Maja Herman Sekulić: Roman na 3 jezika i san o filmu „Milena“

Piše: Marina Bulatović
Foto: Dušan Reljin i privatna arhiva

U pismu majci Milena je napisala: „Znaš, mamo, na dnu moje duše ima jedan plamičak, kao kandilo koje se nikada ne gasi – uvek je živo i treperi, a to je srpstvo. Moje srpsko poreklo – to su moji najdublji koreni.“

Milena je imala urođenu harizmu i magiju, koja obuzme svakoga ko počne njome ozbiljnije da se bavi

Roman „Devet života Milene Pavlović Barili“ koji je napisala naša ugledna i svetski poznata književnica Maja Herman Sekulić, objavljen je pre godinu dana u izdanju Fondacije Milenin dom i Galerije Milene Pavlović Barili iz Požarevca.

Knjiga je publikovana na srpskom i engleskom jeziku, a do kraja oktobra biće predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu i pojaviće se na italijanskom jeziku.

Kako je Milenin otac bio Bruno Barili, italijanski kompozitor, pesnik i putopisac – ljubitelji pisane reči, u „zemlji u obliku čizme“ sa nestrpljenjem očekuju ovaj roman.

Uspeh dve Srpkinje u svetu

Maja Herman Sekulić je naš najviše nagrađivan pisac u svetu. Za svoj rad dobila je prestižne nagrade u Americi, Izraelu, Indiji,Turskoj… Samo u Italiji je u poslednjih 12 meseci dobila četiri nagrade!

Objavila je 24 knjige poezije i proze, koje su prevedena na više od dvadeset stranih jezika i još uvek je jedina Srpkinja koje je doktorirala na prestižnom Prinstonskom univerzitetu u SAD.

Maja Herman Sekulić je napisala 24 knjige i još uvek je jedina Srpkinja koje je doktorirala na prestižnom Prinstonskom univerzitetu u SAD

Maja živi na relaciji Njujork – Beograd, a pre odlaska u Indiju na Svetski samit književnosti bila je naš sagovornik. Govorila je o junakinji svoje poslednje knjige:

„U oktobru 1932. Rim se zaljubio u Milenine slike-portrete gde su, između ostalih, bili izloženi portreti njenog oca i grofa Safija. Novinari su je stavili rame uz rame sa ’mladim stvaraocima modernog italijanskog slikarstva’. Musolini se zaustavio ispred njene slike, hvaleći je kao „ćerku našeg Barilija“. Milenu su Italijani prihvatili široko otvorenih ruku, bez zadrške. U to vreme Musoliniju su se divili mnogi veliki umetnici jer on, još uvek, nije pokazao svoje pravo lice.“

Kako je Milena odbila italijansko državljanstvo

U romanu Maje Herman Sekulić, zahvaljujući kojem će se Italijani ponovo zaljubiti u Milenin lik i delo, saznajemo da je tada Mileni, Musolinijev zet, grof Ćano, dok je trajala njena izložba u Rimu, nudio razne povlastice i italijansko državljanstvo, koje je ona odbila.

U pismu majci Milena je napisala: „Znaš, mamo, na dnu moje duše ima jedan plamičak, kao kandilo koje se nikada ne gasi – uvek je živo i treperi, a to je srpstvo. Moje srpsko poreklo – to su moji najdublji koreni.“

Milena Pavlović Barili je uradila portret svoje majke Danice 1934. godine

Milenina majka Danica Pavlović bila je kćerka uglednog i bogatog trgovca, po ženskoj liniji praunuka Save Karađorđevića, koja je na studijama muzike, klavira i pevanja, u Minhenu, upoznala Mileninog oca.

Glamur Holivuda i dvorski balovi

Milena je, kao i autorka ove knjige sa kojom deli mnoge zanimljive biografske paralele, od malih nogu vodila nomadski život – proputovala je Italiju, Francusku i  Španiju, upoznala Barselonu, Sevilju, Pariz, London, Minhen, Oslo…

Naša slavna slikarka je govorila da ni jednu varoš ne voli kao što voli Beograd u rano jutro. I da joj nebo nigde nije lepo kao noću iznad njene požarevačke avlije.

Još dok je bila devojčurak, pre punoletstva, Milena je na dvoru Karađorđevića provela tri godine. Uživala je u holivudskim filmovima i modnim revijama i žurnalima. Na glamuru Holivuda i dvorskih balova formirao se njen ukus, jer su najveće ikone stila u to doba bile upravo kraljica Marija i kneginja Olga.

Milenina ilustracija se našla na naslovnoj strani “Voga” iz 1940.

