Isidora Bjelica, jedinstveni saveti za kruzing i šoping po Karipskim ostrvima: Portoriko, Tortola, Antigva, Dominikana, Barbardos i Sent Martin

U buticima na kruzerima ne samo oficiri već i konobari imaju dodatni popust, tako da vam druženje sa osobljem može doneti benefit pri kupovini

Šoping po karipskim ostrvima potpuno je drugačiji od svega što ste pre iskusili. Ako ste srećni putnik koji ta ostrva obilazi velikim kruzerom, što je najbolji način da ih upoznate, znajte da na njima manje-više važe ista pravila… Bez obzira kojom kompanijom plovite, sasvim sigurno će vam biti pružena mogućnost da na brodu završite neki od kurseva za prepoznavanje i upoznavanje dragog i poludragog kamenja.
Dijamant, čistoća, karati i način obrade, te pravila kupovanja dijamanata su ono sa čim se najčešće počinje. Ne čudite se što dva naizgled slična dijamanta imaju razliku u ceni i po nekoliko hiljada evra… Karati, čistoća, veličina, brend i poreklo su ono što zapravo utiče na vrednovanje kroz novac. Vrlo brzo ćete naučiti da de facto vaš sertifikat određuje dalju sudbinu vašeg komada nakita. 

Osiguranje za budućnost

MSC, Rojal Karibijan i Kosta, dakle skoro svi kruzeri, potpisali su sa karipskim prodavnicama nakita ekskluzivne ugovore. Iako su mnoge kupoholičarke ponesene zanosom niske cene često u stanju da kupuju po plažama Barbadosa i Sent Martina, moja iskrena preporuka je da kupujete u radnjama koje vam brod preporučuje jer njihovi sertifikati nisu samo garant brenda i čistoće kamena, već su vam i ne daj bože osiguranje za buduću prodaju ili poklon tog predmeta. Komad nakita bez sertifikata je kao konj ili pas bez porekla, znači nula na tržištu.

Rashlađeni butici

San Huan na Portoriku ima najbolju ponudu kamena koji se naziva dugin topaz

Ono što će vam najčešće preporučiti da kupujete na Karibima su plavi topaz i citronit ali u ovim radnjama imate mogućnosti da kupujete i rubine i kolumbijske smaragde… Odnos prema evropskim cenama je de facto jedan prema dva, što je u slučaju ozbiljnije kupovine – ozbiljna ušteda. Na Karibima imate izuzetnu mogućnost da prvo kupite sam kamen a da onda u izlozima tražite prsten ili ležište za pedant u koji ćete ga staviti i vaš novi fetištistički objekt će biti gotov za desetak minuta.
Ako želite da zaista kupujete u najboljem lancu radnji za nakit, onda kupujte u Colombian Emeralds. Od ostrva do ostrva će vas raskošni, rashlađeni butici čekati i dobićete zaista relevantne sertifikate i najbolji kvalitet nakita.

Ostrvo misterije

Kada je u pitanju Portoriko, tu je šoping nešto šireg opsega nego na susednim ostrvima. Nemojte da podlegnete prodavcima odvratnih, jeftinih, plastičnih kineskih šešira od dvadesetak dolara, nego u jednoj od strmih ulica pronađite zaista prodavnicu sa originalnim panama šeširima. Tu je izbor fantastičan i za dame i za gospodu. Primetićete da i cene variraju ali tražite najbolju panamu, one šešire koje možete da zgužvate, da sednete na njih i da se oni za tren opet pretvore u neokrnjene predmete savršenstva. Često se u tim prodavnicama prodaju i odlične cigare za gospodu.
Ipak, ono što nikako ne smete da zaboravite kada ste već na ovom ostrvu misterije je da obiđete tvrđavu a onda se polako, kroz hladovinu, spuštate do centra, osvežavajući se u otmenim radnjama… U Portoriku se nalazi jedna od najboljih radnji sa polo majicama i šorcevima. Ja sam u Portoriku pronašla moju najdražu torbu za šešire od krokodila, ofarbanog u ljubičasto, koju potpisuju prestižni Duni i Burk. Ako ne želite previše da lutate a poklonik ste panteona najvećih brendova poput Diora ili Feragama, Kartija, Gučija ili Mon Blana… onda je za vas određen deo San Huana koji se zove Condado.
Ponuda je fantastična a cene prihvatljive zbog posebnog statusa Portorika unutar SAD. Tu se nalazi i najveći šoping mol na Karipskim ostrvima pod nazivom Plaza las Amerika. Široka punuda brendova, bioskopi, klopa… kao da ste u bilo kom velikom svetskom centru.
Iako će vam mnogi reći da je na svim Karipskim ostrvima ponuda manje-više ista, meni se čini da baš San Huan ima najbolju ponudu onoga što se naziva dugin topaz – neverovatan kamen koji se pretapa u duginim bojama i koji je glupo da ne kupite ovde jer ga po Evropi nećete naći.

