KONFERENCIJA O TESLI, OSMI PUT NA MENHETNU

U subotu, 11. januara 2020. godine, od 10 do 22h u Hotelu New Yorker u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF), u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održava konferenciju pod nazivom U DUHU TESLE (Tesla Spirit Award).
To je ujedno i zvanična desetogodišnjica postojanja Tesla naučne Fondacije, mada je godinama pre toga postojala kao Nikola Tesla Klub i Nikola Tesla Pronalazački Klub.

U jutarnjem programu, koji vodi Lana Asanin, predstaviće se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog biće prikazan i odlomak iz romana „Nina od Arabije“o Tesli i Mark Tvenu,koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

Putevima Tesle

U drugom delu programa PUTEVIMA TESLE KROZ AMERIKU I KANADU (Tesla Ways), biće prikazan novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio tokom skoro 60 godina, koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.
„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu, kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Hrvatske, Kanade, Rusije, Nemačke i Amerike“ – kaže Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije.

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije

Tesla klub

Treći deo programa je KAKO NAPRAVITI TESLA KLUB u svojoj školi, fakultetu ili zajednici. TNF sa Tacony Academy Charter School i Frenklin Institutom iz Filadelfije, a od ranije i sa Tesla muzejom u Beogradu, već šest godina bavi se realizacijom ove ideje, koja je veliki izazov. U ovaj program su, pored nastavnika, aktivno uključeni brojni umetnici i inženjeri.
Konferenciju o Tesli pratiće i umetnička izložba posvećena Tesli, sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

Teslin narod

U večernjim satima je susret TESLIN NAROD (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program će voditi Katarina Radivojević, jedna od najpopularnijih srpskih glumica.
Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku, najavila je svoj dolazak i učešće na Panelu.
Ceo program će biti snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa će praviti intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u Hotelu New Yorker. Dokumentarno-animirani film „Ka svetlosti“ autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U DUHU TESLE i biće prikazan tokom januarske konferencije.

Piše: Marina Bulatović, PR Tesla Science Foundation

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.