Glina, aktivni ugalj, domaći kvasac i liposomski vitamin C: 4 viteza zdravlja

Prof. dr Staniša Stojiljković

Profesor dr Staniša Stojiljković je šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. Angažovan je na predmetima Membranski procesi i Tehnologija gela, emulzija i suspenzija. Autor je popularne knjige „Moć i nemoć organizma“ (koju je izdala „Laguna“) i tvorac brenda „Shenemil“, koga čini paleta različitih nutritivnih proizvoda na bazi 4 viteza zdravlja: gline, aktivnog uglja, probiotskog kvasca a uskoro i liposomalnog vitamina C.

Šta izdvaja Shenemil glinu? Da li su sve jestive gline, koje se prodaju u zdravoj hrani, podjednako dobre?
Sve gline koje se nalaze u prodavnicama zdrave hrane su zdravstveno ispravne. Glina sa kojom radimo je dubinska, nije površinski kop. Tehnologija pripreme gline je veoma bitna. Jedan od bitnih procesa jeste ventilacija gline, njeno odležavanje bez vlage, kao i sam sastav. Deo gline odležava sa mešavinom bilja, prosejava se i meša sa prethodno pripremljenom glinom. Gline se mogu razlikovati po konzistenciji. Kada odstoje u toku noći, one na dnu imaju talog ,,pihtijastog oblika“, što je dobro za vezivanje toksina unešenih hranom ili stvorenih lošim varenjem. Ukus i osećaj posle ispijanja gline spadaju u tzv. senzorne karakteristike gline i veoma su značajni.

Aktivni ugalj

Kada i kako se uzima aktivni ugalj? Može li da se pretera u njegovoj količini?
Aktivni ugalj je korišćen od pamtiveka. Sticajem okolnosti doktorirao sam na aktivnom uglju. Kao prevencija uzima se na prazan stomak, rastvoren u vodi kao prah ili tableta. Prah je znatno efikasniji u interventnim situacijama, kada je trovanje hranom posredi, pijanstvo, nagon za povraćanjem i sl. Aktivni ugalj se može uzimati u zapremini od jednog do pet zrna graška (100 do 500 mg), prethodno rastvoren u hladnoj, pitkoj vodi. Ispija se u malim gutljajima, zbog hladnoće. Naime, vezivanje toksina je intenzivnije na nižoj temperaturi. Aktivni ugalj se kod teških trovanja može uzimati u velikim količinama (5 do 10 grama, dva do tri puta dnevno). Svakodnevno konzumiranje ove količine se ne preporučuje, jer može promeniti pH vrednost digestivnog trakta i vezati potrebne nutritijente (minerale, vitamin, aminokiseline i dr.). Kada smo na putu ili odmoru, treba praktikovati da se ponese aktivni ugalj u prahu u plastičnoj bočici koja se dobro zatvara. Ako ne nama, može pomoći ljudima koji su u našem okruženju.

Postoje li indikacije kod kojih je aktivni ugalj kontraproduktivan?
Aktivni ugalj kao prah može smetati osobama koje imaju problema sa respiratornim sistemom. On može blago iritirati osobe sa oštećenim želucem ili tankim crevom. Zato se on uzima posle jutarnjeg ispijanja gline. Osobe koje uzimaju antidepresive, trebalo bi aktivni ugalj da koriste prema preporuci lekara, jer može smanjiti dejstvo leka (ako se uzima neposredno pre ili posle leka).

Domaći kvasac

Navedite tri kvalitativne razlike između konvencionalnog i probiotskog kvasca?
Industrijski pekarski kvasac je napravio ,,bum“ u pekarskoj industriji u smislu profita. On omogućava brzo narastanje testa, stvarajući ugljendioksid i alkohol, delimično transformišući komponente brašna, pre svega ugljene hidrate i protein. On onemogućava strukturne promene sastava brašna za vreme narastanja. Zato se pored pekarskog kvasca dodaje veliki broj aditiva, kako bi nadomestio nedostatke u smislu vlažnosti, održivosti, ukusa, konzistencije i drugog.
Starter kulture tzv. probiotskog kvasca su homofermetativne i heterofermentativne, tako da sa šireg aspekta transformišu brašno do prostih lako usvojivih jedinjenja. One omogućavaju stvaranje uslova za rad tzv. divljih kvasaca, koji mogu smanjiti sastav glutena u testu. Hleb dobija na ukusu i što je najbitnije ne može se pokvariti duži vremenski period pod istim uslovima održavanja kao i hleb od tzv. industrijskog pekarskog kvasca. Hleb i ostali proizvodi na bazi domaćeg kvasca su ukusniji, zdraviji, održavaju se duže vreme i ne zahtevaju dopunske aditive. Probiotskog kvasca u prahu ima u prodavnicama zdrave hrane.

