Vesna de Vinča, dama kojoj je Nelson Mandela poverio poslednju poruku: Nema heroja ako nije odgajan u ljubavi

„Miss Srbija – to je moj život“, kaže Vesna

Vesna de Vinča je harizmatična Beograđanka, koja je svoje najhrabrije ideje sprovela u delo: „Miss Srbija“; „Srbija – zemlja jorgovana“; „Serbia Fashion Day“; „Balkan Beauty Ambassador“… Ubrajaju je u 100 najmoćnijih Srpkinja. Potiče iz porodice Jugović a prezimenom de Vinča promoviše Vinčansku kulturu. Završila je ekonomski fakultet sa prosečnom ocenom 9,84, magistrirala sa desetkom a potom i doktorirala sa temom „Ekskluzivno televizijsko novinarstvo“. Celog života je bila drugačija. Prepreke su je inspirisale.
Dvadeset godina zaredom organizujete izbor „Miss Srbija“. Za učesnice ste obezbedili više od 300 univerzitetskih stipendija. Kako?
Misijom. Misija lepote podrazumeva da kroz lepotu veličamo prave vrednosti. Jedna od njih je – obrazovanje, kao deo i stimulans unutrašnje lepote. Kada imate misiju, onda se finansijska konstrukcija zatvara “odozgo”… Ovo je dakle i misija obrazovanja i emancipacije mlade žene. Nije tu onda bitan novac.

Knjiga o Mandeli

Ostavili ste značajan trag u našem novinarstvu. Šta je bio vaš motiv da se opredelite za ekskluzivni tv intervju?
Htela sam da upoznam najjače ljude sveta i usvojim što više znanja o filozofiji, praksi, klasičnom ekonomskom uspehu, naciji…
Intervjuisali ste Moamera el Gadafija, Artura Klarka, Jasera Arafata, Imeldu Markos, Sirimavo Bandaranaike, Roberta Mugabea… Kako vam je pošlo za rukom da 2009. dobijete jedini intervju od slavnog Nelsona Mandele, posle njegovog apsolutnog povlačenja iz javnosti?

Vesna sa Nelsonom Mandelom

O tome sam napisala i nedavno objavila knjigu „Nelson Mandela, poslednja poruka“ (Zavod za udžbenike). Otkriću vam da je najpoznatiji borac protiv aparthejda i u desetoj deceniji života bio radoznao kao dete. Oko sebe je širio samo pozitivne vibracije!
Vi ste jedina Srpkinja koja se upoznala Donalda Trampa. Šta mislite o njemu?
On je iskreni posvećenik i nameren da pomogne zaboravljenima.

Ljudi kao arhitektonska dela

Pored klasične arhitekture čiji ste posvećenik, verujete da postoji i arhitektura ideja, prijateljstva, čoveka… Nabrojte nam ljude-piramide kojima se divite?
Leonardo da Vinči, Petar Petrović Njegoš, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Nelson Mandela, Najdžel Etkins… Tu su svakako i Novak Đoković, Bata Živojinović, Olja Ivanjicki, prof. dr Đuro Koruga, dr Ranko Rajević – osnivač Mense, Rada Đuričin, Miljan Miljanić, Radovan Raša Livada, Petar Perović…

„Serbia Fashion Day“ u Parizu

Imali ste ogromnu sreću sa prijateljima. Kojim redosledom su ulazili u vaš život?
Svi moji prijatelji su neverovatno uspešni i svi su anđeli. Ja njih nisam birala. Blagoslovena sam i Bogu zahvalna što ih imam. Maja Samardžić, koja je sada lekar u Parizu, rođena je u isto vreme kad i ja. Mame su nam se poznavale i mi drugujemo bukvalno od porodilišta. Biljanu Kostić, koja je na hematologiji i koja živi za pacijente, dobila sam za prijatelja u osnovnoj školi, doktora Colića u gimnaziji, Svetlanu Kisić koja vodi Žensku vladu u senci, na fakultetu. Na postdiplomskim studijama sam dobila Dragana Vujovića, koji mi je pokazao Silva metod meditacije. On sada živi u Pragu i bavi se svim vrstama intelektualnog razvoja. U prijatelje sa velikim P ubrajam i Jelenu Mandić, pobednicu Miss Srbija 2005. Ona je magistrirala u Francuskoj na Univerzitetu Sofia Antipolis, zahvaljujući stipendiji koju je dobila od Miss Srbije. 

Lepota će spasiti svet

Vesna de Vinča u naručju supruga Vitasa

Osim prijatelja, šta smatrate još darom od Boga?
Dao mi je sjajne roditelje (Nema heroja ako nije odgajan u ljubavi), profesiju uz koju čovek raste i mesto života gde moram da se razvijam.
Šta je smisao vašeg života?
Lepota je moja tema. Platon i Sokrat su se bavili idejom lepote ali niko od filozofa nije imao priliku da empirijski doživljava principe lepote, da pored njega prođe stotine… hiljade lepih žena. I to je blagoslov.
Prijatelje niste birali. Da li ste birali svoje muževe: Milana Milićevića Langa i Predraga Vitasa?
Muževe sam birala ali i to je posledica svesnog razmišljanja i jednog nesvesnog privlačenja, koje počiva na istom načinu razmišljanja i života. Moj drugi muž, Predrag Vitas, koji je umro u 52. godini od karcinoma, uvek je bio gospodin, iako je bio drug. Dobro je da je takav muškarac postojao, kao primer! Siguran u sebe a širokogrud i blag. Blagost je divna ljudska osobina. Bio je filozof. Bio mi je najbolji prijatelj, učitelj, sve.
Kako se ljubav nalazi?
Ljubav ne sme da se juri. Ljubav se čeka ali tako da ti ne bude dosadno.

Citati po izboru Vesne de Vinča
Nikad ne skidaj pogled sa horizonta. Artur Klark
Kad sam shvatio da me od kreveta do radnog mesta deli samo jedan korak, postao sam pisac. Artur Klark
Starenje je bolest konvencije. Dipak Čopra
Nema ništa snažnije od ideje kojoj je došlo vreme. Aleksandar Dima
Pobednik je onaj sanjar koji nikada ne odustaje. Nelson Mandela
Onaj ko ne veruje u nemoguće, neće ga dostići. Sokrat
Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.