Ako hoćeš da te prati sreća, budi često u društvu drveća

„Kad bih se ponovo rodio, opet bih bio šumar“, kaže Milija Marinković (52) iz Kržave kod Krupnja koji se ovim poslom bavi 32 godine.

Šumar Milija Marinković na planini Boranji kod Krupnja

Uprkos protivljenju porodice, Milija je bio izričit da hoće da završi srednju šumarsku školu u Kraljevu i nije se nikada pokajao zbog te odluke.

Lepo mišljenje o svojoj profesiji ima i njegov kolega, Radenko Ilić, koji krstari šumama Rađevine u zelenoj uniformi „Srbijašuma“ već 22 godine. Dovoljno je provesti jedan dan sa njima, da se osete nevidljive sile kojom šuma prigrli čoveka uz sebe.

Planina Boranja – jedinstvena u Evropi

Planina Boranja, kroz koju nas je proveo šumar Milija, jedinstvena je među Podrinjsko-valjevskim planinama. Ona se pruža poprečno u odnosu na Gučevo, Sokolske planine i Jagodnju. Izuzetno je bogata šumama, šumskim plodovima i divljači. Bogata je i rudnim blagom. Njena najviša tačka je Crni vrh (856 m).  

Iznenadiće vas obilje širokih utabanih kamionskih puteva, mnoštvo serpentina, raskrsnica, mostova… off-road staza, a naročito broj ljudi i teretnih vozila koje ćete u šumama Boranje sresti. Na ovoj šumom bogatoj planini pulsira život, sasvim drugačijeg ritma u odnosu na onaj izvan šume.

Život među stoletnim drvećem kao da bruji a katkad i cvrkuće, naročito kad umorne drvoseče sednu na oboreno stablo i navale na sardinu sa lukom i lepinjom od najboljeg krupanjskog pekara Pere. Takav obrok ukusniji je od carskog.  

Danilova kosa, rezervat u koji ne sme da kroči ljudska noga

Iako poseduje razgranatu mrežu utabanih ruta, Boranja je zaslužila asfaltni put, smatra šumar Milija.

– Ona je izdašno darovala Rađevcima drvo, granit i granitni pesak za podizanje kuća i fabrika, – kaže on.

Milija ističe još da je zbog bukve, kojom obiluje ova planina, Boranja jedinstvena u Evropi.

Ona poseduje i rezervat zaštite prvog reda Danilova kosa, u kojem dominiraju bukve stare preko 200 godina. Ove lepotice plavosive kore, koje se dižu nebu pod oblake, na Danilovoj kosi žive u ljubavi sa retkim vrstama bilja, pečuraka i ptica. U tu zonu zabranjeno je da kroči ljudska noga, osim u svrhu nauke i edukacije.

Izletnički i pešački ciljevi na Boranji

Boranja je planina koju bi svakako trebalo posetiti. U ovu moćnu šumsku lepoticu može da se uđe iz Krupnja, putem za izletište Zmajevac. Do Boranje se stiže i tako što se iz Krupnja pođe za Loznicu i kod memorijalnog kompleksa Stolice skrene u pravcu Šarene bukve.

Za pešački ili izletnički cilj može se odabrati Kapetanova voda, Šarena bukva, Svinjski brod, Zmajevac… Kapetanova voda je vikend naselje na Boranji. Šarena bukva je izletničko mesto gde je izgrađen planinarski dom.

Svinjski brod je praktično most na reci Zmajevac gde su Sremci nekada prodavali svinje, koje su pre toga u šumama Boranje hranili žirom. Za vreme žirenja podizali su drvene svinjce sa krovovima na dve vode, koji su iz daljine podsećali na katarke brodova.  

Zmajevac je izletište nedaleko od Krupnja. Zmajevac je i reka koja pravi čarobne prizore i vodopade, koji bude želju da se čovek stalno vraća u nedra Boranje. Krupanj se snabdeva vodom iz Zmajevca a ta reka je i napravila katastrofalnu poplavu u Krupnju u maju 2014. godine.

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

1 Comment

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.