Donacija jajnih ćelija je najuspešnija od svih metoda vantelesne oplodnje, kaže dr Sonja Lazarovska, vodeći stručnjak u oblasti reproduktivne medicine

U romantični Prag došli smo zbog doktorke Sonje Lazarovske, ginekologa-akušera i specijaliste reproduktivne medicine. Želeli smo priču iz prve ruke o lekarki, čije ime znaju svi naši parovi koji se raspituju za vantelesnu oplodnju izvan granica zemlje. Dr Sonja Lazarovska je rođena i studirala u bivšoj Jugoslaviji, ali više od tri decenije živi i radi u Pragu. Budući da je Češka zemlja-pionir u asistiranoj oplodnji, dr Lazarovska je stekla ogromno iskustvo upravo u toj oblasti medicine i na kraju joj se posvetila u potpunosti.
Doktorku Sonju zatekli smo u njenoj ordinaciji u okviru moderne klinike Prague Fertility Centre, koju je ona osnovala pre osam godina, zajedno sa vodećim češkim embriologom dr Danielom Hlinkom. Zidovi su ukrašeni fotografijama novorođene dece, obično u naručju svojih roditelja, koji su doktorki poslali sliku u znak zahvalnosti.
Svakom paru koji stigne u Prague Fertility Centre iz Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, dr Lazarovska zna ime i istoriju lečenja. Saoseća sa našim ljudima, ume da ih sasluša i vrlo je analitična kod postavljanja dijagnoze. Sa puno strpljenja vodi ih kroz proces vantelesne oplodnje, u kome psihološki faktor igra značajnu ulogu. Zbog svega toga, parovi s njom dele radost pozitivnog testa na trudnoću i sreću kad beba dođe na svet. Sve su to činioci zbog kojih Prague Fertility Centre beleži rekordnu uspešnost vantelesne oplodnje.
Sa dr Lazarovskom razgovaramo o novim metodama u sferi asistirane oplodnje, donaciji jajnih ćelija i njihovoj kriokonzervaciji.

Dr Sonja Lazarovska je rođena i studirala u bivšoj Jugoslaviji, ali više od tri decenije živi i radi u Pragu

Nove metode

Koja vas je od najnovijih metoda u sferi asistirane oplodnje posebno oduševila?
Njih je, naravno, više. Pre svega to je metoda kontinuiranog praćenja razvoja embriona pomoću non-stop snimanja (embryoscope, time-lapse). Tamo vidimo mnogo više jer možemo analizirati ne samo morfologiju već i faze deljenja ćelija. Na taj način prenosimo na kraju embrione selektivno, izabrane na osnovu razvoja. Povećava se time šansa za trudnoću i istovremeno smanjuje rizik pobačaja. Prvo što ujutru proverim na poslu je upravo snimak razvoja embriona kod svih pacijenata.
Pomenula bih i nekoliko predselekcionih metoda kojima biramo spermatozoide u zavisnosti od toga da li se radi o njihovoj smanjenoj pokretljivosti ili o pogoršanoj morfologiji (metode PICSI, MACS). Takođe je zanimljiva i veliki doprinos za implantaciju daje metoda laserskog stanjivanja omotača embriona (LAZT). Tu je i mogućnost genetske analize embriona (PGD, PGS) kao nada za mnoge parove kod kojih do trudnoće ne dolazi ili se ponavljaju pobačaji zbog nekog genetskog problema.

Kad jajnici zataje

Kada se predlaže donacija jajnih ćelija i zbog kojih indikacija?
Preporučuje se ženama kod kojih više ne dolazi do sazrevanja jajnih ćelija ili se kod vantelesne oplodnje dobijaju uvek nekvalitetne jajne ćelije. Razloga može biti mnogo: prevremena iscrpljenost funkcije jajnika (ovarialna insuficijencija), genetske anomalije, poremećaji funkcije hipofize, štitne ili nadbubrežne žlezde, gubitak funkcionalnog tkiva jajnika posle operacije, hemoterapije ili zračenja, visok reproduktivni vek žene itd.

