Novinarki Marini Bulatović priznanje za promociju Teslinog dela

Na manifestaciji Dan dijaspore novinarki i književnici Marini Bulatović dodeljeno je priznanje – Sertifikat za promociju imena i dela Nikole Tesle i Teslinog naroda.

U ime Marine Bulatović, dugogodišnje članice NUNS-a koja živi i radi u Kanadi, priznanje je 7. jula na Univerzitetu Singidunum u Beogradu primila glumica Iva Štrljić, koja je i pročitala odlomak o Tesli iz Marinine knjige „Nina od Arabije“.
Dan dijaspore organizuju Teslina naučna fondacija SAD i Srbija, Univerzitet Singidunum i partnerske organizacije dijaspore i matice.

Na skupu su, između ostalih, govorili: Miroslav Majkl Đorđević, ugledni biznismen iz SAD i predsednik zadužbine Studenica; Nikola Lončar, predsednik Tesla naučne fondacije iz Filadelfije; prof. Svetlana Matić, potpredsednica Prosvjeta Austrija; Petar Lastić iz Srpskog instituta iz Mađarske; Slavica Mastikosa iz Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, te Marko Milenković, državni sekretar Ministarstva rada i brojni domaći istoričari, stručnjaci za IT sektor i tehnološki razvoj i drugi.

Marina Bulatović je ovo priznanje zaslužila za svoj dugogodišnji rad – promovisanje Nikole Tesle u svetu. Volonterski je pomagala i pomaže brojnim Tesla-udruženjima širom Amerike i Kanade.

Marina Bulatović

Šta ova nagrada predstavlja za vas?
M.B: Lepo je kada neko primeti i nagradi vaš rad. Na Danu dijaspore u Beogradu govorilo se o saradnji matice i dijaspore, ali i kako poboljšati te odnose. Iz ličnog iskustva mogu da vam kažem kako ti odnosi (ponekad) izgledaju: inicijativa da se Dan nauke u Srbiji slavi na Teslin rođendan potekla je iz dijaspore davne 2002. godine. Ali, tek kada smo se u Njujorku sreli dr Ljubo Vujović i ja, što je bilo u januaru 2010, i kada smo izvršili svojevrstan „pritisak“ na vlast u Beogradu, a zahvaljujući i ogromnoj podršci medija koju smo tada dobili – akcija je urodila plodom. Konačno, Božidar Đelić je proglasio 10. jul 2010. za Dan nauke u Srbiji, ali ni u jednom saopštenju nije pomenuo da je dijaspora sve to inicirala, već je izjavio da je Ministarstvo nauke pokrenulo tu akciju. Jeftini politički poeni se skupljaju na sve moguće načine, ali za uspešnu saradnju matice i dijaspore ključno je poverenje i uzajamno poštovanje.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.