Izložba o bratimljenju i skriveni pogled na Beograd u srcu Koventrija

Koventri je deveti po veličini grad u Engleskoj, koji je udaljen 153 km od Londona. Pretrpeo je teško bombardovanje od strane Nemaca 1940. godine, zbog čega se posle rata pobratimio sa gradovima slične sudbine, Beogradom i Staljingradom (današnjim Volgogradom).

Bratimljenje između Koventrija i Beograda (Englezi kažu „bliznjenje“) 1957. godine bio je prvi takav slučaj zbližavanja dva grada na svetu.

Koventri je poznat i kao grad u kome je smešteno prvo namenski građeno javno pozorište u Britaniji, koje nosi naziv The Belgrade Theatre (Beogradsko pozorište). Otvoreno je 1958. godine a ime je dobilo u znak zahvalnosti Beogradu koji je poklonio drvnu građu za njegovu izgradnju.

Za vreme manifestacije Mesec Srbije u Velikoj Britaniji, koja se održava tokom februara 11. put zaredom, u Arhivi Koventrija biće izložena mala ali značajna kolekcija studijskog materijala koji dočarava saradnju između dva grada. Izložba traje od 06. februara do 01. marta a posetioci neće plaćati ulaznice u radno vreme sredom, četvrtkom i petkom.

Zanimljivo je da izložbu priređuje naše gore list, Beograđanka koja živi i radi u Koventriju, Slavica Stojsavljevic i da će se među eksponatima naći i članak Branislave Mićić o poseti Koventriju objavljen u nedeljniku Lisa, čiji je glavni urednik bila u periodu od 2002. do 2007. godine. Ona je danas glavni urednik Ona Magazina.

Tri dana, 13, 14. i 27. februara, posetioci će imati priliku da bace još jedan skriveni pogled na Beograd u srcu Koventrija, jer će ih muzejski kustos provesti kroz umetničku galeriju Herbert do slike svetski priznatog srpskog slikara, Milorada Bate Mihailovića (1923-2011). Slika je poklon Beograda uručen Koventriju 1953. godine.

Poslednjeg dana u februaru biće organizovana i dvočasovna turistička tura „Otkrijte Koventri, grad pobratim Beograda“, gde će vodič ispričati priču o bratstvu dva grada i odvesti sve zainteresovane do punktova koji je ilustruju, zaključno sa Beogradskim pozorištem. 

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.