U borbi protiv hiperhidroze: Lečenje prekomernog znojenja

Klinika za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici izvodi torakoskopsku simpatektomiju. Sa uputom za bolničko lečenje operacija je besplatna

Piše: Mr.sc.med. dr Ivan Kuhajda

Prekomerno znojenje ili hiperhidroza, iako ne predstavlja značajan medicinski problem, prisutno je kod približno tri odsto svetske populacije, naročito kod mlađih osoba, predstavljajući značajan psihološki i socijalni problem. Definiše se kao prekomerno i nekontrolisano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termohomeostaze.
Hiperhidroza se može podeliti na: primarnu hiperhidrozu (esecijalnu ili idiopatsku) – kod koje uzrok nije poznat i sekundarnu hiperhidrozu koja nastaje kao posledica drugih poremećaja (endokrini poremećaji, tumori hipofize, tuberkuloza, Diabetes mellitus, limfomi, bolesti simpatičkog sistema, neurološke i psihijatrijske bolesti) ili upotrebe lekova (Propranolol, Physostigmine, Pilocarpin, triciklični antidepresivi, antiemetici, Venlafaxin).

Delovi ili celo telo

Za razliku od funkcionalnog znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posledica emocionalnih problema i anksioznosti.
Hiperhidroza se dalje deli na: fokalnu hiperhidrozu – kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini delovi tela (dlanovi, pazušne jame, lice, tabani) i generalizovanu hiperhidrozu – kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo. Primarna hiperhidroza je skoro uvek fokalna, dok je sekundarna hiperhidroza najčešće generalizovana.

Začarani krug

Prema novijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje, te da u 25-50 odsto slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice. Kada jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona pojaviti i kod deteta jeste oko 25 odsto.
Primarna hiperhidroza je problem koji utiče na sve aspekte ljudskog života. Javlja se već u detinjstvu ili pubertetu, manifestujući se gotovo svakodnevno.
Osobe sa ovim problemom izbegavaju kontakte sa drugim osobama zbog stalno vlažnih dlanova, nose široku tamnu odeću kod pojačanog znojenja ispod pazuha, povlače se u sebe… Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se posledično pojačava znojenje, i nastaje začarani krug.
Za postavljanje dijagnoze primarne hiperhidroze  neophodna je dugogodišnja istorija pojačanog znojanja pacijenta,  kao i njegov klinički pregled. Ne postoji precizna skala intenziteta za hiperhidrozu, te se najčešće primarna hiperhidroza deli kvalitativno na: blagu (mild), umerenu (moderate) i ozbiljnu (severe).

Terapija hiperhidroze

  1. Dijetetski režim – izbegavanje namirnica koji provociraju pojačano znojenje (kafa, čaj, koka-kola, čokolada), izbegavanje začinjene i vruće hrane.
  2. Antiperspiranti i dezodoransi – (Aluminijum hlorid heksahidrat 10% ili 20%- Drysol ®, Xerac ®) su široko korišćeni svuda u svetu, ali njihova upotreba je zadovoljavajuća samo kod blagih i umerenih formi hiperhidroze. Oni zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezdi i na taj način privremeno blokiraju znojenje. Efekat je zadovoljavajući samo nekoliko meseci, mogu se javiti alergijske i druge toksične reakcije na mestu aplikacije.
  3. Lekovi – Sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, β blokeri, atropin… Njihova upotreba je organičena zbog pojave sporednih efekata koje oni izazivaju (midrijaza, fotofobija, tahikadije, aritmije, nauzeja, povraćanje, zbunjenost, malaksalost, opstipacija, smanjenje bronhijalne sekrecije), kao i zbog činjenice da su efikasni samo za blage oblike hiperhidroze.
  4. Jonoforeza – Izvodi se tako što se vlažni sunđeri sa elektrodama pričvrste za šake ili se postave u pazušne jame i zatim se u toku 20 minuta propušta niskovoltažna struja. Efekat je reverzibilan, te se intervencija mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima. Sporedni efekti u vidu peckanja, trnjenja, eritema pa čak i opekotina, ograničavaju široku upotrebu jonoforeze u lečenju hiperhidroze.
  5. Botulinum A toxin (BOTOX®, Dysport ®)blokira oslobađanje acetilholina sa neuromišićne spojnice i na taj način privremeno isključuje inervaciju znojne žlezde. Izvodi se intradermalnim ubrizgavanjem u određene delove tela (dlanovi, pazušne jame). Intervencija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno, na osnovu intenziteta ponovnog znojenja
  6. Torakoskopska simpatektomija – jedina terapijska procedura koja ima trajan efekat! Već 30 godina se izvodi svuda u svetu sa odličnim rezultatima i spada u standard lečenja težih formi primarne fokalne hiperhidroze. Operacija spada u jednodnevnu hirurgiju – pacijent ujutru dođe na zakazanu operaciju, bude operisan i nekoliko sati nakon operacije napušta bolnicu sposoban za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nema potrebe za bolovanjem, rehabilitacijom, upotrebom lekova.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje oko 30 minuta, operišu se obe strane grudnog koša, kroz tri reza na koži veličine pet milimetara. Ožiljaka posle operacije gotovo da i nema. Rezovi se nalaze na bočnim stranama grudnog koša.

Posle operacije

Efekat operacije se javlja odmah nakon buđenja iz anestezije – pacijent se budi sa suvim i toplim dlanovima i pazušnim jamama. Komplikacija i neželjenih efekata na druge organe u organizmu posle operacije, gotovo da i nema. Već nedelju dana nakon operacije, pacijenti mogu ići na more, kupati se i sunčati.
Kod nekih pacijenata se posle operacije javlja kompenzatorno znojenje, najčešće leđa i stomaka (dok se organizam ne privikne na manju produkciju znoja). Ono je prolazno i pacijenti ga u najvećem broju slučajeva dobro podnose.
Posle operacije dlanovi, pazušne jame i lice neće biti apsolutno suvi, znojiće se normalno u skladu sa spoljašnjom temperaturom ili fizičkim aktivnostima.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ U jesen 2020. stigli smo do jubilarnog, Ona magazina broj 100. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena