Iz prve ruke, mišljenje stručnjaka Prague Fertility Centre: Šta je muški sterilitet?

Klinika Prague Fertility Centre objavila je nedavno podatak da svaki peti par u Češkoj ima problem da začne dete prirodnim putem. Ako se uzrok otkrije na vreme, savremena medicina može da pomogne u 90 odsto slučajeva. Razlog za mušku neplodnost ne leži isključivo u slabom kvalitetu sperme, iza njega može da stoji genetski poremećaj ili ozbiljna bolest.

Kada bi trebalo da se javim lekaru?
Ukoliko je prošlo samo nekoliko meseci, ne bi trebalo da se zabrinete. O neplodnosti može se govoriti tek posle godinu dana redovnog nezaštićenog odnosa (tj. bar dva puta nedeljno). U tom slučaju bitno je da oba partnera daju sve od sebe da bi se povećale šanse za začeće. Od muškarca se obično traži da promeni ili uravnoteži ishranu i uvede zdrav način života. Žena bi trebalo da počne da računa plodne dane i prati ovulaciju.
Ako testovi pokažu da žena nema problem sa začećem, vreme je da se utvrdi uzrok muške neplodnosti. Mnogi muškarci se plaše da odu kod lekara, uglavnom zbog toga što činjenicu da ne mogu da se ostvare u ulozi oca vide kao svoj lični neuspeh.
Važno je da se shvati da čovek ne može uvek da utiče na svoju plodnost – šta ako je problem genetske prirode? Trenutne statistike pokazuju da je za neplodnost u 40 odsto slučajeva odgovoran muški i u 40 odsto slučajeva ženski faktor. U preostalih 20 odsto slučajeva sterilitet predstavlja kombinaciju uzroka sa obe strane.

Zamrzavanje sperme u optimalnom reproduktivnom dobu – jednostavno je i pristupačno rešenje za sve one koji razmišljaju odgovorno o roditeljstvu

Kako da znam da sam neplodan?
Osnovna dijagnostička procedura odnosi se na pregled sperme. Pre davanja uzorka za spermogram preporučuje se 2-5 dana apstinencije. Uzorkovanje se vrši na klinici PFC, u sterilnim posudama. Ako je muškarcu neprijatno, može da pripremi uzorak sperme kod kuće. U tom slučaju je neophodno da uzorak stigne u laboratoriju u roku od sat vremena, i da je sve vreme na temperaturi tela.
Cilj je da se utvrdi stanje spermatozoida, njihova pokretljivost i oblik glave, vrata i repa. Ako se uoče neke abnormalnosti kod spermatozoida, test se obično ponavlja kroz neko vreme još jednom. Ako i drugi test pokaže anomaliju spermatozoida ili da se njihov kvalitet u međuvremenu čak i pogoršao, u PFC preporučuju se da se sperma odmah zamrzne. To povećava šanse za izbor najbolje strategije asistovane neoplodnje.

Na koje se anomalije sperme misli?
Najčešća dijagnoza je oligospermija (mali broj spermatozoida), astenozoospermija (mali broj pokretnih spermatozoida) i teratozoospermija (mali broj spermatozoida koji imaju normalan oblik). U velikom broju slučajeva, anomaliju čini kombinacija navedenih problema. Može da se dijagnostikuje još i nekrozoospermija (spermatozoidi u ejakulatu su mrtvi) ili azoospermija (nema spermatozoida u spermi). Ovi rezultati ne znače da je čovek automatski neplodan, oni samo kažu da je verovatnoća začeća manja.
Da bi se dijagnostikovao stoprocentni muški sterilitet, potrebno je izvršiti dalja ispitivanja. Ona obično pokažu apsolutni izostanak stvaranja sperme ili izraženu slabost njenog kvaliteta, što može da bude i posledica prisustva seksualno prenosivih patogena. Nekad je u pitanju genetski faktor (što se otkriva genetskim testom) a nekad je to rezultat stanja posle lečenja raka.
Uzroci za većinu poremećaja proizvodnje sperme ne mogu se rasvetliti do kraja, ali u tom slučaju jedina opcija za stvaranje potomstva jeste asistovana oplodnja sa doniranom spermom ili usvajanje.

Genetski test
Lekar može da zatraži genetski test ukoliko u porodičnoj istoriji postoje teške bolesti, kao što je cistična fibroza. Ispitivanje može da identifikuje genetski problem i odredi verovatnoću prenosa istog na bebu. Genetski test se preporučuje i ako je muškarac stariji od 45 godina ili ako je žena više puta imala spontani pobačaj.

Imunološki pregled
U izuzetnim slučajevima do neplodnosti može da dođe zbog imunoloških poremećaja, koji mogu da utiču kako na ženski tako i na muški sterilitet. Prisustvo antitela koja uništavaju spermatozoide utvrđuje se uzimanjem krvi ili sperme na analizu. Tretman imunoloških uzroka neplodnosti je dug i uglavnom podrazumeva saradnju nekoliko lekara, na primer imunologa i alergologa.

Prague Fertility Centre je inovativna klinika broj 1 u sferi asistovane oplodnje u Češkoj

Kako se leči muška neplodnost?
Ukoliko muškarac ili njegova partnerka ne pokazuju apsolutnu neplodnost, oni mogu da biraju između nekoliko opcija asistovane oplodnje. Počećemo od intrauterine inseminacije (IUI). To je pristupačna, neinvazivna i efikasna metoda asistovane oplodnje, koja se primenjuje ako je uzrok muške neplodnosti blagi poremećaj u kvalitetu sperme, dok je partnerka potpuno zdrava. Prečišćenu i koncentrovanu spermu lekar uvodi direktno u matericu pacijentkinje.
Ako je spermogramom otkriven izuzetno mali broj spermatozoida, lekar će verovatno predložiti metod ICSI ili intracitoplazmatsku injekciju sperme. Za razliku od metode IUI, ovde se u laboratoriji bira samo jedan spermatozoid sa najvećim potencijalom (u smislu pokretljivosti i izgleda) i zatim se on ubrizgava direktno u ženinu jajnu ćeliju. Ova metoda daje dobre šanse i parovima gde je utvrđeno da partner ima mali broj pokretnih spermatozoida.
Čak i ako je spermogram pokazao azoospermiju, šanse za dobijanje sopstvenog potomstva nisu izgubljene. U tom slučaju najpogodnija je metoda MESA (lekar uzima spermu iz pasemeničkog kanala) i metoda TESE (lekar uzima spermu iz testisa). Postupak se izvodi u hirurškoj sali PFC.

Ako sam neplodan, koje su mi opcije na raspolaganju?
Donatorsko odeljenje klinike PFC ponudiće vam u tom slučaju asistovanu oplodnju sa spermom donatora. Donacija sperme je legalna u Češkoj i zasniva se na principu anonimnosti između davaoca i primaoca. Donator sperme ne može da bude svako, kandidati prolaze kroz niz zahtevnih testova. Možete biti sigurni da ne samo što ćete imati višu stopu uspešnosti kod tretmana neplodnosti, već i stoprocentnu šansu za rađanje zdravog deteta. Donirani spermatozoidi se koriste za intrauterinu inseminaciju (IUI) ili in vitro fertilizaciju (IVF).

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.