Devičanska ostrva

Sa Devičanskim ostrvima i Tortolom situacija je drugačija. Većina bogatih, ludih, zaludnih, avanturista i ljubavnika koji zalutaju u te krajeve trči da registruje svoju of šor firmu. Na neki neobičan način, svetlost na ovom mestu jača je nego bilo gde drugo na Karibima a zelenilo ima neku jarkožutu nijansu. Čim izađete sa broda, dočekaće vas zanimljiva pijaca sa raznovrsnom ponudom: vezene majice, gusarski podmetači, šarene haljine, rasta kape… Ponuda ekskluzivnih radnji sa nakitom je odlična. Tu se mogu kupiti fantastični komadi kombinovanih rubina sa dijamantima. Počnite od Samarkanda i glavne ulice gde je i većina radnji.
Ako želite slike i druge art-kraft proizvode, obiđite Aragons lokal art end kraft centar. Na Karibima je još jako važno da kupite dobre začine. U Tortoli nema djuti fri kupovine ali s obzirom da je engleska teritorija, može se pronaći relativno dobra ponuda parfema, srebra, kaiševa…

Hemingvejev punkt

Kada je u pitanju Antigva, ja sam naročito sentimentalna jer je ovo Hemingvejev punkt i pre bilo kojeg šopinga najbolje je da prvo popijete piće u njegovom kafeu odakle se pruža zasenjujući pogled na luku.
Antigva je na neki način možda top fensi ostrvo na Karibima. Ona ne samo da ima ezoterijsku prošlost i mističnu jovanovačku crkvu u crkvi (ovaj red je zaštitio staru drvenu jovanovačku crkvu tako što je ozidao novom), već se tu u luci nalaze zaista arti-butici sa jako zanimljivom ponudom šešira, košulja, haljina kao i punktovi lokalnih dizajnera koji su pobegli od vreve velikih svetskih centara…
U Gazibu možete da pronađete svašta, od egipatskog Izis-nakita pa do najčudnijih artikala… Ipak, glavne radnje potražite u St. Meri i Haj (visokoj) ulici… Mnoge kupoholičarke i ne mrdnu od same luke jer se tu nalazi možda najbolja Columbian Emeralds radnja, u kojoj je moguće kupiti i fantastične zlatne satove.

Poseban fazon

Ono što je da kažem poseban fazon, o kome nigde nećete moći ništa da pročitate, je da ako ste prijatelj, ljubavnica, rodbina sa nekim od brodskih oficira, moguće da će vam se standarnih dvadeset posto sa njihovim identifikacionim karticama uvećati za fantastičnih 40 posto popusta. Ne izbegavajte da se družite i zbližavate sa oficirima, nije neophodno da vam kupuju, dovoljno je da vam posreduju u kupovini.
Sličan „keč“ važi i za samu kupovinu na brodu. U brodskim buticima ne samo oficiri već i konobari imaju dodatni popust, tako da vam druženje sa osobljem može doneti dodatni benefit. Na brodu ne kupujte prvih dana, već gledajte, jer zavisno od luke do luke sniženja vas čekaju tek pred kraj putovanja. Savetujte se sa prodavcima, oni će vam ljubazno reći kada da kupujete a kada ne.

