Dr Snežana Đuričić: Da li je paranoja zbog botoksa opravdana?

Dr Snežana Đuričić, lekar estetske neinvazivne i anti age medicine

Danas postoje mnogobrojne estetske procedure kojima možemo ulepšati sebe i promeniti svoj izgled. Jedna od najpopularnijih metoda je redukovanje bora Botulinum toksinom, popularno nazvanim botoks (Botox). Godišnje se ovoj proceduri podvrgne više miliona ljudi. Međutim i dan danas postoji strah od primene botoksa, kako kod pacijenata tako i kod određenog broja lekara. Da li je taj strah opravdan?

Šta je Botox?

Botulinum toksin je neurotoksin koji proizvodi bakterija Clostridium Botulinum. Ovaj čuveni neurotoksin se koristi u medicini već dugi niz godina. Našao je svoju primenu u neurologiji, oftalmologiji, pri lečenju strabizma, blefarospazma, hemifacijalnog spazma, cervikalne distonije, a sve uspešnije se koristi i u terapiji bola. Naravno, poslednjih godina postao je izuzetno popularan u estetskoj medicini.
Postoji više subtipova ovog toksina, od kojih je najviše proučavan i korišćen serotip A. Botulinum toksin tip A je jedini serotip koji se koristi u estetskoj medicini i korektivnoj dermatologiji. Može se naći pod komercijalnim imenima Botox (Vistabel), Dysport,  Xeomin. Takođe, u primeni je i serotip B ovog toksina. On se koristi u drugim granama medicine, na primer pri lečenju cervikalne distonije. Poznat je pod nazivima Neurobloc ili Myobloc.

Dejstvo i aplikacija

Botulinum toksin deluje na mišićne spojnice. Njegov efekat u estetskoj medicini ogleda se u privremenom blokiranju rada pojedinih mišića. Samim tim se sprečava formiranje bora, nastalih kontrahovanjem tih mišića.
Tretman Botulinum toksinom je jednostavan nehirurški zahvat, koji izvodi lekar tako što taj protein aplikuje u veoma malim količinama na mesta gde želi da ukloni ili umanji mimične bore. Sama aplikacija je gotovo bezbolna, izvodi se injekciono, veoma tankim i malim iglama.
Preparat deluje samo na onim mestima na kojima je aplikovan. Efekat Botulinum toksina postaje uočljiv već nakon 72 sata, ali nažalost njegovo trajanje je ograničeno. Nakon 4-6 meseci njegov efekat slabi i u potpunosti nestaje. Takođe, bitno je napomenuti da aplikovanje ove supstance nema nikakvih negativnih posledica na proces starenja kože.

Primena

Botulinum toksin se najčešće koristi u tretiranju mimičnih bora, nastalih smejanjem, čuđenjem, mrštenjem… Njegovom pravilnom upotrebom može se umanjiti ili u potpunosti sprečiti nastanak mimičnih bora. Takođe je indikovan kod hiperhidroze tj. preteranog znojenja, pri rešavanju blage asimetrije lica, kao i za efikasno redukovanje bora na vratu.
Ako imate „gummy smile“ tj. desni su vam izražene dok se smejete, ovaj tretman je idealno rešenje za vas. Vrlo brzo i lako, sa samo nekoliko uboda, imaćete savršen osmeh.
Botulinum toksin daje fantastične rezultate i u kombinaciji sa drugim neinvazivnim estetskim procedurama. Ako su vaše mimične bore dosta duboke i vidljive, čak i u trenucima kada ne koristite mimiku, kombinacija Botulinum toksina i hijaluronskih filera bi bila dobra za vas. Botulinum toksin bi relaksirao mišić i sprečio dalje produbljivanje bore, dok bi filer svojom teksturom popunio datu boru i učinio je znatno manjom.

Oporavak

Oporavak nakon ovog tretmana je veoma brz, pacijent se već po završetku postupka može vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Važno je napomenuti da je potrebno pridržavati se određenog režima nekoliko dana po proceduri, o čemu će vas vaš izabrani lekar informisati.

Bezbednost

Ova procedura je apsolutno bezbedna ukoliko aplikaciju vrši lekar sa iskustvom, specijalizovan za tu vrstu tretmana. Pravilnim apliciranjem Botulinum toksin neće dati vašem licu plastičan i zamrznut izraz, već će zadržati vašu mimiku dok će vaše bore biti vidno ublažene. Neželjene posledice nastale usled ovog tretmana veoma su retke i javljaju se kod manje od 1% pacijenata, naravno njihov efekat je prolaznog karaktera kao i samo dejstvo Botulinum toksina. 

