Agi Jokić, žena koja sve svetske kuhinje drži u malom prstu

Od 15. do 30. novembra u „Cantina de Fridi“ organizovaćemo Dane Portugala. Za tu priliku smo kreirali poseban jelovnik

Agi Jokić

„Ako jelo spremate bez ljubavi, ono nije ukusno“, kaže Agi Jokić, spoljni šef kuhinja u čak šest beogradskih restorana! Ona radi sa šefovima kuhinja, vrši izmene jelovnika u cilju njihove maštovitosti i ekonomičnosti, daje savete kad nastanu problemi u radu, postavlja standard servisa, smišlja nova jela i daje smernice za njihov marketinški proboj.

Da li su gosti sve zahtevniji kada je hrana u pitanju? Na čemu najviše insistiraju?
Jesu. Zahvaljujući putovanjima i online informisanju, gosti su veoma upućeni u svetsku ugostiteljsku scenu i nije ih lako impresionirati. Najviše insistiraju na kvalitetu namirnica i servisu hrane. Poštovanjem standarda i održavanjem kvaliteta uspevamo da ispunimo očekivanja naših gostiju.

Gastronomski atlas

Koliko je različitih kuhinja u lancu vaših konceptualnih restorana?
U restoranima „Lovac“ i „Orašac“ zastupljena je nacionalna kuhinja. „Sakura“ pripada kuhinjama Dalekog istoka. U restoranu „Cantina de Frida“ mogu se konzumirati jela sa podneblja Južne Amerike, Španije, Mediterana. „Cafe Lavash“ je oaza orijentalnih i domaćih jela koje svi volimo. Jelovnik je skrojen poput gastronomskog atlasa sa najsočnijih destinacija Balkana i Bliskog istoka. U restoranu „Karavan express“ pripremaju se nezaboravna jela domaće i internacionalne kuhinje.

Možete li nam navesti specijalitete kuće u pomenutim objektima?
Restoran „Lovac“ je prepoznatljiv po jelima od divljači. „Orašac“ je čuven po pečenju sa ražnja i zaboravljenim specijalitetima sa juga Srbije. „Cantina de Fridu“ izdvajaju stejkovi i salse, pripremljene po originalnim recepturama. U „Sakuri“ je prvo mesto definitivno zauzeo sushi. „Cafe Lavash“ se izdvaja po rižotu od pšenice sa pečurkama i tartufima, koobidahu i pidama.

Koja je od navedenih svetskih kuhinja najsloženija i zašto?
Svaka kuhinja je složena na svoj način. Ali „Sakuru“ bih izdvojila kao najsloženiju zbog same obrade namirnica i pripreme.

Gurmani starog kova

Koliko pažnje poklanjate posuđu na kome se hrana servira, s obzirom da je i to veoma upečatljiv deo vaše ugostiteljske priče?
Jedan od najvažnijih segmenata je svakako servis hrane. Veliku pažnju poklanjamo odabiru kompletnog posuđa, kako za kuhinju tako i za restoran. Za svaki restoran se vodi računa da se posuđe uklapa u sam koncept objekta, odnosno da je autentično podneblju iz kojeg dolazi. Naravno sanitarna ispravnost posuđa podjednako deli mesto sa samim izgledom.

U koji od vaših restorana dolaze gurmani starog kova? Šta je po njima, biser vaše ponude?
Gurmane starog kova definitivno vezujem za restoran „Orašac“. Tu bih, pored velike selekcije gurmanskih jela, izdvojila teleću glavu u škembetu.

S obzirom da je slaganje hrane i pića veoma važno, predočite nam šta je akcenat u karti pića u vašim restoranima?
Rakije i vina se izdvajaju u svim objektima. U „Sakuri“ se prednost daje koktelima.

Dani Portugala

Koje kolače i slatkiše iz vaše palete dezerta naši čitaoci ne smeju nikako da preskoče?
Ovo je možda i jedno od najtežih pitanja! U „Lovcu“ je Titova krempita sa Bleda i torta Reforma, u „Orašcu – orasnice, u „Sakuri“ – Apsolut Coco Cake, u „Cantina de Fridi“ – Mračna tajna, u restoranu „Cafe Lavash“ – turska baklava sa durduma sladoledom.

Koja nam gastronomska iznenađenja pripremate za jesen 2018. godine?
Pred nama je veoma buran period. U svakom objektu smo se potrudili da obradujemo naše goste novitetima dnevne ponude. U „Cantina de Fridi“ ćemo organizovati Dane Portugala. Za ovu priliku smo kreirali poseban jelovnik. Neki od specijaliteta koje će gosti moći da probaju u periodu od 15. do 30. novembra su: CALDO VERDE (portugalska krem čorba sa krompirom, keljom i tradicionalnom prodimljenom svinjskom kobasicom), CALDEIRADA (portugalski paprikaš od morskih plodova), FRANGO ASSADO COM PIRI-PIRI (grilovana marinirana piletina u maslinovom ulju i ljutom piri piri sosu sa čipsom i svežim paradajzom), ARROZ DOCE (portugalski sutlijaš sa limunom i cimetom) i mnoga druga.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.