Angažman u elitnom modnom časopisu

Dok je sakupljala materijal za knjigu, Maja Herman Sekulić je po Njujorku tragala za Milenom, a tokom razgovora nam je otkrila: „Milena je tu živela samo šest godina, ali je uspela da ostvari ‘američki san’.

Preminula je prerano, 6. marta 1945, u 36 godini. Za tako kratko vreme postigla je mnogo toga, koliko neko ne uradi za čitav svoj život. Poznato je da je dobila angažman u elitnom modnom časopisu ‘Vog’, kao ilustrator naslovnih strana i reklama za modnu industriju. Radila je i za druge prestižne časopise kao što su ‘Harpers bazar’, ‘Taun end kantri’…“

Milena je u Americi upoznala i očevog prijatelja, čuvenog kompozitora Đankarla Menotija, koji joj je ponudio da radi kostime za njegov balet „Sebastijan“. Nakon velikog uspeha baleta, usledila je još jedna ponuda – za balet „San letnje noći“, a onda iznenada je usledio njen kraj!

Milena zaslužuje da se o njoj snimi jedan holivudski film

Preteča Endija Vorhola, sapatnica Fride Kalo

Imala je samostalne izložbe, pisala je pesme na francuskom, španskom, italijanskom i srpskom jeziku.

Maja kaže: „Milena je imala urođenu harizmu i magiju, koja obuzme svakoga ko počne njome ozbiljnije da se bavi. Smatram da bi trebalo da se slavi Milenin život – njeni uspesi! Prva sam napisala da je bila preteča Endija Vorhola, koga sam znala i o tome lično s njim razgovarala. Bila je i savremenica i sapatnica Fride Kalo. Milena se u Njujorku ostvarila i kao supruga  – udala se za 12 godina mlađeg čoveka, Roberta Tomasa Goselina, koji je nažalost bio megaloman, biseksualac, isuviše vezan za svoju majku – crvenokosu Rut, od koje se nije razdvajao.“

Kada se zaljubila u Goselina, a potom i udala krajem 1943. godine, konačno je stavljena tačka na njenu najveću i najdužu ljubavnu vezu sa Rodrigom, njenim „crnim Mocartom“ koga je upoznala i strasno volela u Evropi. Ipak je prebolela tog pijanistu, poreklom sa Kube, koji je bio virtuoz na klaviru, uspešno spajajući klasiku i džez. Rodrigo je prekinuo turneju po Nemačkoj jer su ga na jednom koncertu nacisti izviždali, tražeći da ga izbace sa bine jer je mulat. Ali ipak jedna od retkih slika koju je Milena ponela sa sobom u Njujork bila je Portret kreolca s Kube (slika njenog Rodriga).

Deo ovog multižanrovskog i postmodernog romana je „San o filmu MILENA“, a naša sagovornica kaže: „Milena zaslužuje film koji bi je lansirao u svet pod jednim imenom MILENA, baš kao što je prepoznatljivo i dovoljno reći FRIDA. Milena je bila hrabra, sama se uputila u ’obećanu zemlju’ i tu počela sve iz početka. Dostigla je vrtoglave visine u umetnosti i dizajnu. Za samo godinu i po dana postala je poznata ličnost visokog njujorškog društva.“

Ledi Gaga u ulozi Milene Pavlović Barili

Maja Herman Sekulić je počela da radi na scenariju za film, sa jednim našim poznatim režiserom iz Beograda čije ime nije želela da otkrije. Priželjkuje da Milenu glumi Ledi Gaga.

Kaže da Ledi Gaga ima harizmu i šarm kao Milena i dodaje: „Film je dugotrajni proces – pripreme traju godinama. Ledi Gaga je sjajna glumica, čak i liči na Milenu. Ni jedna ni druga nisu klasične lepotice. Ne zaboravimo da je Ledi Gaga osvojila Oskara za pesmu Shallow iz filma ‘Zvezda je rođena’. Muzika je igrala veliku ulogu u Mileninom životu, a postoje želje i ideje da se po mom romanu o njoj napravi moderna opera.“

Milena je bila moderna, samostalna žena, spojila je umetnost i modu, bila je preteča novog duha i novog veka. I njen odlazak sa ovog sveta je velika misterija – da li je preminula od srčanog udara ili se predozirala pilulama za smirenje. Od početka do samog kraja njen život je bio prepun emocija, tuge i strasti, koje mogu da se pretoče u scenario za dobar (holivudski) film.

***

Maji Herman Sekulić je ukazana čast da predsedava Svetskom samitu književnosti i Svetskoj konferenciji poezije, koji se organizuju 6 i 7. novembra u Čandigaru koji je glavni grad dve indijske države: Pandžaba i Harajane
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

5 Comments

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.