Da bi se postigao najbolji estetski i funkcionalni efekat, bez propratnih neželjenih komplikacija, izrazito je važno da lekari koji aplikuju Botulinum toksin dobro poznaju anatomiju lica i tretirane regije, kao i mehanizam dejstva ovog preparata.

Savet

Od izrazitog značaja je biti upoznat sa tim ko vam aplikuje datu supstancu, da li je to lekar sa odgovarajućom licencom, takođe koji produkt je u pitanju (Botox, Dysport, Xeomin su dozvoljeni za primenu u EU i SAD), jer nažalost postoji dosta preparata Botulinum toksina neregistrovanih na našem tržištu (tip A kineskog ili korejskog porekla). Uvek zatražite da vidite bočicu i etiketu proizvoda koji vam se aplicira.
Pre upotrebe Botulinum toksina veoma je važno konsultovati se sa lekarom i videti da li imate neku od kontraindikacija za aplikaciju ovog produkta. Ova supstanca ne bi trebalo da se aplikuje trudnicama i ženama koje doje, kod oboljenja krvnog sistema poput hemofilije ili koagulopatije, oboljenja nuromišićnog sistema, alergije na neku od komponenti produkta, u slučaju inflamatornih reakcija na mestu aplikacije, upotrebe aminoglikozidnih antibiotika, acetilsalicilne kiseline, antireumatika, antimalarika i imunosupresivnih lekova.

Strah od botoksa

Da li zbog neinformisanosti ili preterane informisanosti, tek određeni broj pacijenata se plaši Botulinum toksina. Većinom su to pacijenti koji nikada ranije nisu došli u kontakt sa ovom supstancom, govorimo o estetskoj proceduri.
Pacijenti koji su već bili na ovom tretmanu neće imati nedoumica jer su svesni njegove jednostavnosti i efikasnosti. Da je strah od Botulinum toksina u estetskoj medicini bezrazložan, govori i činjenica da ćete teško naći lekara koji se bavi ovom granom medicine a da ovaj tretman nije probao na sebi.

Volite sebe

Čar ovog tretmana nije samo u tome što Botulinum toksin smanjuje ili potpuno uklanja naše bore, on nas čini i srećnijima. Članak objavljen u Journal of Psychiatric Research govori o tome da ovaj preparat aplikovan na glabeli za umanjenje bora mrštilica, može da ima i efekat umanjenja simptoma kliničke depresije.
Uostalom zar nije poenta svih esteskih tretmana, kao uostalom i cele estetske medicine, da nas učini srećnijima i zadovoljnijima? Veoma je važno, ako ne i najvažnije od svega, da čovek bude zadovoljan sobom, da nauči da ceni i poštuje sebe. Samo tako će ga i drugi ljudi poštovati i ceniti.
Koliko sam se samo puta susrela sa punačkim i srećnim damama, punim samopouzdanja i apsolutno zadovoljnim svojim izgledom i životom, ali i sa mladim devojkama, prekrasnog izgleda, nesrećnih i bez samopouzdanja koje na sebi vide milion mana. Ako će aplikacija Botulinum toksina ili bilo koja druga estetska procedura učiniti da se osećate srećno i zadovoljno u svojoj koži, uradite to. Naučite da volite i cenite sebe. Takođe ne gubite vreme pored osoba koje ne znaju da vole i cene ono što vi jeste, sakupite hrabrost, napravite preokret u svom životu. Najlakše ćete naučiti da volite sebe gledajući se očima osobe koja vas voli. Nemojte čekati bolje sutra, radite na sebi, volite sebe.

Snežana Đuričić
Snežana Đuričić

Dr Snežana Đuričić je lekar koji se bavi estetskom neinvazivnom i anti age medicinom. Osnovno medicinsko obrazovanje stekla je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Dalje usavršavanje u oblasti estetske i fizikalne medicine nastavila je u Pragu (Češka Republika) i Edinburgu (Škotska). Trenutno živi u Pragu.

1 Comment
  1. Moja supruga ide na nano kliniku Brant na botox ali kad sam procitao za ovaj kineski sto se pojavio brinem za njeno zdravlje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.