Milan Nikolić Izano: Sve je spremno za vremeplov, oko nas i u nama

Milan Nikolić Izano nosi odelo iz Modnog ateljea „Čarolija“, Beograd i Novi Sad

Moj život je ispunjen slučajnostima za koje sam imao hrabrosti da priznam da nisu ni postojale. A ti, ti si slučajnost za koju sam se nebu pomolio da mi postane stvarnost. Ne znam da li mi sami sebi, kroz vekove prikupljenom karmom, prizivamo u život osobe koje nas uče šta je ljubav ili nas „više sile“ blagoslove rajskim učiteljima, te oni ušetaju u našu svakodnevnicu, tako nečujno, da čak i miris ruže izazove snažniju buku od njihovih koraka.

Vreme se usporava

Na dohvat ispružene ruke, udaljeni jedno od drugoga… nemo se gledamo. Hladan vetar nam izaziva jezu, drhtimo. Vreme se usporava. Osećam kako me napuštaju sva bučna hvalisanja, kroz vekove usvojene zablude nedoraslih muškaraca. Ti prilaziš a one odlaze, iščezavaju, nestaju…
Od onog nadmenog da sve znam, postajem smešan nespretnjaković koji ništa ne zna. Lelujam kao zagašeni jesenji list na grani i sa neizvesnošću čekam, ali ne znam da li zbog zebnje ili od čežnje, kada ću od vreline tvog daha na kolena pasti. Naravno, to se ne dešava. Naš snažni zagrljaj me ojačava. Očvrsnuo sam tvrdoćom parfema koji ti se slio u pore kože ramena, grudi i vrata. On me ukopava i ukorenjuje, tako da osećam da sam i sam deo tog drvenog mirisa koji izbija iz tebe.

Rasteš, bujaš i cvetaš

Sa neskrivenim zadovoljstvom posmatram kako u mojim rukama, u početku sporo a zatim sve brže, rasteš, bujaš, cvetaš i njišeš se. Treptaji tvog srca, moja su snaga. Dlanom, upijam vlažnu nervozu tvojih ruku i vodim te u šetnju… Prepuštam ti da izabereš mesto gde možemo da sednemo i osetimo kako kroz nas prolazi večnost. Biraš kutak bara u kome su okačeni i naslonjeni na zidove stari uređaji. Prošlost u njima odzvanja tugom daljine ljudskih nadanja.
Šivaće mašine, radio aparati i na desetine satova oko nas, a na njima prah od zaustavljenog vremena. Za njih kucaju naša srca, dok im papučice, skale i skazaljke, umorne od neuzvraćene ljubavi, ne rade. Sve je spremno za vremeplov, oko nas i u nama.

Probijamo barijere

Reči preko usana teku kao šardone niz grlo. Ispijamo ih, gutamo ih, žeđ nas mori, želimo se, prste preplićemo… bez vatre gorimo. Probijamo barijere. Nema tela, nema otpora. Ulazimo. Ti si u meni, a ja gledam na sebe kroz tvoje oči. Odlazimo. Blizu su nam zvezde. Isto tako lako, kako menjamo prostor, menjamo i vreme.
U jednom trenutku ti se udvaram viteški, jer ti si očaravajuća princeza. A zatim rečima prespojim vekove, pa ti u bikiniju šetaš plažom, a ja ti mašem i zovem te da se vratiš na stenu, želim da ti pokažem morsku zvezdu.
Osmehom se hrabrimo, dodirima jačamo. Podižem te u naručje, čvrsto me držiš oko vrata. Polećem, stegni me, ne želim da prestane ovo naše putovanje na kojem ne osećam pritisak vremena po nama.

Neka krvarim i neka me boli

Nee!!! Zašto odlaziš!? Vrati se! Moraš. Nisi sama.
Dobro. Idi, ružo raja. Biću tu blizu. Negde u vremeplovu. Neću žuriti i neću te ubrati. Diviću ti se i čekaću da mi sama svoje latice podariš. Tišinom srca, nadjačaću buku donjeg sveta, i sad, kada me život bode, neću vrištati. Ćutaću, jer znam da je svuda oko mene puno bodlja. Gaziću preko njih sve dok ne stignem do tvog trnja. A onda ću se čvrsto uhvatiti za tvoje stablo, pa neka krvarim i neka me boli. Više te neću puštati.
Ja znam! Ja znam!
Drveni miris što nosiš na sebi izrasta iz korena ljubavi u kojem su srasle naše karme. Veruj mi, život ne zna za slučajnog učitelja.
Ti si slučajnost sudbine za koju imam hrabrost da priznam da mi je potrebna.

Milan Nikolić Izano
Milan Nikolić Izano

Pisac i poeta, Milan Nikolić Izano, autor je knjiga: „Lanac ljubavi“, „U dahu izdaha“, „Vinčanska kabala u lancu ljubavi“, „Dnevnik duše“, dvoazbučne knjige „Lanac ljubavi“ (sa muzikom grupe „Balkanika“ u DVD formatu) i najnovije knjige „Žig vrelih usana“ uz koju je urađena i krema za um i ljubav „O“. Za njegove knjige, kritičari nisu mogli da odrede žanr, tako da su ga proglasili piscem koji piše duhom.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.