Zašto i kada nastaje prevremeno slabljenje funkcije jajnika?
Jajne ćelije se kod žena stvaraju još u embrionalnom razvoju i njihov broj je definitivno formiran još pre rođenja. Približno 400 jajnih ćelija sazri od puberteta do menopauze. Ovo je, naravno, vrlo individualno. Sasvim prirodno, već posle 35. godine nastaje postepena i fiziološka insuficijencija jajnika koja oko 40-te godine postaje vrlo ozbiljan problem. Čak i kada je menstruacioni ciklus još uvek redovan, dolazi do pogoršanja kvaliteta jajnih ćelija, što utiče na kvalitet nastalih embriona i na njihov razvoj. Zato u prirodi posle 40. prirodna trudnoća predstavlja retkost.

Kako se postavlja dijagnoza prevremene insuficijencije jajnika?
Na osnovu kliničke slike, hormonalnih analiza kao i tipičnog ultrazvučnog  nalaza na jajnicima. Pošto insuficijencija najčešće ne nastaje naglo, potrebno je konačnu dijagnozu doneti na osnovu analiza ponovljenih u više navrata. Sva ova stanja ginekolog mora prepoznati na vreme.

Procedura lečenja

Kako se vrši izbor donatorke?
Donatorka mora proći sledeće preglede: ginekološki, testiranje krvi na prisustvo seksualno prenosnih bolesti, konsultaciju sa genetičarem u vezi bolesti koje se javljaju u porodici a mogu imati nasledni karakter, pregled hromozoma (kariotip) i ispitivanje nasledne sklonosti prema trombozi (trombofilne mutacije). Posle ovih ispitivanja vrši se izbor adekvatne donatorke na osnovu fenotipa – fizičkih karakteristika i krvne grupe.

Koji pregledi su potrebni kod žene koja čeka na jajnu ćeliju?
Kompletan internistički pregled, ultrazvučni pregled materice i jajnika, brisevi kojima se otkrivaju specifične infekcije (Chlamydie, Mykoplazma i Ureaplazma), preventivni citološki PAP test sa grlića materice i prema potrebi bakteriološki brisevi. Kod muškarca su neophodni testovi za prenosive bolesti: žutica B, žutica C, HIV i sifilis.

„Prvo što ujutru proverim na poslu je upravo snimak razvoja embriona kod svih pacijenata“, otkriva dr Sonja Lazarovska

Kako izgleda sama procedura lečenja sa doniranom jajnom ćelijom?
Ukoliko planiramo tzv. „sveži  transfer embriona“, neophodna je sinhronizacija ciklusa donatorke i pacijentkinje koja čeka na darovanu jajnu ćeliju. Kod žene-recipijenta priprema se endometrijum (sluznica), dok se kod donatorke od početka menstruacije planira hormonalna stimulacija sa ciljem sazrevanja većeg broja jajnih ćelija (5-10). Van tela, u laboratorijskim uslovima (in vitro), jajne ćelije se oplode spermom partnera pacijentkinje. Tako nastali embrioni (maksimalno dva) prenose se, pomoću tankog katetera, pod kontrolom ultrazvuka, u matericu pacijentkinje.
Prenos zamrznutih embriona je jednostavniji jer se ciklusi ne moraju usklađivati. Najpre se, obično prilikom konsultacija, zamrzne sperma partnera. Posle toga se planira stimulacija kod donatorke. Jajne ćelije se, posle punkcije, oplode odmrznutom spermom. Nastali embrioni se zamrzavaju. Žena kod koje je planirano lečenje, može početi sa pripremom endometrijuma bilo kada jer nismo vezani za ciklus donatorke. Ukoliko je debljina i izgled sluznice zadovoljavajući, planira se prenos odmrznutih embriona.

