Vanja Gavrovski: Mojih 10 pravila sunčanja

Vanja Gavrovski

Pri svakom upoznavanju i susretu, prvo što primetimo na drugoj osobi je koža: lica, ruku… e pa, ako nas koža predstavlja drugima, trebalo bi da je zdrava i adekvatno negovana. U letnjem periodu češće pričamo o zaštiti kože od UV zračenja (to je bila i tema prethodnog bloga), a upravo sunčeva radijacija tokom letnjih meseci može da ugrozi zdravlje kože.
Bakarna koža je odavno out. To ne znači da ću letovati u svojoj dobro zatamnjenoj sobi… Sunce nam daruje dobro raspoloženje, podstiče stvaranje vitamina D, ali postoje određena pravila kojih se jednostavno morate pridržavati. Kao neko ko vodi računa o izgledu kože, i te kako ih se pridržavam.

Moja pravila sunčanja

  1. Kada imate određeno iskustvo, znate koliko je važno da sačuvate lepotu lica. Prvo i osnovno pravilo je – ne izlažite lice direktno sunčevim zracima. Bronzani ten lica trajaće vam samo jedno leto, a bore će ostati zauvek. Neka vam krema sa visokim zaštitnim faktorom, naočare i šešir sa širokim obodom budu svakodnevni pratilac u šetnji sunčanom stranom ulice.
  2. Usne su jako osetljive, a često na njih zaboravljamo. Meni je ranije često izlazila groznica, virus herpes simpleks, ali otkada koristim stik sa zaštitnim faktorom 15 to se više ne dešava. Pravilo broj dva, ne zaboravljajte na zaštitu usana ni u vreme najtoplijih dana u godini.
  3. Zlatno pravilo tri je da svakodnevno koristim hidrantnu kremu koja ima zaštitni faktor (najmanje 15). Ako znam da ću se duže vreme zadržati na otvorenom, tačnije na suncu, preko hidrantne kreme uvek namažem i kremu za sunčanje koja je prilagođena mom tipu kože.
  4. Uvek kupujem kvalitetan preparat. Verujte mi, bolje je sprečiti nego lečiti. Ne obezbeđuju svi preparati zaštitu od UVA i UVB zraka. Već sam vam pisala da se od UVA zraka moramo štititi tokom čitave godine, jer smo im izloženi stalno i prodiru duboko u našu kožu, a samim tim je i oštećuju na dubljim nivoima, dok smo UVB zracima izloženi uglavnom tokom leta. Četvrto pravilo – birajte preparat koji blokira UVA i UVB zrake.
  5. Da li znate da koža može da izgori i dok čekate autobus? Koža doživljava pravi šok ako je dugo bila skrivana ispod garderobe, a onda naglo izložena suncu. Čak i kafica u dvorištu može predstavljati opasnost za kožu. Peto – uvek nanosite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.
  6. Jedna od grešaka koju ljudi često prave je da odu na plažu i prvo sve pripreme pa tek na kraju stavljaju preparat za sunčanje. Ja kremu uvek namažem pola sata pre odlaska u prirodu, na plažu, pre nego što kožu izložim suncu kako bi ona imala dovoljno vremena da je apsorbuje. Šesto pravilo, nanesite kremu u debelom sloju i ponavljajte to svaka dva sata, a decu na moru mažite i češće jer su svaki čas u vodi, a krema se ispere.
  7. Hlad je velika zabluda. Ako mislite da ste zaštićeni samo zato što ste u hladovini, varate se. UVA zracima smo izloženi i u hladu, a oni imaju veliku ulogu u nastajanju fleka i alergija na sunce. Isto je i sa staklima u kući i na automobilu. Moje sedmo pravilo je da uvek imam štitnike na automobilu koji mi pružaju dodatnu zaštitu od UVA zraka.
  8. Osmo pravilo – piling lica i tela valja uraditi dve nedelje pred odmor. Otklonite odumrle ćelije sa kože i izbegnite tamne fleke. Kad kožu pripremim na ovaj način, boja mi traje duže i mnogo je lepša.
  9. Da li ste se ikada zapitali zašto vam kosa leti posvetli. Odgovor glasi: zato što je izložena izuzetno jakim UV zracima. Deveto pravilo – zaštitite i kosu: nanesite masku u tankom sloju, isprskajte je zaštitnim sprejem i nosite šešir ili kačket.
  10. I na kraju koliko god dobru kremu da imate, nemojte se sunčati čitav dan. Izbegavajte sunce od 11 do 17 sati. Iskoristite to vreme za obilazak muzeja ili galerije. Pijte mnogo tečnosti, najmanje dva do tri litra vode i povremeno zelene sokove, jedite svežu šargarepu, puno voća i povrća.

Uživajte, ali umereno

U umerenosti je spas. Tretirajte kožu i posle sunčanja, tako što ćete je, dok je još vlažna, namazati hidrantnim losionom, bademovim ili maslinovim uljem.
Ne postoji univerzalno pravilo, jer ima koža kojima nije potrebno puno pripreme, imaju dobar odbrambeni mehanizam (dobar imunitet, dobar pigment, dobru debljinu…), ali ne zaboravite, ne postoji koža koja ne može da izgori, koja je otporna na vrele, sunčane zrake.
Stručnjaci tvrde da otkrivanjem pet odsto tela pet minuta tri puta nedeljno stvaramo onoliko vitamina D koliko je potrebno da se aktivira imunološki sistem. Više od 20 minuta ne povećava korisne efekte vitamina D, ali povećava rizik da nam koža izgori.
Ne morate se sa mora vratiti bronzanog tena, ali ne ni aristokratski beli. Vladika Nikolaj Velimirović kaže da svaki dan treba odživeti kao celinu, proživeti ga kao da je jedan ceo, započet i završen život. S vremenom sam shvatila da suština leži u Aristotelovoj zlatnoj sredini.

Vanja Gavrovski
Vanja Gavrovski

Zovem se Vanja i ponosna sam mama jednog dvogodišnjaka. Mogli ste da me upoznate kao PR menadžera Lagune - najveće izdavačke kuće na Balkanu, pre toga kao lice Trećeg kanala! U slobodno vreme volim da putujem, uživam u dobroj hrani, dobrom shoppingu i druženju sa prijateljima. Oduvek pišem, piskaram, beležim, pa je i ideja za blog došla kao posledica ljubavi prema pisanju. Na blogu ću pisati o lepoti života koji inspiriše, mene kao mamu, ženu, prijatelja... Ovo je mesto za umetnost i lepotu.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.