Vesna Jugović de Vinča, predsednica kompanije Miss Yu: Lepota je misija

„Lepota će spasiti svet“, tvrdi Vesna Jugović, predsednica kompanije Miss Yu

Vesna Jugović de Vinča, predsednica kompanije Miss YU, nedavno je boravila u Crnoj Gori gde je njena kompanija „Miss Monte“ organizovala izbor za Miss Crne Gore 2018. Takmičenje je održano u hotelu ACD u Herceg Novom. Bila je to prilika da pričamo o misiji lepote, kojom se Vesna intenzivno bavi skoro četvrt veka.

Koliko se promenilo shvatanje lepote od trenutka kad ste osnovali kompaniju Miss YU do danas?
Nekada su pobeđivale lepotice venecuelanskog tipa: prelepe, sa bujnom kosom, krupnih očiju, više barbike, više sladunjave… Kako vreme teče, sva takmičenja, pa i najvažnije, Miss World, idu ka devojkama koje su više modeli i pri tom, vešte diplomate. Oratorstvo je, pored lepote, glavna stvar u tim izborima. U Srbiji i Crnoj Gori to ne shvataju.

Stipendije misicama

Koliko vas je pogodilo razdvajanje Srbije i Crne Gore, s obzirom da sada imate obaveze u dve kompanije: Miss Monte i Miss Srbija?
Sve duplo radimo, palo mi je teško. Ne volim odvajanje ni kao princip, volim sabiranje, druženje, viši nivo komunikacije… Guramo, ipak, i zadovoljna sam. Dovoljno je pogledati kako izgleda jedno naše takmičenje, recimo najnovije za Miss Crne Gore. Izbor se odigravao u jednom prelepom ambijentu, ali sve je bilo malo zategnuto. Možda to Milanka Đorđević, potpredsednica kompanije Miss Yu i ja namerno radimo, da se tome da ozbiljniji ton a ne da to bude revija kupaćih kostima i tela.

Šta želite da poručite u vezi izbora za Miss, što se retko pominje u medijima?
Prvo, da smo mi u Srbiji podelili 354 stipendije za četvorogodišnje studije, što sigurno nije uradila ni jedna fondacija, ni privatna, ni državna. To niko nije primetio, niti obraća pažnju na to. Za Crnu Goru dali smo 22 stipendije Univerziteta Donja Gorica. Naše misice, Ana Bošković i Nikolina Lončar, najbolje su studentkinje na tom univerzitetu, koji ima 18 studijskih programa i 2500 studenata.

„Miss Monte“ je jedina zvanična agencija za izbor Miss u Crnoj Gori

Korist od titule

Koja je devojka najbolje iskoristila šansu koju daje vaša titula Miss?
Sanja Papić u promotivnom smislu ali svaka je devojka na svoj način iskoristila titulu. Nikolina Lončar je za mene primer kako neko kad poštuje naše principe, može da uspe. Ona je sa severa Crne Gore, sa 15 godina je ušla u sistem, nije znala gotovo ništa. Sa nama je rasla, razvila se, pobedila je na Miss Universe Crne Gore. Imala je neverovatne pobede na raznim takmičenjima i naravno, revije, proputovala svet, paralelno završavala studije i kao najbolji student dobila stipendiju za magistraturu. U isto vreme je PR naše kompanije, novinar, voditelj… Nikolina Lončar, od pre nedelju dana Radonjić, najbolji je ambasador naše misije. 

Razvoj i askeza

Šta bi jedna lepa devojka trebalo da ima u svojoj ličnosti da može u potpunosti da odgovori principima Miss Yu?
Pre svega, da želi da se razvija. To je važno i za mlade i za zrele osobe. Razvijati se u svim dimenzijama, i naravno, učiti, obrazovati se. Takođe je važno imati poverenja u nas, u predsednika kompanije i naš tim. Principi koje mi forsiramo zaista su vrhunski: intelektualnost, duhovnost, humanizam, fizička kondicija… Nema duhovne snage ako nema fizičke kondicije.

Možete li to da pojasnite?
Ako čovek ima visoku duhovnost, on će biti mršav. Nema dobrog tela bez visoke duhovnosti, koliko god to vređalo nekoga. Askeza – suzdržavanje, to je već tema za razmišljanje. 

Crno-beli svet

Tvrdite da se u drugim zemljama sveta mnogo više poštuje lepota nego u Evropi?
Postoji ceo jedan svet Latinske Amerike koji uzima izbore Miss kao nešto najvrednije za jednu državu. Izbor za Miss je tamo na nivou fudbalskih svetskih mečeva i teniskih turnira. Predsednici države ispraćaju lepotice na izbore za Miss sveta, dočekuju ih, one postaju ambasadori, gradonačelnice, heroine, velike glumice, one su carice. To važi i u Kini, Indiji… Bivši predsednik Sejšela je rekao: „Evropa i Amerika su u crno-beloj tehnici, a mi ostali smo u boji“.