Neseksepilni Barbados

Kada je u pitanju Dominikana, tamo važe slična pravila kao na Kubi. Tu je moguće zaista kupiti zapanjujuće slike za minimalno novca. Skinite ih sa rama i smotajte ulja u kofer.
Barbados je posebna priča… Ja sam imala nesreću da posetim Barbados i Bridž taun u vreme njihovog nacionalnog praznika, Dana heroja, tako da su radnje (izuzev onih sa nakitom, začinima i rumom) bile zatvorene. Bridž taun na neki neobičan i perverzan način podseća na Olbiju. Kada mi je jedna bogata prijateljica rekla da je Barbados „bezveze“ ja sam mislila da je to najveća snobovska provokacija koju sam čula u životu, a kada sam ga zaista i videla shvatila sam njenu postrasudu.
Ipak, ni Barbados nije za potcenjivanje. Istina, kada je u pitanju kupanje moraćete da platite taksi da vas odveze nekoliko kilometara van grada da biste uživali u onim zasenjujućim, belim peščanim plažama, a što se tiče šopinga kada kupite začine i Kapetan Morgan rum, onda je vreme da se opet bacite na nakit jer su ovde cene zaista zapanjujuće…
Na neki neobičan način, iako Barbados ima tradiciju i parlament još iz 1639 (treći po starini parlament Komonvelta), on je de facto bio neizazovna destinacija sve dok filmske zvezde nisu krenule da se sklanjaju baš tu od paparaca i filmadžija. Poput ostrva Francuske Polinezije, ta je nedođija postala raj za bogate zbog svoje apartnosti i nepristupačnosti. Putnik neretko biva jako iznenađen da je Barbados, baš kao i Jamajka (koja istina ima više kriminala i droge), veoma neseksipilan van skupih resorta za bogate i razmažene. Ipak, ne propustite da obiđete na Barbadosu šoping-vilidž Pelikan, izgrađen pre neku godinu.

Leto bez kraja

Za razliku od Barbadosa, Sent Martin je prefinjeno i ušminkano ostrvo gde možete da se kupate nedaleko od broda. Sve lepe plaže su pristupačne, otvorene i blizu luke… Izuzev fantastičnih radnji sa nakitom (ovde preporučujem lanac Dajmonds Internacional) u kojima sam kupovala tanzanit sa dijamantima, u posebnom sećanju mi je ostala neverovatno lepa radnja Blanc du Nil (Belo sa Nila).
To je jedna od enterijerski najlepših radnji na svetu. Sva odeća u njoj je bela, napravljena od kvalitetnog egipatskog pamuka a izrađena u Francuskoj. Već od samog ulaza gde vas dočekuju veliki beli suncobrani pa do svih belih eksponata, osećate se istinski posebno, kao junakinja romana Agate Kristi.
Sent Martin ima i svoj dizajnerski deo, Filsburg, i u njemu nemojte slučajno da propustite istinski glamurozne kupaće kostime u butiku koji se inspirativno zove „Endless Summer“ ili „Leto bez kraja“.
Za razliku od Sent Martina, nemojte da gubite vreme na Grenadi da tražite radnje…

Jezive oluje

Karibi su raj za drago i poludrago kamenje i kad kupujete setite se da svaki kamen ima i svoje ezoterijsko dejstvo. Rubin je kamen ljubavi, a smaragdi su samo za hrabre i odvažne, oni mogu da leče, da uzvise ali i unište. Plavi topaz sa Kariba ima boju koja će vas tešiti u zimskim, tvrdim, depresivnim danima…
Zemaljski raj koji postoji na ovim ostrvima u tolikoj je suprotnosti sa tegobnim životom ovog sveta da je prirodno da je Bog baš ovim edenskim prostorima palog sveta poslao te jezive oluje koje traju od maja do septembra… Dakle, u tom periodu izbegavajte posetu Karipskim ostrvima, jer nema šopinga pod naletima oluje.

Plavi topaz sa Kariba ima boju koja će vas tešiti u zimskim, tvrdim, depresivnim danima
Isidora Bjelica
Isidora Bjelica

Isidora Bjelica je najplodniji srpski pisac, koga uporno predstavljaju kao kontroverznu ličnost. Napisala je preko 60 knjiga i nebrojeno kolumni, članaka, eseja, drama, scenarija... „Knjige su izraz mog ludila“, kaže Isidora „uvek pišem bez trunke predumišljaja i laži, direkt iz srca koje kuca prebrzo“.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.