Starosna granica

Koliko dugo se čeka na realizaciju ovog načina lečenja, kakva je uspešnost?
Minimalno vreme čekanja je 2-3 meseca. Nekada se, naravno, čeka i duže. Uspešnost se kreće iznad 50 odsto. To je, uostalom, najuspešnija od svih metoda vantelesne oplodnje.

Koja je starosna granica za ovo lečenje?
U češkom zakonu je preporučena gornja granica 48 godina. Do ovog perioda se nekada, iako vrlo retko, može desiti trudnoća prirodnim putem. Osim toga, kod starijih žena se mogu očekivati i ozbiljniji zdravstveni problemi koji mogu pogoršati zdravstveno stanje pacijentkinje a samim tim ugroziti i trudnoću. Zbog svega ovoga je za nas, lekare koji se bavimo ovom problematikom, neshvatljivo da se trudnoća planira i kod žena u poodmaklim godinama.

Zamrzavanje jajnih ćelija

S obzirom da je PFC klinika za očuvanje plodnosti, kome sugerišete kriokonzervaciju jajnih ćelija? 

Dr Sonja Lazarovska: U današnje vreme je plodnost na udaru sa puno strana. Svaka mlada žena bi trebalo redovno da kontroliše stanje svoje plodnosti i ukoliko dođe do najmanjeg poremećaja, trebalo bi da razmišlja o zamrzavanju jajnih ćelija. I ovde važi, bolje sprečiti nego lečiti. Način života i sa njim spojeno odlaganje materinstva nose sa sobom velike rizike.
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

7 Comments
  1. Poštovana Ana,
   na ovom linku: https://www.pragueivf.com/sr/cjenovnik/ možete naći formular koji treba popuniti i stupiti direktno sa osobljem (a potom doktorima) klinike PFC. Oni će Vas ljubazno uputiti u sve detalje procesa, kao i cene istog.
   Sve najlepše i puno sreće!
   Redakcija Ona Magazina

 1. Dr Sonja dali bi smela sa donacijom opet pokušati imala sam 5 pokušaja vantelesne u Beogradu Imamo po 55g

  1. Poštovana, molim Vas da se direktno obratite koordinatorima iz PFC centra. Gospođe pričaju srpski i rado će Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja! Kontakti su u nastavku:

   Mgr. Danica Vignjević, koordinator
   Gsm: +420 602 797 081
   Fax: +420 255 711 838
   Mail: vignjevic@pragueivf.cz

   Ksenija Medved, koordinator
   Gsm: +420 778 752 520
   Mail: medved@pragueivf.cz

   Marija Ćulibrk, koordinator
   Gsm: +420 778 701 331
   Mail: culibrk@pragueivf.cz

 2. Postovana doktorice kolika je uspjesnost vantjelesne oplodnje sa donacijom jajnih celija? S postovanjem!

  1. Poštovani Mario, molim Vas da se direktno obratite koordinatorima iz PFC centra. Gospođe pričaju srpski i rado će Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja! Kontakti su u nastavku:

   Mgr. Danica Vignjević, koordinator
   Gsm: +420 602 797 081
   Fax: +420 255 711 838
   Mail: vignjevic@pragueivf.cz

   Ksenija Medved, koordinator
   Gsm: +420 778 752 520
   Mail: medved@pragueivf.cz

   Marija Ćulibrk, koordinator
   Gsm: +420 778 701 331
   Mail: culibrk@pragueivf.cz

 3. postovani zovem se mirjana djordjic rodjena sam 10.08.1963 god moj bracni partner ilhami akay rodjen je 01.01.1966 god zeleli bih imati jedno dete zajedno ja sam u monoposi nemam menstruaciju od 25.04.2015 god kako bih mogla ostati trudna i da li je moguce sa vantelesnu oplodu ili donacija ili nesto drugo ako je moguce hvala unapred za sve druge informacije mozete me kontaktirati preko maila

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.