Da li znate koje je boje makedonski rubin?

Zadubljen u svoj precizni filigranski rad, Riste Stojkovski se prenuo kad smo kročile u njegovu radnju…

Riste Stojkovski demonstrira svoje filigransko umeće u svojoj radnji

– Izvolite, izgovorio je, napustivši svoj kreativni trenutak, nameren da nam posveti punu pažnju.

Objasnile smo da smo došle u novinarsko izviđanje, privučene velikim plakatom u njegovoj radnji u Starom gradu u Ohridu, na kome se šepurio makedonski rubin. Majstor Riste Stojkovski (30) nas je uveo, reč po reč, u priču o ovom kamenu, pokazujući nam prvo nakit koji je izradio svojom rukom i otkrivajući zašto se zaljubio u filigran.

Iako se niko od članova njegove porodice nije bavio filigranom, Riste Stojkovski je imao njihovu punu podršku kada se odlučio da nauči taj zanat

– Filigran mi je oduvek bio veoma interesantan, kaže ovaj vredni Skopljanac, koji u Ohridu provodi, zbog posla, dobar deo godine. – To je makedonska umetnička tradicija, naglašava on.

Riste je savladao filigranski zanat u Skoplju, pri Makedonskoj privrednoj komori. Niko se u njegovoj porodici nije bavio filigranom pre njega, ali se zato filigranom bavi njegova supruga.

U društvu tri dame

– Imamo jednu filigransku radnju u Skoplju i dve u Ohridu – jednu u Starom gradu, drugu u staroj čaršiji, priča Riste, dodajući: – Kad kažem „mi“, mislim na nas četvoro: moju ženu, ženinu sestru, još jednu prijateljicu i mene.

Makedonski rubin u neobrađenoj formi

Ono što filigransku radnju Riste Stojkovskog čini posebnom, jeste raskošno prisustvo makedonskog rubina, koji je tema ove priče. Ovaj čarobni roze kamen prosto blista u ručno rađenom srebrnom nakitu i različitim predmetima primenjene umetnosti u koje ga majstori filigrana ugrađuju.

Sertifikat o poreklu

To je poludragi kamen iz Makedonije, za koji jedino mi u Skoplju i Ohridu imamo sertifikat o poreklu. To znači da u Skoplju i Ohridu ovaj kamen može da se kupi samo kod nas. Makedonski rubin poseduje iste karakteristike kao crveni rubin, samo što nije providan, – kaže Riste.  – Jedinstven je zbog svoje roze boje.

Riste Stojkovski je ponosan što jedino u njegovim filigranskim radnjama u Ohridu i Skoplju može da se kupi makedonski rubin

Ahat, jaspis i biser

Pored makedonskog rubina, Riste i njegove tri dame, podjednako zaljubljene u filigranski zanat, ugrađuju u srebrni nakit još: ahat, jaspis i biser. Naravno, tu su i predmeti od čistog srebra, bez poludragog ili dragog kamena. Cene njihovih ukrasnih predmeta kreću se od 10 evra pa do nekoliko stotina evra, zavisno od veličine kamena i složenosti filigranskog rada.

Posetom filigranske radnje majstora Riste Stojkovskog, dr Vesna Ignjatović Stojiljković i Branislava Mićić započele su obilazak Starog grada u Ohridu da bi ga završile posetom manastira Sv. Jovan Kaneo (na slici)

Fotografije: B. Mićić, Dr Vesna Ignjatović Stojiljković

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.