Upoznajte prvu ženu na Balkanu i jedinu Srpkinju koja je osvojila Mont Everest: Himalaji ne praštaju greške

Niko ne želi da rizikuje svoj život da bi ih transportovao, zato su tela mrtvih alpinista u večnom snegu, netaknuta, usnula…

 

Dragana Rajblović se popela na Mont Everest 2007. godine, a knjigu o tome objavila je prošle godine (Fotografija: Zoran Mirčetić)

Beograđanka Dragana Rajblović (49) prva je i jedina žena iz Srbije koja se popela na najviši vrh sveta. Ona je i prva žena sa Balkana koja se našla na Mont Everestu (8848 m). Posle nje Mont Everest su „pobedile“ još jedna Hrvatica i Makedonka.

Šta je vaš najveći utisak koji ste poneli sa vrha sveta?

Da budem iskrena, utiske sam sabrala tek posle spuštanja sa Mont Everesta. Na samom vrhu, koji predstavlja jednu malu površinu gde staje jedva desetak ljudi, proveli smo 30-40 minuta. Tih pola sata pamtiću celog života. Dok sam bila tamo, razmišljala sam o mojoj mami koja više nije među živima, o meni bliskim ljudima… Kada sam pogledala naš svet sa visine od 8848 metara, uverila sam se konačno svojim očima da je Zemlja okrugla!

Kako izgleda život na ekstremnim visinama?

Puna dva meseca mi smo se hranili iz konzervi, spavali u šatorima i pri -400C, disali vazduh sa smanjenim sadržajem kiseonika… Gotovo sve vreme nosili smo po 15 kg tereta na sebi, a radi aklimatizacije pešačili smo i po 20 km na dan.

Čega ste se najviše plašili?

Znala sam da ću na Everestu videti tela poginulih alpinista. Oni su često tik uz samu stazu. Plašila sam se da ću se, kada ih spazim, okrenuti i neću hteti dalje. Ali, pokazalo se da sam nastavila svoj put. Svi poginuli alpinisti, na koje smo naišli, izgledali su kao tek usnuli. Da bi se spustilo jedno telo potrebno je najmanje 15 ljudi. Helikopteri ne lete do tih visina, to je za njih opasno. Niko neće da rizikuje svoj život, zato tela umrlih leže tamo večno, ne raspadajući se na minusnim temperaturama.

Nastavak teksta čeka vas u Ona Magazinu 86 koji izlazi krajem juna.

Knjiga „Moj Everest  – san i java“ 

To je knjiga o ličnom iskustvu žene, koja je u muškoj ekspediciji provela više nedelja na dalekom Tibetu, u očekivanju pravog momenta za penjanje na Everest. Knjiga je i svojevrsno uputstvo za alpiniste i ljubitelje penjanja, i sadrži važne informacije o aklimatizaciji i pravilima ponašanja na velikim visinama.

Može se naručiti putem e-maila everest.knjiga@gmail.com, a u prevodu na engleski jezik može se kupiti na sajtu Amazon.com.
Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ U jesen 2020. stigli smo do jubilarnog, Ona magazina broj 100. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena