Dr Olivera Kosovac, specijalista u oblasti rekonstruktivne hirurgije kod raka dojke: Lepota u ime života

„Volela bih da istaknem sve mogućnosti koje pacijenti imaju, a to je da dobiju rekonstrukciju u toku primarnog hirurškog lečenja, istovremeno kada se uklanja i tkivo dojke“, kaže dr Olivera Kosovac i nastavlja: „Pacijentkinje koje su ranije ostale bez dojke imaju takođe mogućnost odložene rekonstrukcije“

Piše: Mila Milosavljević

Fotografije: Miloš Nadaždin, arhiva Ona magazina

Dr sc. med. dr Olivera Kosovac s pravom slovi za jednog od najprestižnijih rekonstruktivnih hirurga za rak dojke u Srbiji i regionu

U oktobru, međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, dr Olivera Kosovac, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, podarila je svetu novu knjigu „Lepota u ime života, rekonstruktivna hirurgija dojke“.

Knjigu je posvetila svojim pacijentkinjama, hrabrim ženama, heroinama čeličnog srca i zdravih misli. Dvadeset junakinja ove knjige slave život kao najlepši dar i poručuje, u ime 5000 žena koje je operisala dr Kosovac ali i svih drugih žena, da se treba boriti.

Dr Kosovac naglašava da su preventivni pregledi i kontrole obavezni i da je u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji sve moguće. Knjiga je rezultat dugogodišnje prakse ove izuzetne lekarke, koja je „pekla zanat“ izvodeći brojne operacije u Institutu Gustave-Roussy u Francuskoj i Evropskom institutu za onkologiju u Italiji.

Dr Olivera je takođe veliki humanista i dobitnica nagrade Kneginja Milica za najviše domete na polju čovekoljublja i nesebične pomoći pacijentima.

„Steći zvanje doktora nauka, izvodeći hirurgiju, bilo je retko i krajem dvadesetog veka. Otuda je uspeh dr sc. med. dr Olivere Kosovac u oblasti rekonstruktivne hirurgije raka dojke, tim veći.“ Prof.dr Radan Džodić

Ona: Postoje li rizične grupe pacijentkinja kada je o kanceru dojke reč?

Dr Olivera Kosovac: Dobro je govoriti o rizičnim grupama pacijentkinja, koje imaju veću predispoziciju da obole od raka dojke. Na prvom mestu navodimo genetsku predispoziciju, zatim gojaznost, potom hormonsku terapiju…

Zabluda je da veliki procenat žena ima genetsku predispoziciju, ali ipak bi trebalo naglasiti da ju je imalo deset posto pacijentkinja u rizičnoj grupi. Naravno, osim podataka da u porodici ima obolelih od ove bolesti, potrebno je dokazati i mutaciju gena. Tek nakon genetskog istraživanja rizika od raka dojke, izdvajam grupu pacijenata kod kojih bi trebalo razmišljati o preventivnoj hirurgiji.

Anđelina Džoli je uradila mnogo u prevenciji kancera dojke kod pacijentkinja koje nose genetsku mutaciju

Ona: Da li je poduhvat Anđeline Džoli poslužio kao primer ženama iz rizične grupe?

Dr Olivera Kosovac: Čuvena glumica Anđelina Džoli uradila je mnogo u prevenciji od oboljevanja pacijenata koji nose ovu genetsku mutaciju. Šta ustvari podrazumeva takva operacija? To je praktično jedina terapijska hirurška intervencija, koja može da ukloni rizik od oboljevanja, jer pacijenti kod kojih je zabeležena ova mutacija imaju veliki rizik, naročito posle pedesete godine, da dobiju karcinom dojke.

Operacija podrazumeva kompletno uklanjanje žlezdanog tkiva, odvajanjem tkiva dojke od kože i od velikog grudnog mišića, a potom i rekonstrukciju. Naravno, u zavisnosti od oblika i veličine dojke, širine grudnog koša i naravno, želja pacijentkinja, koriste se različiti implantati. Operacijom se otklanja 90 procenata rizika od oboljevanja, jer je uklonjeno tkivo dojke u kojem može da se pojavi karcinom. To itekako olakšava dalju dijagnostiku i praćenje.

Ona: Da li pravilan način života može da pomogne rizičnoj grupi pacijentkinja?

Dr Olivera Kosovac: Osim preventivne hirurgije, i određeni način života može da doprinese da se ne pojavi karcinom dojke. U svakom slučaju, rizik od oboljevanja raste kroz vreme. Najčešće oboljevaju pacijentkinje preko pedeset godina, koje su mogle da budu pod hormonskom terapijom bilo u vreme odrastanja ili u menopauzi. Takođe, pojačan rizik imaju žene koje su na tretmanu veštačke oplodnje, jer, povećan nivo estrogena i progesterona takođe predstavlja jedan od rizika.

Savetujem svim pacijentkinjama koje mogu da se nađu u nekoj od rizičnih grupa da redovno dolaze na preglede i na kontrole, jer na vreme postavljena dijagnoza može dovesti do izlečenja.

„Naš cilj je dobro preživljavanje i izlečenje, koje kod raka dojke može da bude itekako povezano sa vremenom dijagnostike“, ističe dr Kosovac

Ona: Lečenje raka dojke je multidisciplinarno…

Dr Olivera Kosovac: Plastična hirurgija je u razvijenim zemljama Evrope postala standard pre više od trideset godina a u našoj zemlji pre dvadeset. Pacijentkinje su u mogućnosti da ovaj vid lečenja dobiju i u našoj zemlji. Veoma je značajno što one rekonstrukciju vide kao početak novog života, naročito pacijentkinje kod kojih je već bila uklonjena dojka. To im je pomoglo da se vrate normalnom, čak novom životu. Pomoglo im je da se izbore.

I pacijentkinje koje su ranije ostale bez dojke, sasvim svesne svog deformiteta, bez obzira na dodatno onkološko lečenje, imaju mogućnost odložene rekonstrukcije. Nije bitno u kom su dobu života, važno je da one to požele i da im njihovo zdravstveno stanje dozvoli.

Kod pacijentkinja koje se odluče za odloženu rekonstrukciju zapaža se lakši postoperativni tok, iz više razloga. Najpre, one nisu opterećene dodatnom onkološkom terapijom i u dobrom su zdravstvenom stanju. One su vrlo zadovoljne svojom odlukom. Tada imamo priliku da korigujemo i zdravu dojku.

Pacijentkinje se vrlo često odlučuju i za preventivnu mastektomiju druge dojke, što je u svetu zabeleženo kao trend, jer žene koje su imale kancer dojke na jednoj strani imaju povećan rizik od oboljevanja zdrave dojke. Startno  je rizik veći dvadeset procenata a vremenom se povećava svake godine za jedan i po procenat.

Dr Kosovac naglašava da su preventivni pregledi i kontrole obavezni i da je u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji sve moguće

Ona: Svedoci smo porasta karcinoma dojke. Šta savetujete ženama?

Dr Olivera Kosovac: Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Kroz vreme, praćenjem, konstatovano je da broj obolelih raste. U Srbiji od 2005. do 2015. udvostručen je  broj obolelih. Cilj lečenja ovakvih pacijenata jeste ustvari dobar i dug život i kontrola bolesti, jer je svakako pravovremenom dijagnozom moguće postići izlečenje.

Ona: Operisali ste preko 5000 pacijentkinja. Bili ste zagovornik, zajedno sa profesorom Džodićem, da se ženama obolelim  od karcinoma dojke, tokom operacije mastektomije, to jest uklanjanja dojke, odmah uradi rekonstrukcija. Koliko je to važno za ženu?

Dr Olivera Kosovac: Očekivanja su velika a naša težnja kao plastičnih i rekonstruktivnih hirurga, osim da nadoknadimo deformitet i vratimo funkcionalnost, jeste da postignemo dobar estetski rezultat. Cilj je da, nakon operacije, budu zadovoljni i pacijent i doktor.

Ona: Da li su naši lekari, onkolozi, hirurzi, plastični  i rekonstruktivni hirurzi rame uz rame sa svojim kolegama iz prestižnih svetskih klinika?

Dr Olivera Kosovac: Rad naših hirurga i stručnjaka u oblasti onkološke hirurgije i rekonstruktivne hirurgije ne razlikuje se značajno. On zavisi od škole koju pohađate, od pristupa lečenju pacijenata. Davno, pre nego što sam ja došla na Institut, postojali su protokoli u lečenju koji su bili jednaki kao u Francuskoj, Italiji ili bilo gde u Evropi. Ukoliko postoji sistem koji podleže kontroli, zajedno sa školom dobre oprativne tehnike, nežnog odnošenja prema tkivu, respekta prema onkološkim procedurama koje podrazumevaju radikalnost, onda ne nedostaju ni rezultati. Ono što je različito jeste da oni rade u boljim uslovima, sa većim mogućnostima tehničke opremljenosti, sa većim brojem lekara koji se ovim bave. Nadam se da će i u našoj zemlji biti drugačije.

Dr Olivera Kosovac podarila je svetu novu knjigu „Lepota u ime života“

Ona: Recite nam nešto više o svojoj knjizi ,,Lepota u ime života – rekonstruktivna i plastična hirurgija“.

Dr Olivera Kosovac: Knjiga je rezultat mog rada i moje želje da pomognem pacijentkinjama u borbi sa ovom bolešću. Ona je najpre posvećena svim mojim pacijentkinjama, heroinama, naročito ženama koje su se izborile sa karcinomom dojke. U isto vreme posvećena je i budućim pacijentima jer ima za cilj da im pomogne u njihovoj borbi, u kojoj bi zajedno trebalo da dođemo do pobede.

Pacijentkinje su pokazale izuzetnu hrabrost time što su sa nama želele da podele priču i da pokažu rezultate hururških intervencija, da na jedan način motivišu sve pacijentkinje i sve žene da dolaze na redovne preglede, da postoji i dan posle, posle dijagnoze, posle lečenja i to ne samo dan već i godine. Imala sam priliku da propratim pacijente koji su dvadeset godina posle rekonstrukcije tu, među nama.

Moja želja je bila da pokažem da je rekonstruktivna hirurgija umetnost i da ona predstavlja dobar estetski rezultat a ne naruživanje.  

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

1 Comment
  1. Divan tekst o jednoj izuzetnoj ženi,doktoru medicinskih naukaOliveri Kosovac.Lekar svetskog renomea u blasti rekonstruktivne i plastične hirurgije,ali i humanista,najbolji promoter lekarske etike.Savršen tekst dobrog novinara.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.