Koliko godina ste sarađivali sa Donaldom Trampom u misiji lepote?
Upoznala sam ga 1995. i do pre dve godine smo bili saradnici. On je meni bio šef jer je imao licencu Miss Universe, koju sam ja uzela. On je sad predsednik države, licencu je prodao, zato što je dobar biznismen. Napadao je Meksikance koji su, inače, kao televizija, njegov najveći partner u Latinskoj Americi. Onda je shvatio da će da obori vrednost Miss Universe. Ako nemaš televiziju, pada vrednost. I tada je prodao Miss Universe, brzo, za velike pare. 

Tramp kao šef

Kakav je Donald Tramp kao šef?
Surov i strog. Njega ne interesuje da li padaju bombe na Srbiju i Crnu Goru. Ako ne platiš licencu na vreme, gubiš ugovor. Njegov tim se tako ponaša. Jako je striktan, precizan i profesionalan. Tramp je na svim finalnim večerima i svim velikim dešavanjima za Miss Universe, uvek bio prisutan, kao i na mitinzima, takmičenjima i posle na balu povodom krunisanja Miss Universe. Imamo mnogo zajedničkih fotografija. Upoznala sam i Melaniju.

Kako ocenjujete politiku Donalda Trampa?
Ono što primećujem kao spoljno-politički novinar jeste da je on startovao kao antiglobalista a sada vuče poteze koji ukazuju na prilagođavanje dubokoj državi i interesima novog svetskog poretka. Tramp se povlači u Ameriku i napušta Evropu. Šta to za Evropu znači? To znači da imamo više slobode. Da sam na mestu Merkel i Makrona, ja bih mu se zahvalila. 

Zahtevna licenca

Kakve su vaše obaveze prema davaocima licenci za razna takmičenja?
Moramo da organizujemo tako izbor, da ga napravimo tako popularnim, na takvom nivou, da možemo da privučemo sponzore i donatore koji će nas podržavati, verovati u našu misiju. Mi svake godine isporučujemo novac za licence raznim takmičenjima, gde imamo naše dugoročne ugovore.

Da li bi neko drugi mogao da radi izbor srpske i crnogorske finalistkinje za Miss World i Miss Tourism World?
Mogao bi da radi i neko drugi ali kako? Nisam sigurna da bi bilo tako čisto, bez obzira što se u žutoj štampi provlače gluposti. Mislim da nema od mene i moje Milanke većih konzervativki. Sve što radimo, radimo čisto. Kod mene je sve transparentno, kao prozori na mom brodu na Savi. Nemam zavese. Nemam tajne. Meni je sumnjivo kad neko kaže: Nemojte mi ulaziti u privatni život. Ja kažem: Uđite mi u privatni život. Imate da nađete samo da su stvari baš kako treba.

Mandelin kod

Koja je vaša životna krilatica?
Volim da citiram Nikolaja Velimiroviča koji je rekao: Sve što tkaš, vezuj koncem za nebo. To je osnov dugoročnog života, sreće,  ličnog blagostanja… To je proces, znanje, muka… ali je moguće.

Postoji li veza između vaše nove knjige “Mandela’s Code” i lepote?
Moja knjiga “Mandela’s Code” je osnova za diskusiju, koja je prerasla u veliki skup intelektualaca sveta pod okriljem International Foundation for Sustainable Peace and Development. Pokušala sam da dekodiram Mandelin način mišljenja, filozofiju, politiku i njegov koncept nove renesanse sveta. Bila sam inspirisana intervjuom koji mi je dao, a to je bio, zamislite, poslednji intervju ovog veliko lidera, pored Gandija, nesumnjivo najvećeg u 20. veku. Mandela je znao tajnu medija i “najviše” principe komunikacije.

Bez predrasuda se svemu u čemu su mladi – priključivao i širio svoje ideje tolerancije, oprosta i pomirenja. Tako je tri puta pozvao organizaciju Miss World, najveće takmičenje za najlepšu devojku sveta, koje je potom organizovano u Južnoafričkoj Republici. Za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu lepotice iz Miss World su takođe bile tamo da nose zastave država. Jednoj od južnoafričkih lepotica Mandela je dao veliku stipendiju u Londonu i ona je završila brokerske škole i bankarstvo. Napravila je čudo, vratila se u Južnu Afriku i tamo je jedan od najuspešnijih bankara i finansijera. Mandela je znao tajne radosti i tajne svetlosti, stvorio je “nauku o  slobodi” koja može da nas brani u ovi surovim vremenima modernog ropstva koji se putem sarkastične koncepcije sa slobodarskim naslovom – neoliberalizam, kao pošast širi svetom. Znao je najviše tajne duhovnosti i imao je bezgraničnu ljubav koju je gotovo svetački širio oko sebe. Imala sam sreću što sam se zadesila u njegovoj blizini i te 2009. uz Božićni doručak napravila taj krucijalni intervju.

Kažu da ste jedna od 100 najmoćnijih Srpkinja. Da li je to zbog vaše misije lepote ili nečeg drugog?
Mislim da je zbog toga što pokušavam da vežem konce za nebo.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.