Da li bi trebalo da se vratimo na mešenje hleba kod kuće, sa probiotskim kvascem kao podizačem testa?
Mešenje testa kod kuće može biti ručno ili u pekarici. Bitno je da umešeno testo fermentiše (odstoji) u plastičnoj zatvorenoj kutiji na toplom najmanje tri do šest sati, da bi se posle premesilo, ostavilo u posudi za pečenje, ponovo naraslo za sat do dva i peklo. Naraslo testo možemo čuvati u frižideru nekoliko dana i od njega po potrebi praviti: hleb, mekike, kore za pitu, picu i drugo. Domaći probiotski kvasac se može koristiti kako za slana tako i za slatka testa. Ako želimo brzo narastanje testa, tada bi trebalo povećati koncentraciju starter kulture od 5 na 10%. Probiotski kvasac koriste već neke pekare za izradu kiselog testa za domaći hleb. 

Liposomski vitamin C

Vaša najnovija istraživanja posvetili ste vitaminu C. Šta ste otkrili o njemu, što se do sada nije znalo?
Linus Pauling, dvostuki dobitnik Nobelove nagrade, veći deo svog radnog veka posvetio je vitaminu C. Akcenat je stavio na tehnologiju pripreme vitamina C, koja je bitna. Zato je sada sve popularnija primena liposoma i bioliposoma kojima se omogućuje lakša dostava aktivne komponente do ćelije. Tako je i sa liposomskim vitaminom C. On se inkapsulira posredstvom lecitina i ekstrakata bilja, čime se postiže višestruki efekat. Prvo fosfolipidi lecitina „čuvaju“ aktivne komponente na površini takozvane „ping pong loptice“, kako vitamin C u svom mikroizdanju deluje. U isto vreme ekstrakti bilja poput likopena, kversentina, rutina, antocijana i drugih sinergizuju dejstvo vitamina C.

Da li je tačno da na potrošnju vitamina C u organizmu utiče i stres?
Vitamin C se progresivno troši iz krvi pri proizvodnji adrenalina, zato mi stalno okrivljujemo, pored ostalog, stres za pad imuniteta. Mnogi istaživači su dokazali da obilnije korišćenje vitamina C povećava mobilnost leukocita i ubrzava njihovu dostavu na mesto infekcije. Vitamin C omogućava progresivno stvaranje interferona. Životinjski interferoni koji se daju lekovima izazivaju alergijske reakcije. Naši interferoni, proizvedeni od leukocita u ćelijama, znatno su efikasniji. Interferoni nastaju kao odgovor na prisustvo virusa u organizmu. Oni imaju široki pozitivan spektar delovanja na naš imunološki sistem. Brojna naučna istraživanja su potvrdila da liposomski ili liposomalni vitamin C može da se 10 do 30 puta više iskoristi od klasičnog vitamina C, nezavisno da li se koristi u prehrambenim proizvodima, u sokovima, lekovima ili pak u kozmetici.

Potencijalni afrodizijak

Koje količine vitamina C se uzimaju iz preventivnih a koje iz lečilišnih pobuda?
Preventivno do 1 gram dnevno, to je  kafena kašicice liposomalnog vitamina C. U slučaju nazeba, virusa ili nekih ozbiljnijih oboljenja može se koristiti od 5 do 10 grama dnevno, pod nadzorom medicinskog stručnjaka uže specijalnosti za ovu oblast. Liposomalni vitamin C je u obliku gela. Može se koristiti sa salatama, sokovima, slatkišima, svežim voćem i povrćem jer je tako korišćen daleko korisniji.

Gde će Shenemil vitamin C moći da se kupi i kada?
Pošto radim sa prijateljem i poslovnim partenerom, mr Miodragom Prokićem iz Švajcarske (firma MPI Electronics) na mnogim tehnologijama primene ultrazvuka, upravo razrađujemo na nivou ,,pilot postrojenja“, liposomalni vitamin C. Interesantna je primena liposomalnog vitamina C sa ekstraktom belog luka i kardamona, kao potencijalnog afrodizijaka. Nadam da ćemo uskoro imati proizvode sa liposomalnim vitaminom C u prodavnicama zdrave hrane.

 

www.shenemil.rs

 

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.