizacija, već može izazvati i značajne komplikacije. One se ne moraju javiti odmah, već mogu nastupiti i posle više godina.
Tečni silikon korišćen za svrhu uvećanja usana nema odobrenje FDA (Američka agencija za kontrolu hrane i lekova), takođe je zabranjen u većini zemalja Evrope. Nažalost, kod nas je još uvek popularna ta metoda popunjavanja usana, bilo zbog neinformisanosti građana ili zbog potrebe da se dobije što dugotrajniji efekat filera po manjoj ceni.
Taj proizvod je postao nepopularan u svetu zbog mogućnosti komplikacija poput infekcije, granuloma, promene oblika usana vremenom, ali i zbog teške sanacije ovih problema, koji se vrlo često rešavaju hirurškim putem i u većini slučajeva ostavljaju ožiljke. Takođe i „patkasti“ izgled usana je znatno češći sa ovim produktom jer vremenom, usled starenja, može doći do njegovog pomeranja i samim tim deformiteta usana.

Hijaluronski filer

Moj savet je da ukoliko želite da promenite izgled svojih usana, bilo da ih korigujete, popunite ili samo blago oblikujete, počnite sa filerima koji nemaju dugotrajan efekat, poput hijalurona. Hijaluron je glikozaminoglikan, prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože. Pored efekta popunjavanja usana, hijaluron ima efekat hidriranja, povećanja elastičnosti i tonusa kože.
Osim toga, ukoliko vam se ne svidi izgled vaših usana posle popunjavanja hijaluronom, on se može vrlo lako i brzo razgraditi enzimom hijaluronidaza, za razliku od trajnih filera gde bi postupak bio znatno komplikovaniji. Efekat trajanja hijalurona u proseku iznosi od 6-12 meseci. Ukoliko se kasnije ipak odlučite za trajni filer, preporučujem da izaberete metodu uvećanja usana sopstvenim tkivom (masno tkivo), koja je, po mom mišljenju, sigurnija metoda sa znatno manje komplikacija.
Takođe ne smemo zaboraviti na muškarce, većina njih voli da vidi negovane i lepe usne na svojoj lepšoj polovini. Međutim, muškarci polako menjaju  svoj stav prema estetskoj medicini. Broj muškaraca koji se podvrgavaju estetskim procedurama se znatno povećao u odnosu na pre nekoliko godina, takođe nije im strano ni blago povećanje usana. Senzualne, jedre usne lepo je videti na muškarcu, isto koliko i na ženi.

Zaljubite se u život

Mogu napisati mnogo saveta kako da ulepšate sebe i kojim metodama to da postignete ali ono što želim da vam kažem je da lepota nije samo u idealnim proporcijama, bilo lica ili tela. Ono što ženu čini lepom su njen duh, osmeh, karakter… Svaka žena je lepa i jedinstvena.
Sreća i ljubav su jedinstveni činioci koji će vas učiniti puno godina mlađom. Kada vam se oči zasjaje, obrazi zarumene i usne razvuku u osmeh, vi ste neodoljivi. To je ono besplatno, što svako može sebi da priušti, zato se trudite da budete srećni, da volite. Zaljubite se. Zaljubite se u život. Najbolje stvari u životu su besplatne.
Ostalo ćemo lako.

U sledećem broju saznaćete više o tome kako možemo otkloniti bore uz pomoć botoksa (Botulotoxina) i zašto ne bi trebalo da se plašimo toga.

Snežana Đuričić
Snežana Đuričić

Dr Snežana Đuričić je lekar koji se bavi estetskom neinvazivnom i anti age medicinom. Osnovno medicinsko obrazovanje stekla je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Dalje usavršavanje u oblasti estetske i fizikalne medicine nastavila je u Pragu (Češka Republika) i Edinburgu (Škotska). Trenutno živi u Pragu.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.