Jelena Jakovljević bin Drai, jedna od najuspešnijih Srpkinja na Bliskom istoku: Sama sam sebi baza i sklonište

„Dobila sam sve sto sam htela i u šta sam uložila trud.“

Ona je jedna od najlepših i najuspešnijih Srpkinja na Bliskom istoku. Nekadašnja mis Jugoslavije i uspešna poslovna žena, Jelena Jakovljević bin Drai, blizu 20 godina živi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iako je proputovala gotovo ceo svet, živela u mnogim evropskim prestonicama, nije zaboravila korene i svoje poreklo. Redovno dolazi u rodni Žabalj, u porodičnu kuću u kojoj je odrasla.

Za jubilarni broj Ona magazina razgovarali smo sa ovom vrednom i plemenitom ženom o preduzetničkom duhu koji ima od tinejdžerskih dana. Jelena je neko ko voli da radi i ko svaki biznis koji pokrene prati od prve do poslednje stepenice.

Pobedom na izboru za najlepšu devojku Jugoslavije otvorila su vam se mnoga vrata. Šta vam je to donelo u životu?

Ne bih se složila da su mi se otvorila bilo koja vrata, zahvaljujući izboru za Miss Yu. Ni jedna vrata vam niko neće otvoriti ako to ne uradite sami. Sam izbor za miss je jedno vredno iskustvo, ali posle te večeri sve zavisi od vas i onoga što nosite iz kuće. Mene su Vasiljka i Dragan Jakovljević rodili, izveli na put i naučili kada i kako da otvorim koja vrata, a kome da ih zalupim pred nosem tako da, ako ikome išta dugujem, to su njih dvoje, moj suprug Said i Saša Jovanović, urednik „Novosadskog nedeljnika“.

„Najlepša umetnost je uspešan biznis“, kaže Jelena Jakovljević bin Drai

U ritmu grada

Zbog brojnih poslovnih obaveza u manekenstvu, studije arhitekture ostavili ste za neka druga vremena. U međuvremenu ste završili menadžment. Kada ste otkrili preduzetnički duh u sebi?

Nisam uspela da izbalansiram karijeru modela i studije arhitekture, u fizičkom smislu. Stala sam na drugoj godini i iskreno mi je žao. Arhitektura je moja velika ljubav. Na kraju sam završila fakultet za menadžment i magistrirala ekonomiju, vodeći se logikom da nikada ne znaš kada će ti papir zatrebati. Radim od moje 14. godine. U nadnicu sam išla od 15. godine, radila na benzinskoj pumpi, u kafićima preko leta… Nisam morala, ali sam želela.

Uskoro će dve decenije kako živite i radite u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju. Svedok ste promena kroz koje je taj grad prolazio. Kako vam se čini sa ove distance, iz 2020?

Dubai je grad sa posebno ludom energijom. U njemu onog momenta kada prestanete da se razvijate i rastete, vi umirete. I u životu je tako, zar ne?! U Dubaiju i da hoćete, ne možete da se zaustavite. Sam grad vam nameće tu lestvicu više. Ako ne idete u korak sa njegovim napretkom, bolje je da se pakujete i idete kući. Ovaj grad nije za svakoga i iskrena da budem, nedostaje mi onaj stari Dubai gde se danima ništa značajno nije dešavalo i gde smo se svi poznavali.

Korak do poverenja

Karijeru internacionalnog modela gradili ste u Dubaiju, ali ste ubrzo po dolasku znali da možete više i bolje. Šta je bio vaš prvi preduzetnički projekat?

Sve što radim, radim sa puno ljubavi i jako, jako strasno. Manekenstvo sam volela i radila vrlo savesno. Čak i kada je bilo boljih izbora za klijente od mene, ja bih na kraju bila ta koja bi dobila posao jer su klijenti znali da ću ga odraditi kao za sebe i da mi nije teško da ostanem i par sati duže. Sedam godina sam radila dva do tri posla dnevno i to većinu poslova na preporuku a ne preko agencije. Kada sam prerasla manekenstvo, otvorila sam agenciju za regrutovanje kadrova i lanac kozmetičkih salona koji sam držala 13 godina.

