Duša Ohrida: berberin Šogun u istoj radnji u staroj čaršiji, gde je njegov pradeda bio kovač

Ovo je priča koja miriše na kanzuk, mušku kolonjsku vodu koja stiže u Ohrid iz Turske. Pošto sadrži 80 posto alkohola, kanzuk je naročito tražen u vreme pandemije. Zbog opojne arome limuna, koja podseća na sveže obrijane muške obraze, kanzuk bi valjalo proglasiti za najromantičnije dezinfekciono sredstvo.

Kanzuk može da se kupi u staroj trgovačkoj čaršiji u Ohridu, u berbernici „Šogun“, zajedno sa muškim i ženskim parfemima na uljanoj bazi, čiji mirisi ostaju dugo u nozdrvama.

Ovu berbernicu koja miriše takođe i na dobru dušu, drži majstor Neat Alin, koga svi znaju po nadimku Šogun. Vrata svoje radnje otvorio je davne 1998. godine, u prizemlju kuće u kojoj je rođen i odrastao. U pitanju je zdanje staro više od 150 godina, u kome je Neatov pradeda do 1967. držao kovačku radionicu.

U komšiluku su radili samarski, kožarski, opančarski, kazandžijski majstori. „Ja sam prvi berberin ovde“, priča Neat, naglašavajući da su, modernizacijom alata i mašina, mnogi od tih zanata izumrli.    

Jedna fotografija umesto hiljadu reči

Pažljivom oku Neatovih mušterija ne može da promakne jedna fotografija na zidu berbernice „Šogun“. Na njoj je majstor Neat kada je bio razigrani dečak, koji je usred vrelog dana pojurio za loptom, na staroj kaldrmi u trgovačko-zanatskom sokaku, gde danas dočekuje svoje mušterije.

Neat je muški frizer koji, osim šišanja, pruža i usluge brijanja i fazoniranja brade. Najveće uživanje za njegove mušterije dolazi na kraju, u vidu berberske masaže čela, brade, ramena i ruku. Na sreću dama, majstor Šogun ovu uslugu pruža i ženama, koje zbog toga svraćaju u njegov lokal.

Snažne ruke majstor Šoguna i uigrani pokreti koji se prenose s generacija na generaciju majstora berberskog zanata, dovode vas posle deset minuta, koliko masaža traje, u stanje potpune relaksacije. Kada se masaža završi, zasijaju vam oči, mozak se razbistri a raspoloženje vidno skoči.

„Srbi su gospoda. Cene naš rad i uvek ostave bakšiš“

Majstor Šogun već obučava sina svome zanatu

„Volim berberski zanat“, kaže Neat, kome u poslu pomaže njegov sin. „Pored svojih sugrađana, najviše se radujem ljudima iz Srbije. Srbi vole muško brijanje i masažu, naročito leti. Tada se, zbog velikih vrućina, osećaju umorno i masaža im vraća elan.“

Šogun koristi pauze u radu da se rekreira i osveži na obali Ohridskog jezera

Prema dosadašnjem iskustvu, Srbi su najbolje mušterije, ne samo u našoj berbernici, nego i u svim kafićima i restoranima u Ohridu“, nastavlja Neat. „Srbi su gospoda. Cene naš rad i uvek ostave bakšiš.“

Ovu je fotografiju majstor Šogun nazvao poetično: „Alat koji život znači“

Majstor Šogun se rado odaziva na strukovne pozive za takmičenja u regionu a svojim najvećim takmičarskim uspehom smatra 5. mesto na Balkanskom prvenstvu u šišanju. „Nadam se da će se 2021. godine održati takmičenje frizera Serbia Hair Open“, kaže Neat i dodaje: „i da ću tom prilikom da upoznam istaknute kolege iz Beograda, čiji rad pratim onlajn.“

Ovu berbernicu drži majstor Neat Alin, koga svi znaju po nadimku Šogun. Vrata svoje radnje otvorio je davne 1998. godine, u prizemlju kuće u kojoj je rođen i odrastao. U pitanju je zdanje u kome je Neatov pradeda do 1967. držao kovačku radionicu.
Vesna, Neat i Branislava u berberskoj radnji “Šogun” u srcu stare čaršije u Ohridu

Piše: Branislava Mićić, fotografije: B.Mićić,
dr Vesna Ignjatović Stojiljković

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.