Nega intimne regije: Istočnjački tajni recept

Poslednjih 20 godina moj život su obeležila daleka putovanja: Emirati, Kina, Amerika. Svako moje putovanje me je u mnogo čemu obogatilo, ja nisam u tim zemljama boravila kao turista već sam živela tamo. Ogromno je to iskustvo koje ni jedan univerzitet ne može dati.
Sećam se mog boravka u Emiratima, oduševljenja koje me je preplavilo već pri dolasku. Miris jasmina ispred bungalova, tirkizno more, pesak, dine, senke koje se nekako čudno izdužuju preko dina i stvaraju svojevrsnu čaroliju! Malo je reći koliko me je sve tamo opčinilo, spoj tradicije i modernog, nisam znala čemu pre da se divim.

Ružina voda
Ružina voda je sredstvo veoma poznato u kozmetici zbog svog anti-aging učinka. Poznato je takođe po svom antibakterijskom, antiinflamatornom i adstrigentnom svojstvu (skuplja tkivo i steže pore), dakle sve same blagodeti za vašu kožu i sluzokožu.

Saune za žene

Vrlo često sam hodočastila po tamošnjim sukovima, otkrivala čari orijenta, upoznavala se sa nepoznatim i kao šlag na torti uvek završavala u carstvu orijentalnih parfema. Sati provedeni u parfimeriji, čarobne esencije i njihovi spojevi, iscrpna prezentacija od strane prodavaca i kao tačka na „i“, neizostavno, taifska ruža kao glavni sastojak.
Tada nisam ni slutila da će upravo taifska ili damaska ruža postati moje carstvo, moj hobi, moje zanimanje.
Nakon hodočašćenja po sukovima u klimatskim uslovima kakvi su u Emiratima, brzo se umorite, pa je za opuštanje prava blagodet bio odlazak u saunu. Kako su to Emirati, naravno da je muško-ženski svet odvojen u saunama. Čudno je kako nagost puno lakše zbliži ljude, lakše se otvaramo i komuniciramo sa potpunim strancem, ne ustručavajući se da govorimo čak i o intimi.

Atrofija vagine

Tu sam upoznala predivne žene iz arapskog sveta, rado smo se družile, dogovarale vreme, provodile sate u sauni no izvan saune nikada se nismo nalazile niti družile. Meni su sve one bile Šeherezade sa svojim pričama, pa se tako prisećam Nabile, Jordanke, koja mi je ispričala kako prirodnim sastojcima negovati intimu, pogotovo kada se uđe u menopauzu.

Rado ću sa vama podeliti recept ali pre toga bih rekla par reči o promenama koje menopauza ostavlja na vagini. O drugim promenama neću govoriti jer to nije tema, niti sam ja stručna da se upuštam u takvu diskusiju.
Dakle kao posledica smanjenog lučenja estrogena dolazi do atrofije vagine a to znači zidovi se istanjuju, nabori se izravnavaju, flora se menja te je zbog toga vagina podložna infekcijama. Ovo je ipak tabu tema za većinu ženske populacije, pogotovo za žene u meno i postmenopauzi, koje zapravo imaju i najveći problem.

Bolan odnos

One neretko trpe neugodnosti prilikom snošaja upravo iz razloga koje sam gore navela a i zbog suvoće vagine, tako da je intiman odnos otežan, neretko bolan, stoga žene nastoje na svaki način izbeći seks.

Žene se o ovom problemu ustručavaju da govore, bilo sa partnerom bilo ginekologom. E, pa, drage žene, i ja sam jedna od vas i rado ću sa vama podeliti svoje iskustvo, zapravo istočnjački recept kako prirodnim sastojcima pomladiti vaginu.

Maska za vaginu

Sastojci:

  • 1 kašičica kokosovog ulja (deluje antibakterijski i vlaži sluznicu)
  • 1 kašičica meda (sadrži antioksidanse i sprečava starenje)
  • 1 kašičica kreme bogate E vitaminom ili par kapi E vitamina (vitamin E pomlađuje i sprečava starenje)
  • 1/2 belanca (belance zateže i poboljšava teksturu kože)

Priprema: umešati sve sastojke te zagrejati da bude toplo, najbolje u posudi sa toplom vodom, pri tome paziti da temperatura ne prelazi 370C. Prethodno vlažnim i toplim peškirom napariti, odnosno zagrejati vaginu, da se pore prošire i da se maska bolje apsorbuje. Vi ili vaš partner, mašti na volju, nanesite masku u vaginu i na vulvu, ostavite da odstoji 20-30 minuta a zatim je uklonite nežnim prebrisavanjem, maramicom namočenom u ružinu vodu u koju ste prethodno dodali par kapi limuna. Čak malenim špricom možete ubrizgati par mililitara ružine vode u vaginu.

Terapija: Masku nanositi sedam dana zaredom a kasnije dovoljno je jedan puta nedeljno, dok ispiranje sa ružinom vodom u koju ste dodali par kapi limuna možete primeniti kada god želite.

Sretno vam i veselo bilo.
Vaša Tihana

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

1 Comment
  1. Draga Tihana, želja mi je kupiti od Vas ružin vodicu za moje kreme.
    Javite mi se kad stignete u Opatiju.
    Lp Vilma

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.