Opadanje kose u jesen

Dok u proleće i leto kosa cveta, jer sunčeva svetlost aktivira hormone rasta, jesen donosi drugačije promene. Koren slabi i kosa opada više. U periodu od 4-6 nedelja može se javiti povećan gubitak kose. To je prirodan proces opadanja tanjih letnjih dlaka. Kako bi se shvatilo zašto se ovo dešava, potrebno je da se razume prirodni ciklus rasta dlaka.

Prirodni ciklus rasta kose odvija se u intervalu od dve do šest godina. U svakom trenutku 90% naše kose raste, a ostatak je u stanju mirovanja (dva do šest meseci pre nego što opadne). Nakon što ispadne folikul dlake, koren miruje oko tri meseca pre nego što se celi proces ponovi. Ovo su tri sukcesivne faze gde se prva naziva anagena faza, druga katagena i poslednja telogena.

Da li je reč o sezonskom, jesenjem gubitku kose?

Ukoliko uzroci opadanja kose nisu stres, upotreba nekih lekova, anemija, dijeta, porođaj, febrilna stanja, kožne i ginekološke bolesti, maligna oboljenja i oboljenja štitne žlezde, a kosa se prekomereno gubi u jesenjim mesecima, onda je u pitanju jesenji efflivuim. Ovo  je fiziološki proces, u toku dana može ispasti više od 100 dlaka, a smatra se da uzrok leži u evoluciji čoveka. Za dijagnozu jesenjeg efflivuima neophodno je uzeti detaljnu anamnezu i uraditi skenerskopski pregled kože glave (dubinsko posmatranje i snimanje struktura kože) kako bismo isključili moguće uzroke opadanja kose.

Izbor adekvatne terapije

Kako bi se sprečilo da ovo stanje postane hronično, potrebno je primeniti adekvatnu terapiju. U lokalnoj terapiji se primenjuju biostimulativni šamponi, losioni, serumi i ampule, sa aktivnim materijama poput alge auxine tricogene, maslačka, koprive, hajdučke trave, pšenice, kompleksa vitamina B, E, amino – kiselina i minerala. Pored lokalne terapije, za proces stimulisanja rasta dlake koriste se Laser i LED tehnologija. U opštoj terapiji se takođe mogu primeniti vitamini, minerali i drugi dijetetski suplementi.

Mezoterapijski kokteli

Sa istim ciljem se primenjuje i mezoterapija pomoću laboratorijskih koktela. Mezoterapija podrazumeva unošenje aktivnih materijala u dublje slojeve kože radi sprečavanja daljeg opadanja kose, poboljšanja kvaliteta već postojeće i stimulacije rasta nove kose. Prednost ove metode se ogleda u tome, što se za razliku od drugih klasičnih medicinskih tretmana, koriste male doze lekovitih, veoma koncentrovanih koktela, neželjena dejstva se smatraju nepostojećim, uz istovremeno brz i dobar efekat. Tretmani mezoterapije se mogu raditi jednom nedeljno, jednom u 15 dana i jednom mesečno.  Mezoterapija, kao minimalno invazivna procedura, u kombinaciji sa dobro izabranim mezokoktelom daje mnogo brže od lokalne upotrebe preparata. Sve se to odražava i na estetski izgled pacijenata, kao i na njihovo psihološko stanje. Upravo iz tih razloga, lečenju bi trebalo pristupiti sa više aspekata i moralo bi se ići u korak sa novim medicinskim dostignućima, što je omogućeno u Dr VAIS-u.

Budite spokojni u sigurnim ste rukama

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.