Poseta ministra Branislava Nedimovića i poslanice Ivane Popović Opštini Krupanj

„Početkom marta poljoprivrednicima ćemo isplatiti oko 7,5 milijardi dinara, a novac je namenjen svim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta. Za svaki hektar dobiće po 4.000 dinara“, istakao je ministar Nedimović

Radni sastanak sa ministrom Nedimovićem u Krupnju ispratio je rekordan broj podrinjskih medija

Na inicijativu narodne poslanice Ivane Popović, u Velikoj sali Opštine Krupanj, u sredu, 24. februara, održan je radni sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i predsednicima opština Krupanj (Ivan Isailović), Mali Zvornik  (Zoran Jevtić) i Ljubovija (Milan Jovanović). Razgovoru je prisustvovao i Vladan Ćosić, direktor „Poljosaveta“ iz Loznice.

Ivana Popović je istakla da se razgovaralo o aktuelnim problemima u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu sa kojima se susreću u lokalnim samoupravama, kao i subvencijama u poljoprivredi, ali i o sanaciji dela rečnog korita reke Likodra u Krupnju.

–           Nadam se da ćemo u budućnosti imati sve više ovakvih susreta i razgovora sa predstavnicima ministarstava kako bismo izvršnu vlast upoznali sa problemima sa kojima se susrećemo na lokalu i kako bismo od njih zatražili odgovarajuću pomoć – rekla je Popovićeva.

Subvencije na principu 50/40/10

Ministar Branislav Nedimović je prisutne obavestio o akcionom planu po kome će teći subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Za isplatu subvencija u martu opredeljena su sredstva u visini od 7,5 milijardi dinara, dok je u budžetu za istu svrhu za ovu godinu planirano ukupno 53 milijarde dinara.

–           Plaćanje će se vršiti po hektaru, svakom poljoprivrednom proizvođaču koji je vlasnik zemljišta. Za svaki hektar dobiće po 4.000 dinara, – izjavio je ministar Nedimović.

–           Krajem marta u saradnji sa Svetskom bankom uputićemo javni poziv vredan 38 miliona dolara za kupovinu poljoprivredne opreme. Svi poljoprivrednici će moći da konkurišu za sredstva, a posebnu pažnju posvetićemo sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva. Prioritet će imati poljoprivrednici iz devastiranih područja. Polovina novca biće bespovratna, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je učešće. Ako neko namerava da kupi traktor od 80 kilovata vredan 20.000 evra, 10.000 će dobiti bespovratno, 8.000 je kreditna podrška, a učešće je 2.000 evra. Kod kreditne podrške, kamatna stopa je subvencionisana – naglasio je Nedimović.

Rekordan izvoz u godini korone

On je podsetio da su u prošloj godini prinosi pšenice i kukuruza bili rekordni, a da je izvoz poljoprivrednih proizvoda bio 4,2 milijarde dolara.

– Imali smo rekordan izvoz, ali i profit od 1,8 milijardi dolara što je najbolji rezultat ikada. To je posledica svih aktivnosti koje smo imali u proteklom periodu. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u protekle tri godine je u konstantnom rastu. U prošloj godini rast društvenog proizvoda u poljoprivredi bio je pet odsto i to je sigurno osnažilo srpsku privredu – smatra ministar Nedimović.

U toku sastanka Ministar je najavio izmenu Zakona o komasaciji i poljoprivrednom zemljištu, kao i da je država u investicionom programu „Srbija 2025“ opredelila oko 80 miliona evra za komasaciju.

Novina koja će, po rečima Ministra, biti možda najinteresantnija lokalnim samoupravama, jeste IPARD III. Početak ovog programa očekuje se u 2022. godini i odnosiće se na izgradnju komunalne infrastrukture (vodovodne i kanalizacione mreže, putne mreže), gde će nosioci biti lokalne samouprave.

 

Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik

Poljoprivreda u Malom Zvorniku

Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik, rekao je na radnom sastanku u Krupnju da su iz prve ruke dobili sve informacije o planovima za ovu godinu, što će im omogućiti da na vreme obaveste poljoprivrednike gde i kako mogu da konkurišu za subvencije koje daje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za subvencije poljoprivrednicima u našoj opštini izdvajamo 15 miliona dinara godišnje i ministra Nedimovića upoznali smo sa načinom na koji delimo ta sredstva. Dajemo subvencije od 70 odsto, a pojedinačna vrednost se kreće od 200.000 do 400.000, a za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda i do 700.000 dinara. Ministra smo pitali i za pomoć oko uređenja rečnih korita i dobili smo odgovor da kada budu završeni projekti možemo očekivati subvencije i do 50 odsto od vrednosti planiranih radova – istakao je Jevtić.

Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija

Ljuboviju muče seoske utrine

Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, rekao je da su ovakvi sastanci veoma važni za predstavnike malih opština kao što je Ljubovija.

– Ministar Nedimović nas je obavestio da će vrlo brzo biti promenjen Zakon o poljoprivredi što je veoma važno, a razgovarali smo i o komasaciji i još nekim bitnim stvarima za našu opštinu. Upoznali smo ga sa problemom koji se tiče seoskih utrina. Najveći posed u državnom vlasništvu u našoj opštini je u selu Gornje Košlje na 900 metara nadmorske visine što je idealno za podizanje  rasadnika, kao i za proizvodnju bioekoloških proizvoda. Nismo u mogućnosti da potencijalnim investitorima, kojih je bilo nekoliko, izađemo u susret pa smo pitali ministra kako da taj problem prevaziđemo. Nedimović je rekao da će u novom Zakonu o poljoprivredi  seoske utrine, koje su do sada bile u nadležnosti mesnih zajednica, ponovo biti vraćene državi na upravljanje. Tako ćemo moći da izađemo u susret investitorima, koji su zainteresovani za određeni vid proizvodnje. Očekujemo da uposle veliki broj radnika, što je za našu malu opštinu veoma važno – naglasio je Jovanović.

„U 2020. godini, godini korone, ostvaren je rekordan izvoz u oblasti poljoprivrede od 4,14 milijardi dolara i profit od 1,8 milijardi dolara.“

Ministar Branislav Nedimović
Poseta pogona "Džemara" u selu Kržava iznad Krupnja
Po završenom sastanku u Opštini Krupanj, ministar Branislav Nedimović je posetio pogon „Džemara“ u selu Kržava na planini Jagodnji iznad Krupnja. Domaćini su mu bili poslanica Ivana Popović i predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović. Među gostima bili su još: pomoćnik predsednika Opštine Krupanj za turizam i ekologiju Aleksandar Petrović, direktor Turističko-sportske organizacije Krupnja Mladen Stefanović, narodni poslanik Lav Grigorije Pajkić, kao i članovi TV ekipe iz Beograda.

						
																		
						 
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.