Petar Hranuelli: Kamene Venere stižu u Beograd

Izložba se otvara 14. januara u 19:00 časova u „Galeriji 73“ (Požeška 83 a) u Beogradu i traje do 26. januara u 20:00 časova.

Petar Hranuelli sa svojom skulpturom u selu Tamnjanica nedaleko od Niša

Većina radova koji će biti izloženi u „Galeriji 73“ nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Hranuelli je prvi put radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Osim sićevačkog kamena, veliki broj Venera realizovan je u poznatom prilepskom mermeru, u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim tako i u monumentalnim formatima.


Ona magazin: „Otmica Evrope“, koju ćete pokazati Beograđanima za par dana u „Galeriji 73“ , jedna je od retkih politički obojenih skulptura u vašem opusu. Šta vas je isprovociralo da je isklešete baš u Tamnjanici?

Petar Hranuelli: Ta skulptura je posebna zato što sam po prvi put radio u sićevačkom kamenu. Pronašao sam ga u Sićevu, blizu Tamnjanice. Zanimljiv je to kamen, nisam vidio da je itko od srpskih kipara radio u njemu. Kako uvijek pričam da kamen ima dušu, tako i taj crvenkasti kamen ima dušu te Sićevačke klisure. Poneki  je malo ispucan ali to vam je kao duša, i duše su ispucane ali i dalje se borimo da ne ispucaju do kraja. Tamnjanica je jako inspirativno mjesto i kada bih više bio tamo, nastalo bi i puno drugih skulptura od sićevačkog kamena u mom stilu.
Petar Hranuelli, Otmica Evrope, 2020. mermer + sićevački kamen, 50 x 48 x 29 cm

Ona magazin: Kada bi neka od vaših kamenih Venera oživela, šta bi nam ispričala o vašem vajarskom potezu? Da li je udarac vašeg dleta i čekića boli ili je pak oslobađa dugogodišnjih stega?  

Petar Hranuelli: Citiram Mikelanđela  Svaki komad stijene ima statuu unutar sebe, a zadatak skulptora je da tu statuu i pronađe.” Mislim da bi moja Venera isto to rekla kao Mikelanđelo i bila bi sretna što je netko oslobodio od viška kamena u kom je bila. Svaki udarac u kamenu ne boli jer kamen vodi svoju priču a kamen i ja imamo svoj dijalog, tako da je dijetlo samo malo pomoćno sredstvo da kamen bolje sluša. Ja pričam sa kamenom i tada sve ide sa lakoćom i užitkom između njega i mene.


Punačke, putene a ipak savršene

Venera, tema na kojoj Hranuelli radi godinama, pojaviće se na izložbi u Beogradu, u “Galeriji 73”, u novim oblicima, poput modernih anđela s krilima, koji koračaju ili prkose vetru. Petrove Venere su punačke, putene a ipak savršene.

Petar Hranuelli, Majka, 2020. mermer, 60 x 24 x 24cm

Hranuellijeve Venere su podjednako zadovoljne kada krase prostor u Šumadiji ili u Cvituši u Lici, nevažno da li jašu bika ili stoje na vetru, da li se ljube ili jednostavno nekoga čekaju. Ponekad su duhovite i zabavne, ponekad u žurbi… Umeju katkad da se opuste.

Hranuellijeve kamene Venere u selu Tamnjanica kod Niša

Moderne Venere koje je isklesao Hranuelli imaju i ono iskonsko u sebi, čime nas privlače i Venere iz praistorije. Čini se da Hranuelli negira tvrdoću kamena, udahnjujući svojim Venerama – drugi život. Utisak fizičke lakoće postaje metafora duhovne lakoće, opuštenog pristupa životu…

Petar Hranuelli, kratka biografija

Lako je poistovetiti se s Petrovom vizijom sveta utisnutom u kamenu. Taj kamen zadržao je ljudski miris…

Rođen u Supetru (27. januara 1975), a do 1994. godine živi u Postirama na ostvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 56 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.  O njegovom umetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari. Mnoga dela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja, galerijama, privatnim kolekcijama kod nas i u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Holandija, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska...)

“Svako ko je proveo vreme sa Petrom, može u isto vreme spoznati odraslog čoveka i obrise deteta u njemu, deteta koje snažno dubi kamen, igrajući se.”

Maja obradović

Sigurnost i jasnoća umetničkog izraza

Sve što Petar Hranuelli prikazuje nalazi se u svom optimalnom stanju, na vrhuncu svoje životne snage i spokoja, bilo da je to bik u pokretu, prostitutka ili majka koja se igra s detetom. Refleksije i senke učestvuju u umetničkom ‘odevanju’ renesansnih obrisa tela Venere i anđela, istovremeno nagoveštavajući njihovu fizičku ranjivost.

Petar Hranuelli, Anđeo, 2020, mermer, 32 x 15 x 11cm

Sigurnost i jasnoća umetničkog izraza Petrovih skulptura proizilaze iz kombinacije renesansne baštine i njegovih savremenih težnji. Ova dela slave veličanstvenost prirode i samog postojanja.

Hranuelli miri praistorijsku i renesansnu estetiku s modernim predstavama o ženskoj lepoti. Izložena dela oslikavaju život u svim oblicima, ogoljenim u trenutnoj stvarnosti.

Petar Hranuelli, Anđeo je poželeo potrčati, 2020, mermer + inoks, 37 x 20 x 17cm

A što je danas posebno teško, kraj Petrovih skulptura publika u sebi pronalazi posejano mitološko seme koje svaki čovek dobija rođenjem, a često ga nikada ne pronađe. Dela Petra Hranuellija dočaravaju arhetipsko u nama i čine da to mitološko seme proklija.

Blic pitanje za Petra Hranuellija

Ona magazin: Šta kaže Vaša intuicija, za koju skulpturu će se u „Galeriji 73“ javiti prvi kupac?

Petar Hranuelli: Ne razmišljam o kupcu kad radim jer radim srcem i dušom ono što volim ali eto ako baš želite znati, skulptura  „Otmica Europe“ je rezervirana i nakon izložbe ide u jednu lijepu kolekciju u Beč.
Petar Hranuelli, Otmica Evrope, 2020. mermer + sićevački kamen, 50 x 48 x 29 cm
Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.