Imali ste niz izazova tokom svoje poslovne karijere. Šta smatrate najvećom lekcijom?

Najveća lekcija mi je momenat kada sam naučila da verujem drugima i njihovom načinu na koji dolaze do rešenja nekog problema. Godinama sam mislila da sam najpametnija i da niko ne može da odradi posao bolje od mene. Sve sam sama obavljala dok su drugi dobijali platu ni za šta, jer sam ih ja smatrala manje kompetentnim.

Jelena Jakovljević bin Drai je jedna od najlepših i najuspešnijih Srpkinja na Bliskom istoku

Glava kuće

Mnogo je predrasuda vezano za žene koje žive i rade na Bliskom istoku. Šta je to što pojedinci misle za vas, a zapravo je sušta suprotnost?

Zaista ne znam šta drugi misle o meni. Ja samo znam koliko ja znam i mogu, i da mi niko nije nikada stao na put, ili je to iz moje perspektive tako izgledalo. Ne interesuje me šta drugi misle o meni, jedino mi je bitno da budem bolja od same sebe juče. Da mi date sto evra, ja ću se vratiti sa 100.000. Nikada nisam kupovala gluposti i luksuzne stvari. Sve što sam zarađivala, ulagala sam u sebe i od jednog evra pravila dva. Takođe, uspeh je slađi kada vas od početka smatraju autsajderom jer dolazite iz Žablja. Eh, kada bi samo znali da je Žabalj centar sveta… Žene u Emiratima su poštovane u svim sferama, ako je to ono što vas zanima. Ovde je žena glava kuće, ako je prva žena.

Vi se u šali nekad zapitate:„Gde je ta tacna na kojoj sam sve dobila?“. Šta sve niste dobili kao Srpkinja u Dubaiju?

Dobila sam sve sto sam htela i u šta sam uložila trud. Srpkinja, i svaka druga žena koja drži do sebe i svojih korena, ima moć da uradi sve što zamisli. Onog momenta kada se poviješ da bi se dodvorio drugome i izgubiš svoj identitet, uvek ćeš biti tretiran kao građanin drugog reda.

Najveća strast

Vlasnica ste jedne od najuglednijih poliklinika na Palmi, čuvenom ostrvu u Dubaiju. Uskoro otvarate još jednu. Kako ste se snašli u ulozi generalnog menadžera u zdravstvu?

Odlično. Baš jutros me je ćerka pitala: „Zašto tako rano ideš svaki dan na posao? Ti bas voliš da radiš?“ Da, ja volim moj posao i Al Das polikliniku vodim već osam godina. Radim i kao konsultant u dve privatne bolnice u Dubaiju. Za par nedelja otvaramo još jednu polikliniku, tako da sam u velikom poslu i super uzbuđena oko novog izazova.

Oprobali ste se i u sektoru lepote i nege, trgovine i modnog dizajna. Šta vas je vodilo ka svemu tome? I šta je bilo najveća strast?

Svašta sam radila i svašta radim jer me svašta interesuje. Sve se svodi na to da je najlepša umetnost – uspešan biznis, tako da je to ono što me pokreće. Novac manje-više, ja volim da stvaram, da radim i da otvaram nova radna mesta za ljude, uz koje ću se osećati dobro i uz koje ću učiti neke nove stvari. Najveća i najbolja investicija je ono što uložite u sebe, jer to što naučite danas, vi prenosite sutra na svoju decu. Tako se stvaraju neke nove, kvalitetne generacije.

Jelena Jakovljević bin Drai, blizu 20 godina živi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Razgovor sa sobom

Sa kakvim se izazovima sreće preduzetnica u Dubaiju? A sa kakvim žena strankinja?

Isto kao i muškarci, nema ovde mnogo razlike da li ste žena ili muškarac, stranac ili strankinja. Ovde je bitno da li možeš da pratiš ritam grada ili ne.

Okruženi ste uspešnim ženama. O čemu najčešće pričate?

