U poseti Talinu: Estonci veruju da drveće ima dušu

Ako želite da vidite kako je stvarno izgledao jedan evropski grad u srednjem veku, definitivno bi trebalo da posetite Talin. Ni slutila nisam da je Estonija zemlja u kojoj se čovek osećao kao da je uskočio u bajku

Stari grad Talina najbolje je očuvan srednjevekovni grad u Evropi

Jeste li nekada, zaneti morem priča o egzotičnim i dalekim destinacijama, poželeli da posetite Estoniju? Verujem da ne, baš kao ni ja. Sreća je, međutim, bila na mojoj strani kada je po službenoj dužnosti trebalalo da posetim tu zemlju na obali Baltičkog mora.

Snežana Sremac Mučibabić, autorka teksta, u Starom gradu Talinu

Ni slutila nisam da je to zemlja u kojoj se osećate kao da ste uskočili u bajku. Tako sam se osećala kada sam kročila na aerodrom, tako sam se osećala tokom boravka tamo, a tako sam se osećala i kada sam napuštala Talin. Dakle, ovo je priča o jednoj bajkovitoj zemlji na severu Evrope, blizu Rusije, o kojoj možda nikada niste ni razmišljali.

„Ne verujem u srećan kraj, ali verujem u srećna putovanja.“

Džordž Kluni

Baltik treba doživeti sa svih strana – prići mu sa morske strane, ali ga obavezno treba doživeti i sa visine (što je za mene bio 22. sprat jedne od zgrada u Talinu). O, da, panorama grada na dlanu! Sa jedne strane vrh katedrale, sa druge Baltičko more, sa treće upadljivi crveni krovovi zgrada – ne zna se šta je lepše.

Putovanje kroz vreme možda nije moguće, ali ako želite da vidite kako je stvarno izgledao jedan evropski grad u srednjem veku, definitivno bi trebalo da posetite Talin.

Gradsko jezgro Talina u vreme Božića

Glavni grad Estonije zauzima veoma dobar geografski položaj između St. Peterburga, Helsinkija i Stokholma. Iako pripada Baltičkim zemljama, umnogome naginje ka Skandinaviji.

Stari grad je pod zaštitom UNESCO

Okružen bedemima i kulama, deli se na Gornji (Tompeo) i Donji grad (Al-lin). Ulice su prekrivene kaldrmom, svaka kuća izgleda kao iz bajke, sa predivnim srednjevekovnim vratima i kapijama.

Žao mi je samo što svoj dolazak u Talin nisam mogla da planiram  tokom „belih noći“ ili kada se vidi polarna svetlost u Estoniji (Aurora Borealis).

Talin je nepravedno zanemaren grad. Istina jeste da je nama malo dalji, ali sam sigurna da nikoga ne bi ostavio ravnodušnim…

Kapije grada u prestonici Estonije

Stari grad nudi mnogo zanimljivih građevina i zidina koje sam sa uživanjem istraživala.

U restoranima Talina hrana je preukusna i treba vremena da se sve proba i obiđe. Za sve ljubitelje belog luka „Baltazar“ je mesto za preporuku. Tu je baš sve sa ukusom belog luka. Ima ga u aperitivima, glavnim jelima, ali i dezertima. Nije baš da bih mogla tu da ručam svaki dan ali svakako bi trebalo posetiti ovo neobično mesto.

Stari grad nije sve po čemu je Talin poznat

Aerodrom u Talinu je jedan od najboljih u Evropi, zahvaljujući inovativnom konceptu koji je lansiran pre nekoliko godina. Pored fotelja u različitim bojama, tu je i biblioteka iz koje možete uzeti knjigu i vratiti je ili zameniti tokom sledeće posete.

Snežana Sremac Mučibabić ispred restorana “Noa” u Talinu


Vana Tallinn je estonsko piće, miks ruma, citrusa, cimeta i vanile. Dostupne su i varijante sa ukusom kafe, čokolade i krema. Meni se ovo neobično piće mnogo dopalo.

Autentični suveniri

Neobični suveniri jedna su od odlika Talina. Tu bih ubrojala:

Različite predmete od smreke

Pletene stvari

Krznene šubare i kape

Marcipan 

Jantar

Antikvitete

A kako je moguće da posetim Estoniju, a da u njoj ne kupim neki autentičan modni detalj?! U ovom slučaju, setih se naše poslovice „Čizma glavu čuva, šubara je krasi“, te počastih sebe jednom prelepom toplom šubarom Strpljivo čekam pravu zimu i sneg da se šepurim sa svojom šubarom.

Depeche Mode Baar

Da budem iskrena nisam fan benda Depeche Mode, ali kao veliki ljubitelj muzike morala sam da posetim ovaj bar. U Depeche Mode Baar se bez prestanka vrte čuveni hitovi Dejva Gana i drugara, po kojima su imena dobili najbolji kokteli kuće. Ovaj bar je poznat kao mesto dobre zabave, kako za strance tako i za Estonce. Nisam imala dovoljno vremena da se potpuno opustim i ubacim u taj mod, ali mogu da kažem da je vredelo doživeti to iskustvo.

Definitivno, u Talinu se može naći za nekoga sve, za svakoga ponešto. Da imaju duga topla leta i toplo Baltičko more, ovo bi definitivno bila rajska destinacija.

I ZA KRAJ, NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI
Ukoliko niste znali, Estonci vode u startapovima. 
U ovoj zemlji je pokrenut Skajp.
Estonci nisu posebno religiozni, ali više od 60 posto njih veruje da drveće ima dušu.

Piše: Snežana Sremac Mučibabić

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

1 Comment
  1. Kao u bajci! Tražila sam nešto zanimljivo da iznenadim dragog za Dan zaljubljenih i eto, nađoh! Hvala veliko!
    Kupiću karte za privatne letove za grupe kod royal charter service i provešćemo praznik tamo, u totalno romantčnom okruženju. Divno!
    Ne znam samo kako ću da izdržim da mu ne kažem pre nego što sve spremim, hihihi.
    Hvala još jednom 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.