Opština Krupanj poseduje rekreativne rute u dužini od 300 kilometara

Opština Krupanj je 06. marta 2020. proglašena za turističko mesto treće kategorije. Trebalo bi naglasiti da se radi o celoj opštini a ne o užem gradskom jezgru, što je jedinstven slučaj u Srbiji

U Krupnju su u ponedeljak, 28. decembra 2020, prvi put uručene nagrade „Rađevska šljiva“, „Rađevska malina“ i „Rađevsko srce“. Ustanovila ih je Turističko-sportska organizacija Krupnja za doprinos unapređenju i promociji turizma.

Kroz Krupanj protiču četiri reke: Bogoštica, Čađavica, Kržava i Likodra

Nazivi nagrada su u direktnoj vezi sa imenima biciklističkih, gljivarskih i pešačkih staza (koje se zovu „rute šljive“, „rute maline“ i „rute srca“), s obzirom da se Opština Krupanj diči džinovskom mrežom od 300 kilometara rekreativnih staza. Rute su ucrtane u turističke mape i obeležene putokazima. Mapu ruta uskoro će pratiti i digitalna mapa „Najveći pijac na svetu“, o čemu će kasnije biti više reči. 

Ko su prvi dobitnici novoustanovljenih nagrada?

Prvi dobitnici nagrada TO Krupnja, koje je uručio direktor Mladen Stefanović, su:

Aleksandar Petrović („Rađevska šljiva“)

Ivana Popović („Rađevska malina“)

Slavica Džinović („Rađevsko srce“)

Rađevska šljiva

Aleksandar Petrović je bivši direktor TO Krupnja, koji je sada pomoćnik predsednika Opštine Krupanj za turizam i ekologiju. Prilikom prijema „Rađevske šljive“, Aleksandar je poručio: „Nagrada ima za svrhu da populariše rute i što je posebno važno – da populariše zdrav život“.

Gde ja stadoh, ti produži. Bivši i sadašnji direktor TO Krupnja, Aleksandar i Mladen

Jedna od rekreativnih staza ide vrhom planine Jagodnje, do spomen-kompleksa Mačkov kamen

Rađevska malina

Nagrada “Rađevska malina” pripala je Ivani Popović, narodnoj poslanici iz Krupnja
Pored privatnog preduzetništva, Ivana Popović je zaplovila i u političke vode

Prilikom uručenja „Rađevske maline“, predsednik Mladen je rekao: „Naša Ivana je najupečatljiviji brend Opštine Krupanj. Promociju Opštine podigla je na najviši nivo. Za nju bih rekao samo ovo: Svetsko a naše!

Ivana Popović je narodna poslanica u Skupštini Srbije i osnivač brenda „Džemara“ u selu Kržava nadomak Krupnja. Zbog Ivaninog opravdanog odsustva, njenu nagradu primila je majka, Branislava Mićić.

Dobitnici nagrada i zaposleni u TO Krupnja. Napred: Aleksandar Mladenović, Aleksandar Petrović, Slavica Džinović, Slavka Ilić, Branislava Mićić i Nada Radinović. U drugom redu: Radovan Ristanović, Mladen Stefanović, Darinka Kostadinović i Rade Marković

Rađevsko srce

Kamerman Branko Mrkonjić i Slavica Džinović, novinarka RTS Beograd

Slavica Džinović je novinar RTS iz Beograda, koja više od pet godina prati dešavanja u Krupnju, Ljuboviji, Loznici i Zvorniku. Zapaženi su njeni prilozi o kulturnim i privrednim dešavanjima, te kulturno-istorijskim spomenicima. Slavica priča da snimanje reportaža iz Krupnja uvek protekne glatko. „Ovde su svi kooperativni i sve se brzo organizuje“, kaže ona.

Koji su planovi TO Krupnja?

O budućim koracima u pravcu turističkog razvoja opštine, razgovaramo sa Mladenom Stefanovićem (30), koji je od 15. septembra 2020. direktor TO Krupnja. Profesionalno iskustvo je sticao kao urednik kulturnog programa u Biblioteci „Politika“ u Krupnju. Budući da je diplomirao istoriju, bio je i profesor istorije u krupanjskoj Gimnaziji.

Aleksandar, Slavica, Mladen i Branko posle dodele nagrada

„Izazov je prihvatiti se direktorske funkcije na kojoj je vaš prethodnik bio uspešan, kao Aleksandar Petrović“, rekao je za Ona magazin, Mladen Stefanović. „Opština Krupanj je 06. marta 2020. proglašena za turističko mesto treće kategorije. Trebalo bi naglasiti da se radi o celoj opštini a ne o užem gradskom jezgru, što je jedinstven slučaj u Srbiji.

Pred nama je realizacija ideje „Najduži pijac na svetu“, koja će uključiti ponudu domaćih proizvoda na označenim rutama. U naredna dva-tri meseca trebalo bi da počne da radi i kurirska služba, za dostavu domaćih proizvoda naručiocima. Mi ćemo dati preporuku da svi proizvodi budu brendirani kao Plodovi Rađevine.“

Mladen je najavio da će u martu 2021. početi da se gradi hotel na kraju pešačke zone u centru Krupnju. Hotel bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. U maju 2021. će početi radovi na memorijalnom kompleksu Stolice, što znači da će Opština Krupanj uskoro dobiti i na Stolicama novi ugostiteljski objekat, smeštajne kapacitete i prostorije za seminare. Konačni cilj jeste da se na teritoriji opštine dostigne ukupan kapacitet od 1000 turističkih ležajeva.

U godini 2022. planirano je da se renovira i Dom mladih zadrugara u Beloj Crkvi.

„Da ne govorimo samo o planovima, evo i nečega što je već gotovo. Upravo je završen fudbalski teren sa veštačkom travom u našem gradu“, istakao je sa ponosom Mladen, budući da Krupanj umnogome računa na sportski turizam. „U februaru ćemo ga opremiti refelektorima a 2022. godine i tribinama. Dolaziće prvoligaške fudbalske ekipe na zimske pripreme.“

Rađevci sa nestrpljenjem očekuju subvencije za razvoj seoskog turizma

„Već u januaru i februaru 2021. godine počećemo sa subvencijama za razvoj seoskog turizma, koje iznose 100.000 dinara po ležaju“, podvukao je Mladen za kraj.

Ideja za proširenje turističkih sadržaja ima puno: digitalna animacija „Rađev kod“, izgradnja teniskog terena „Bil Hadson“, turistička promocija Kovačeviće pećine… Ali o svemu tome otom-potom.  

Tekst i fotografije: Branislava Mićić

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.