Ah, kao i sve žene. Sa nekima razmenjujem ideje i savete vezane za posao, a sa mojom sestrom od strica, mojim kumama i sa još 2-3 prijateljice uvek se najbolje provedem, to je najkvalitetnije provedeno vreme. Jedna je dizajnerka, druga multimedijalna umetnica, treća profesionalni astrolog. Uvek imamo teme za razgovor i povod za smeh. Imam i par jako bliskih drugova, oni su mi kao familija.

Kako jačate svoj duh, um i telo?

Pričam sama sa sobom, stalno. Uvek sam govorila da je lako biti sa nekim, ali sa samim sobom je najteže. Razgovori sa samim sobom su najbolja stvar za um. Za duh su važni molitva, meditacija i isključen telefon svakog vikenda. Za telo to što treniram tri puta nedeljno i vežbam pilates godinama.

Najbolja investicija
„Najveća i najbolja investicija je ono što uložite u sebe, jer to što naučite danas, vi prenosite sutra na svoju decu. Tako se stvaraju nove, kvalitetne generacije“, kaže Jelena bin Drai.

Asja, Hilala i Hamdan

Majka ste troje dece: Asje, Hilala i Hamdana i posvećena supruga vašem Saidu. Da li je istina da radite samo do 14 časova, kako biste nakon toga ručali svi zajedno i imali popodne za porodicu i aktivnosti sa decom?

Da, to je rutina već 20 godina. Ako ne mogu da obavim sve što imam od devet do dva popodne, ustanem ranije ili se zapitam gde sam podbacila u menadžmentu i delegiranju posla po firmama. Svaki dan se kod nas ruča u dva ili u tri popodne, zavisi kada se deci završe časovi. Ako se ne okupimo oko trpeze svaki dan, ako svako dolazi i odlazi kako mu odgovara, na šta će nam odnos u porodici ličiti? Zna se šta je prioritet.

Imate li neke vaše rituale da biste ugodili sebi?

Obožavam da spavam sat vremena popodne. Šta ja sve stignem u 24 časa, vi ne biste verovali.

Šta biste rekli o 2020. godini? Šta vam je donela i da li je nešto uzela?

Iskreno, godina kao i svaka druga. Meni je čaša uvek polupuna, nikada poluprazna.

Iako je proputovala gotovo ceo svet i živela u mnogim evropskim prestonicama, Jelena Jakovljević bin Drai nije zaboravila korene i svoje poreklo. Redovno dolazi u rodni Žabalj, u porodičnu kuću u kojoj je odrasla

Mirna luka

Jedan ste od investitora u projekat Healing Clouds, platforme koja se bavi mentalnim zdravljem, što je tema broj 1 posle pandemije i promene ekonomskog sistema…

Tech biznisi su eksplodirali ove godine tako da su start-ups koje imamo doživeli enormnu ekspanziju. Healing Clouds, platforma koja se brine o mentalnom zdravlju i na kojoj mogu da se bukiraju seanse sa sertifikovanim terapeutima, psiholozima, psihijatrima, bračnim savetnicima i dečjim psihijatrima ugledaće svetlo dana i u Srbiji u narednih godinudana, posle Velike Britanije, Brazila i Amerike.

Koju muziku volite?

Volim jazz. Vasil Hadžimanov se sluša svaki dan. Klasiku takođe volim i sve od Ričarda Klajdermana. Omiljena kompozicija mi je Mariage D’Amour. Ville Valo takođe obožavam.

Da li biste preporučili neku knjigu čitateljkama Ona magazina?

Od pisaca neka bude Murakami. Omiljena mi je njegova knjiga „Južno od granice, zapadno od sunca“.

Šta je vaša baza?

Baza je moje Ja, saznanje ko sam i šta sam. Moje kućno vaspitanje i moja nezavisnost od ikoga. Ja sam sama sebi baza. Ako niste u stanju da budete sami sebi sklonište, niko vam ga ne može pružiti niti vi možete biti nečija mirna luka.

Piše: Jelena Đokić, foto: privatna arhiva

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.