Saveznici u borbi protiv tvrdoglavih tamnih fleka na licu i vratu

Ono čime se kozmetičke kuće u poslednje vreme bave i šta užurbano proizvode, jesu kreme za izbeljivanje fleka i pega koje se javljaju na čelu, obrazima, bradi i iznad gornje usne, a takođe i na vratu. Tamne fleke na koži odnosno hiperpigmentacija, mogu nastati usled hormonskog poremećaja, direktnog višečasovnog izlaganja suncu ili previše odlazaka u solarijum.
Međutim, hiperpigmentacija je pokatkad rezultat nakupljanja pigmenta koji je nastao od akni ili ekcema. Može da se pojavi i nakon nanošenja parfema ili kreme za uklanjanje nausnica, jer oni u kontaktu sa suncem stvaraju fototoksičnu reakciju.
Hiperpigmentacija kože češće se manifestuje kod žena, nego kod muškaraca. Zapaženo je da se javlja u toku trudnoće ili usled korišćenja kontraceptivnih pilula. Bitno je da to nije promena nastala usled nekog oboljenja, već da je to pre svega estetski problem. Osobe koje su tamnijeg tena, imaju veću verovatnoću za dobijanje tamnih fleka, jer su njihove ćelije za pigment aktivnije.
Naučnici i dermatolozi razvijaju napredne tretmane za posvetljenje nejednake pigmentacije lica i vrata. U daljem tekstu predstavićemo vam tri proizvoda, koji su rezultat njihovog rada.

Čarobno ulje

Bio-Oil je čarobno ulje protiv strija, ožiljaka i suvoće kože, koje utiče značajno i na poboljšanje neujednačenog tena i nejednake pigmentacije, o čemu svedoči i najnovija klinička studija urađena u Teksasu (SAD). Uzorak u toj studiji činilo je 67 žena (različitog porekla), od 30 do 70 godina starosti, sa blago do umereno fotooštećenom kožom na licu i vratu.
Terapijska grupa tretirana uljem Bio-Oil obuhvatala je 35 ispitanica, a grupa bez tretmana 32 ispitanice. Studija je bila randomizovana (ispitanice su nasumično podeljene u dve grupe), kontrolisana i „slepa“ za ocenjivača efikasnosti. Sve ispitanice su učestvovale u početnoj proceni na skriningu, nakon koje je sledio jednonedeljni „period ispiranja“ (eliminacije potencijalnog prisustva bilo kog proizvoda u koži).
Potom je 35 ispitanica nanosilo Bio-Oil dva puta dnevno, tokom 12 nedelja, na lice i vrat. Kliničke procene su obavljane u šest kontrolnih poseta, u svakoj parnoj nedelji.
Rezultati su pokazali da je Bio-Oil efikasan za poboljšanje izgleda neujednačenog tena i nejednake pigmentacije kod fotooštećene (zrele) kože. Nakon četiri nedelje, za oba parametra na licu i vratu postignut je statistički značajan rezultat. Posle 12 nedelja, 86 odsto ispitanica u grupi tretiranoj uljem Bio-Oil pokazala je statistički značajno poboljšanje nejednake pigmentacije na licu a 71 odsto ispitanica značajno poboljšanje nejednake pigmentacije na vratu.

Napomena: Bio-Oil se prodaje u pakovanju od 25, 60, 125 i 200 ml.

Multi-Spot korektivni serum

Anew Clinical Multi-Spot korektivni serum pomaže smanjenju vidljivosti: fleka od sunca, fleka od akni, crvenih i braon fleka. Kako se koristi? Dvaput dnevno (ujutru i uveče) valja ga umasirati nežno u očišćenu kožu lica i vrata. Rezultati govore da je 88 posto žena koje su učestvovale u testiranju ovog kozmetičkog proizvoda, primetilo ujednačeniji ten posle osam nedelja. Njegova online cena je 2.900 dinara za pakovanje od 30 ml.

Serum za diskoloracije zrele kože

Anew Clinical Precision 3T serum za diskoloracije razvili su naučnici u Avonovom Institutu za negu kože, kao napredni tretman koji pomaže ženama u borbi protiv znakova starenja. Precision 3T tehnologija dokazano posvetljuje čak i najtamnije diskoloracije, uz pomoć dermatološki potvrđene formule u čijoj su osnovi salicilna kiselina i vitamin C!
Efikasan je za čak sedam tipova diskoloracija: tamnih mrlja, crvenila, mrlja od akni, smeđih mrlja, neujednačeno tonirane kože, pegica i žutila. To je potvrdilo 74 posto žena koje su ga testirale. Prema njihovim iskazima, laserski je precizan u posvetljenju mrlja, bez menjanja tona kože okolnog područja lica i vrata.

Kako se koristi? Nanosi se uveče direktno na tamne fleke, pomoću tankog aplikatora. Njegova online cena iznosi 1910 dinara za pakovanje od 15 ml.

ANTHELIOS PIGMENTATION SPF50+

Za sve osobe sklone hiperpigmentaciji – žene sa melazmom (trudničkom maskom) ili sunčevim pegama, ljude sa upalnim stanjima kože sklonim postupalnoj hiperpigmentaciji – La Roche-Posay je stvorio posebnu zaštitu koja pokriva širok spektar UV zraka, kao i vidljivu svetlost za sprečavanje nastanka hiperpigmentacije.
Proizvod Anthelios Pigmentation SPF50+ pomaže u regulaciji stvaranja melanina pomoću UV filtera. Obogaćen je sastojkom Procerad, koji ujednačava ten. Pomoću tonirane formule, u trenu ispravlja neujednačenu pigmentaciju.
U La Roche-Posay istraživanju koje se ticalo ključne važnosti filtriranja vidljive svetlosti za sprečavanje razvoja pigmentacije, 20 ispitanika je bilo izloženo vidljivoj svetlosti svakodnevno tokom 12 dana. Jedna grupa je tretirana proizvodom ANTHELIOS PIGMENTATION, a druga nije. U svakom stadijumu eksperimenta pigmentacija kože je procenjena.

Rezultat: ANTHELIOS PIGMENTATION je pokazao značajnu efikasnost u smanjenju razvoja pigmentacije uzrokovane vidljivom svetlošću u poređenju sa netretiranim područjima. Značajni rezultati zabeleženi su nakon samo četiri dana.

Preporučena maloprodajna cena iznosi 1949,99 RSD.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.