Neka vam dom zamiriše na medene kućice kao iz bajke: recept za testo i glazuru

Ovih dana čitavi trgovi u zapadnoj Evropi mirišu na medenjake i kuvano vino, a mi razgovaramo sa Biljanom Gačić iz Krupnja koja pravi kućice od medenjaka i tako u svoj gradić na četiri reke u zapadnoj Srbiji donosi duh i atmosferu tamošnje božićne tradicije

Najlepše medene kućice Biljana Gačić pravi za svoju decu: Ognjena Vladimira, Đurđinu i Trivuna

Medenjaci su nastali u srednjem veku. Njihov rodni grad je Nirnberg u Nemačkoj, koji je nekada bio centar trgovine začinima.

Običaj da se od medenjaka prave medene kućice, torte i različite figure, i zalivaju šećernom glazurom, raširio se iz Nemačke po celom svetu.

Lep i kreativan posao, koji traži strpljenje

Biljana Gačić iz Krupnja napravila je prvu medenu kućicu za svog sina Ognjena Vladimira, pre šest godina.

Onda su došli na svet ćerka Đurđina i mlađi sin Trivun, pa je Biljanina ljubav prema kućicama koje mirišu na cimet i prah šećer, morala da sačeka da deca malo porastu.

U poslednje dve godine naša sagovornica, koja radi u Opštini Krupanj kao novinar u online timu, razvila je svoju veštinu pravljenja jestivih kućica do tančina. Sada ih, sa neskrivenom radošću i ponosom, prodaje. Jedna medena kućica košta 1300 dinara.

„Uradila sam do sada pedesetak kućica“, kaže Biljana. „To je lep i kreativan posao, koji traži strpljenje. Za svaku „ciglu“ na kućici potrebno je sačekati najmanje 15 minuta da se lepo osuši. Jednu kućicu ukrašavam tri dana, pod uslovom da je vreme idealno – da nije velika vlažnost vazduha. Kada je vlažnost vazduha velika, za izradu jedne kućice treba mi i koji dan više.“

Slatkiš koji traje pola godine

Medene kućice imaju zidove od kolača, kao u bajci o Ivici i Marici, koji su povezani šećernom glazurom. Fasada i snežni krov prave se od iste glazure, čiji vam recept dajemo na kraju teksta.

Za ravne površine, koje se premazuju tankim slojem glazure, u osnovnu masu dodaje se i malo vode. Gustina takve glazure ne može se lako dočarati rečima, do nje se dolazi praksom.

Perlice i zvezdice za prozore, vrata i baštenske elemente oko kuće, Biljana kupuje u prodavnicama zdrave hrane koje nude i poslastičarske ukrase. Tu nabavlja i jestive boje, koje dodaje, po potrebi, u glazuru.

Osim kućica, Biljana pravi još i torte i medene figure. Kućice i figure od medenjaka, spakovane u celofan, mogu da stoje i šest meseci. „Posle pola godine mogu da se izvade iz celofana i pojedu bez bojazni“, poručuje Biljana, koja je s radošću poklonila čitateljkama Ona magazina recept za svoja jestiva remek-dela.

Recept za medenu kućicu

Sastojci za testo za medenjake:

2 jaja

200 g šećera

200 g margarina

600 g mekog brašna

2 kašike meda

2 kašike đumbira

1 kašika cimeta

1 kašičica praška za pecivo

Mikserom pomešati jaja, šećer, med i otopljeni margarin. Dodati brašno, pomešano sa praškom za pecivo i začinima. Zamesiti testo i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje šest sati (najbolje preko noći).

Nakon toga oklagijom izravnati testo na površini koju ste prethodno posuli brašnom i modlom vaditi željene oblike. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta.

Glazura:

3 belanca

600 g šećera u prahu

limun

Belanca i šećer mutiti mikserom, na najnižoj brzini, 10 minuta. Dodati par kapi limuna na kraju, kako bi glazura bila sjajnija.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.