Složićete se da libido u odmaklim godinama nije dominantan.Kako sačuvati ljubav?

Piše: Milorad Marić

Poverenje, privlačnost, razumevanje, nežnost, bliskost, posvećenost… I iznad svega želja da se sačuva i neguje ljubav. Eto recepta iz prve ruke kako da ljubav traje i u lepim godinama

Milorad i Milka Marić na vidikovcu Perunika na planini Jagodnji iznad Krupnja

Mnogi govore da ljubav slabi sa godinama zajedničkog života.

S obzirom da ljubav doživljavam kroz reči: „Godine prolaze – ljubav traje“, postaviću  samom sebi škakljivo pitanje: „Da li je to moguće?“ Moj odgovor je da svakako jeste moguće. Prema sopstvenom iskustvu ovo „svakako“ nije fraza već stvarnost. I evo, otvorio sam Pandorinu kutiju za razgovor o trajanju ljubavi.

Ono što je potrebno jeste da želimo da sačuvamo i negujemo ljubav. A način na koji ljubav možemo čuvati i negovati jeste pitanje od milion dolara.

Svako od nas ima svoje mišljenje na tu temu. U zavisnosti od okolnosti, mišljenja su konfuzna, suprotstavljena ili čak kontradiktorna. Odmah se, kad je reč o najosetljivijim emocijama, nameće pitanje: otkuda tolike i takve razlike u mišljenju?

Esej o lepim godinama, treći u nizu, napisao je najstariji saradnik Ona magazina, Milorad Marić (na fotografiji u društvu Ivane Popović, Branislave Mićić i svoje supruge Milke)

Šta ako su njih dvoje različiti tipovi ličnosti?

Pozvaću u pomoć i iskoristiti učenje velikog filozofa Karla Gustava Junga, u nastojanju da svoje mišljenje prilagodim istinama o psihološkim tipovima.

Jung je naveo veoma ilustrativan primer nesporazuma koji je posledica različitih osobina psiholoških tipova koje je on u svojim radovima klasifikovao. Jung tvrdi, koristeći primer, da ukoliko bi psihijatar i pacijent pripadali različitim tipovima (na primer jedan je ektravertan, a drugi introvertan), teško bi im pošlo za rukom da se slože i harmonično sarađuju.

Dakle, mnogi izvori nesporazuma u svakodnevnom životu mogu da se objasne pripadnošću različitim tipovima ličnosti. Svaki tip veruje za sebe da je njegovo gledište na mestu, a da je drugi, suprotni tip – neznalica, bezveznjak i šarlatan, što u krajnjem slučaju dovodi da drugome odriče svaku vrednost.

Ako kažemo da je ljubav između dve jedinke saradnja…

Ali vratimo se na početak.

Ako pojednostavimo i kažemo da je ljubav između dve jedinke saradnja, lako možemo reći da je suština te saradnje uzajamno poverenje koje garantuje skladan odnos.

Svakako da poverenje nije jedini činilac da bi neka veza trajala. Ali ja nikako ne isključujem poverenje kao veoma, veoma važan činilac!

U godinama u kojima se ja sa svojom suprugom nalazim, dominantan činilac koji utiče da veza opstaje leži u snažnoj privlačnosti. Privlačnost je posledica spoja iskustva, odnosno doživljenih emocija koje i dalje traju, libida i nasušne potrebe da budemo zavisni jedno od drugog.

Volim taj osećaj da je voljena osoba „tu negde“, u mojoj blizini, da nisam sam

Oslobođeni potrebe da budemo s nekim zato što se plašimo samoće

Rekao sam tri činioca ali za jedan – libido, složićete se da u odmaklim godinama nije više toliko dominantan. Zbog toga spoj emocija i potrebe da zavisimo jedno od drugog ostaju kao snažni činioci da ljubav i dalje traje. Takvoj ljubavi ja pripisujem sledeće atribute: nežnost, razumevanje, toplinu u odnosu…

Biću sentimentalan ako moje sadašnje emocije opišem kao potrebe i zadovoljstvo. Uživam, ako ništa drugo jer mi je toplo oko srca, dok posmatram voljenu osobu kad se odmara, kad spava ili nešto radi po kući. Volim taj osećaj da je voljena osoba „tu negde“, u mojoj blizini, da nisam sam. Volim pomisao da ćemo uskoro izaći u šetnju i zajedno pričati o prirodi i ljudima koje srećemo. Sve se to nekako uklapa u sliku o našem zajedništvu, o toj zavisnosti koja je oslobođena potrebe da budemo s nekim zato što se plašimo samoće.

Bez obzira na brojne prepreke koje inače stoje na putu mirnog i spokojnog suživota, odnos zavisi isključivo od nas

Svaki suživot zahteva posvećenost da bismo sačuvali uzajamnu bliskost

Ako uzmemo u obzir da su nam godine zajedničkog života pomogle da sa mnogo više razumevanja i ljubavi gledamo na naš odnos, lako dolazimo do saznanja da on, bez obzira na brojne prepreke koje inače stoje na putu mirnog i spokojnog suživota, isključivo zavisi od nas, kao i naše odluke da budemo zajedno.

Okruženje, nažalost, takvim osećanjima ne ide naruku. Zato skeptici primaju sa rezervom ocenu, koju dajem ljubavi u poznim godinama. Čak i u toj rezervisanosti nema ničega lošeg. Rezervisanost, pa i negiranje, samo nas opominju da svaki suživot pa i onaj najvažniji, emotivni, zahteva posvećenost da bismo sačuvali uzajamnu bliskost. I to je jedan od najvećih izazova u životu ali i podsticaj da ljubav traje.

Ljubav nas vodi do ushićenja i produženja smisla života

Ljubav traje kao snažan pokretač…

Povremeni nesporazumi, ponekad praćeni povišenim tonom u komunikaciji, samo su potvrda da život nije uvek lagodan. Svakodnevica nas primorava da se uzdržavamo od takvih reakcija, zahvaljujući minulim godinama koje nas uče (podstiču, a ponekad i primoravaju) da prevazilazimo zamke nesporazuma i nesklada, koje nastaju kao razlika u karakternim osobinama.

Ljubav traje kao snažan pokretač koji nas vodi do ushićenja i produženja smisla života, kako sa voljenom osobom tako i sa ljudima koji nas okružuju.

Beograd,  16. 05. 2022.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.