Zašto se Alevtina Arhangelska čas spori, čas slaže sa Tolstojem: Ženska sreća

Alevtina Arhangelska

Prijatni susreti dese se često sasvim neočekivano. Kao i iskreni razgovor, dovoljno je samo nekoliko reči da ostave snažan utisak i ostanu u srcu, a nekad – promene život. Po svim zakonima logike nije bilo moguće da se sretnem s vama i Ona Magazinom. Ali žene ne priznaju zakone logike, ženama upravljaju drugi, suptilniji svetovi i osećanja.
I evo me kako se radujem našem susretu i zahvaljujem Univerzumu za svaki obrt na mom životnom putu koji me je doveo do vas. Nije slučajno što smo se srele ovde, to znači da imamo mnogo toga zajedničkog, da volimo da upoznajemo nove svetove, otkrivamo sebe, stremimo ka savršenstvu i jednostavno budemo srećne. Svaki dan.

Tolstojeva mudrost

Nekada davno, poznati ruski pisac Lav Tolstoj poručio mi je sa stranica jedne od svojih knjiga: „Da bi čovek bio srećan, trebalo bi stalno da teži ka sreći i da je razume. Sreća ne zavisi od spoljašnjih stvari, već od načina na koji ih posmatramo“. Zato sam i zapisala u svom dnevniku tada: „Sreća ne zavisi od okolnosti, ona je u nama“. I evo, godinama posle toga, čas se sporim, čas slažem s velikim autorom.
U detinjstvu smo svi srećni, to je dečija sreća, a potom – završimo školu, steknemo obrazovanje, posao jedan – drugi, zasnujemo porodicu, rodimo decu –  naša sreća se proširi na čitav svet, ona postaje – Ženska sreća. I sada svaka od nas, kao pletilja čipke, trudi se da utka u svoju mustru sreće stalno nove niti, nove detalje. Ja sam utkala ljubav, razumevanje, strpljenje, miris domaćeg peciva, snežnobeli stolnjak, frizuru – kakvu On voli, novu haljinu, bajku za laku noć, sto poljubaca da prođe modrica na ćerkinom kolenu… Znate sve to?

Grom iz vedra neba

I onda odjednom, kao grom iz vedra neba: „Zadatak – stvoriti čoveka srećnim – nije ušao u plan stvaranja sveta“, – kaže mi Sigmund Frojd, opet sa stranice jedne od svojih knjiga. Zadatak. Stvoriti. Čoveka. Srećnim. Osvrnem se oko sebe i čujem: „Sreća? Nema je tu!“. Vidim da vlada ogromna potražnja za srećom. Sa svih strana naviru psiholozi, ezoteričari, treninzi ličnog razvoja, precizni članci tipa „12 načina da postanete srećne“, koji nam otkrivaju svet harmonije i blagostanja… Gde ima potražnje, tu je i ponuda.
A zašto onda kada postavim obično pitanje: „Da li si srećna?“, – primetim često da je teško odgovoriti – „Da“? U čemu je tajna? Vraćam se mojim velikim sagovornicima, da bih im kazala hvala. Niko me neće učiniti srećnom, sem mene same. Sreća – to je navika. Nije tako teško, kao što možda izgleda na prvi pogled, da se unesu u život male stvari, koje će ulepšati svaki naš dan. Te male stvari sami biramo i samo mi odlučujemo kakva će biti mustra naše sreće.

Jutarnji ritual

Čovek može da pročita brdo knjiga i odsluša mnoštvo predavanja, istina ostaje uvek ista – univerzalnog recepta za sreću nema. Ali zato vam se nudi mogućnost da stvorite individualni, svoj recept. I zato ako ste našle priliku da se uz svoj primerak Ona Magazina isključite iz svakodnevice, da taj svoj trenutak uz šoljicu kafe posvetite samoj sebi, da oslušnete sebe, a možda i otkrijete nešto novo – to je već mali korak u susret željenoj sreći, tako potrebnoj svakoj od nas, ili je dokaz da vi već jeste – Srećna Žena. Mene to inspiriše! Znate i same, gde god da vas život baci i kakve god prilike da se oko vas steknu – u vama je ceo univerzum i vaša lična sreća. To treba da se kaže glasno i jasno.
Evo već godinama unazad budim se s jednom mišlju: „Danas je najsrećniji dan u mom životu!“. To je postala moja navika. Za njom sledi sve drugo: obaveze, brige, radost, tuga. Ali dan bi valjalo početi, ako je moguće, upravo tim rečima, u takvom raspoloženju poljubiti decu, spremiti doručak, izabrati garderobu (uzgred, to je bolje da se uradi uveče, ali Garderoba – to je posebna tema Ženske sreće, koja skrivena u ormaru čeka svojih pet minuta), takvim raspoloženjem bi trebalo ispuniti čitav svet oko sebe.

Zakon privlačenja

Ne ostavljajte to za sutra. Okačite sebi podsetnik, zapišite ili isecite sa ove stranice rečenicu „Danas je najsrećniji dan u mom životu“, a ako želite – napišite nešto slično svojim rečima, samo neka to bude svako jutro pred vašim očima, prosto dopustite svakom danu da bude najsrećniji. Postoji teorija da navika prelazi u automatizam posle 21 dana, ukoliko se svakodnevno upražnjava. To je, znači, samo 21 podsetnik – i vi ćete se susresti sa najsrećnijim danom u svom životu, danom, kada će vaša sreća početi da privlači najbolje događaje, raspoloženje, susrete, kada će Život sam početi da vas podržava i da vam donosi radost.
A sada – kao u priči. Vrata su zaškripala i otvorila se. To je bio moj sin, koji je prošao pored mene, zastao i kazao: „Mama, hvala ti što si sa nama“. Smešim se. Hvala tebi, sine. Znam o čemu ću pisati u sledećoj kolumni. Usput, da li ste znali da po feng-šuiju (možete o njemu misliti drugačije, ali ja veoma poštujem istočnu mudrost) vrata koja škripe u kući – nisu dobra. Škripa narušava mir i harmoniju. Idem da ih popravim. Hvala vama!

Ko je Alevtina Arhangelska?

Za četiri godine na Balkanu zaljubila se u Srbiju, srodila s Crnom Gorom, očarala Bosnom i Hercegovinom. Rodila se na obali Volge, štampom je počela da se bavi još u školi, novinarski fakultet završila je u Moskvi. Volela je uvek da uči, voli i sada, smatra da je glavni fakultet - Život a glavni učitelj – istorija.
Алевтина Архангельская
Алевтина Архангельская

За четыре года на Балканах влюбилась в Сербию, породнилась с Черногорией, пленилась Боснией и Герцеговиной. Родилась на берегах Волги, печататься начала еще в школе, факультет журналистики закончила в Москве. Учиться любила всегда, любит и теперь, главным факультетом считает - Жизнь, главным учителем - историю.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.