Šta žene zaista žele od automobila: Najmanji premijum SUV sa 7 sedišta

Mercedes-Benz GLB je porodični auto, bezbedan, udoban, praktičan. Promišljen u potpunosti. Krenimo zajedno u test-vožnju zapadnom Srbijom, dok se u pozadini čuje Dženis Džoplin i njen „Mercedes Benz“

Piše: Branislava Mićić

Ženama se dopada da imaju dobru preglednost koju SUV pruža i dovoljno prostora u automobilu

Mercedes-Benz GLB je kao opasno dobar frajer na kome vam sve prijateljice zavide. Izgleda markantno, otmeno, pomalo nedostižno ali, gle čuda, želi baš vas da upozna, da nauči sve o vama…

Vaša sigurnost i udobnost su mu na prvom mestu, nije rasipnik, ispod haube je Mercedes-Benz klasik ili u žargonu „zverka od motora“. Vaš auto uživa i ugled džentlmena visoke klase, što  vam, priznaćete, godi. Poseduje intuiciju i umeća koja nadilaze običnu mašinu.

Imate li hrabrosti da „prošetate“ ovog dasu?

Iskreno, ne. Ali kada smo dobili predlog da u redakciji Ona magazina testiramo novi Mercedes-Benz GLB 200D, rekli smo bez dvoumljenja: – Da. Uostalom Mercedes-Benz i glavna urednica imaju iste inicijale. Dovoljno za početak.

Mercedes-Benz GLB miriše na luksuz i kožu, kojom su obloženi volan i sedišta. Volan ima sopstveni grejač za izuzetno hladne dane, dok prednja sedišta imaju, osim grejanja, i sistem hlađenja.

Vozačko i suvozačko sedište su višestruko podesivi, postoji čak i mogućnost da se produži sedalni deo.

Komandna tabla sa okruglim ventilacionim otvorima i širokim ekranom odaje utisak da vozite avion. Tu je i vaš kopilot: Mercedes-Benz GLB. On poznaje vaše navike, vaše slabosti i putne pravce kojima najčešće idete. Signalizira vam svaki pogrešan pokret kojim dovodite sebe i putnike u opasnost.

Mercedes-Benz GLB pamti radio stanice koje slušate i prikazuje ih kao favorite na ekranu, a kad je zastoj na vašem uobičajenom putu on vam pokazuje najbržu rutu.

Svaki detalj (sistem navigacije ili ambijentalno osvetljenje, na primer) mogu se prilagoditi upravo vašim željama, vašem načinu vožnje i vašim potrebama preko ekrana i upravljača osetljivog na dodir, ali i preko tačpeda na centralnoj konzoli.

Tri mesta u drugom redu sedišta podesiva su po dužini, tako da se Mercedes-Benz GLB može pretvoriti od prostranog vozila za sedam putnika u fleksibilno dostavno vozilo sa zapreminom prtljažnika do 1680 l. Po potrebi, drugi red sedišta može da se pomeri za 14 cm i tako poveća prostor za noge.

Sve je elegantno i doterano do perfekcije. Svetlo je ugrađeno čak i u kutiju za dokumenta. GLB je punokrvni Mercedes-Benz, koji osvaja mnoga srca. Čovek ne želi da se rastane od njega.

Korak više u borbi za ravnopravnost

Automobil je za ženu više od sredstva za prevoz. To je njen partner na četiri točka. Sa njim ona deli najlepše i najteže momente u životu. Ona mu nadeva imena, ona mu tepa…  

– Ljubav prema automobilu i ljubav između partnera – kažu neurolozi i psiholozi koji su se pozabavili temom ljubavi prema četvorotočkašima, – u osnovi je ista. Odlikuju ih tri komponente: strast, intimnost i želja da veza bude na duge staze.

Kod muškaraca koji su pristali da učestvuju u eksperimentu, pokazalo se da je za ljubav prema automobilu zadužen nucleus accumbens u prednjem mozgu, koji se često naziva „nagradni centar“. Uobičajeno je da pokazuje najjaču aktivnost u seksu. Ali i pri konzumaciji kokaina.

– Odnos žena prema autu nije ništa manje obojen emocijama – kažu istraživači – samo što su osećanja mnogo više vezana za njihovu ličnost. Veliki broj žena je imao izuzetno prijatan osećaj kada je kupio sopstveni auto, jer su pre toga bile „strpljivi suvozači“ u porodičnom automobilu. Auto je krupan korak u borbi za ravnopravnost.

Možda se zato savremena žena ne drži stereotipa „mali ženski auto“ već bira SUV kao automobil nove generacije.

Mercedes-Benz GLB je najmanji luksuzni premijum SUV sa sedam sedišta i najsvestraniji jer je od svih Mercedes-Benz SUV modela uzeo najbolje. To je peti Mercedesov es-ju-vi, lak za održavanje.

Predstavljen je automobilskim medijima 2019. godine u Malagi. Uslediće korona-godina i to je razlog zašto ga ne srećemo češće na našim ulicama.

Mercedes-Benz GLB ima još jednu posebnu misiju. Modeli kao što su GLC i GLC coupe, starija braća modela Mercedes-Benz GLB, posebno GLE, ikone su u kući Mercedes-Benz. Proteći će još vode Savom i Dunavom dok se novajlija ne nametne u svojoj G klasi!

Pogledajte Mercedes-Benz GLB u lice

Gotovo u isto vreme naučnici iz Austrije i Amerike izneli su tvrdnju da kupci vide prednji deo automobilske karoserije kao ljudsko lice, kojim dominira: agresivnost, arogancija, pokornost, osmeh, tuga…

– Svako vozilo koje ponese epitet ženskog ili porodičnog, ima zaobljene i primaknute farove, te nežne bočne ivice okrenute na gore – kažu novinari koji prate trendove u auto-dizajnu – jer je istina da automobile sa takvim, nasmešenim licem, kupuju žene.

Mercedes-Benz GLB prepoznaje saobraćajne znake

Mercedes-Benz GLB ima baš takvu „fizionomiju“. On nije sportski auto, iako iz mesta do 100 km/h stiže za 9 sekundi, nije oštar, to je sposoban porodični automobil. Prepoznaje saobraćajne znake (kad prođe kraj znaka za ograničenje brzine, prikaže ga na ekranu ispred volana i zadrži dok ograničenje traje), prati liniju na putu i drži sredinu trake (kada auto nagazi na belu traku, on cimne i prikoči), ima radar, može da usporava u koloni, da se sam zaustavi, sam krene…

Mercedes-Benz GLB na vidikovcu Perunika na Jagodnji iznad Krupnja, odakle puca pogled na Bosnu i reku Drinu

Od vozačevog sedišta do tavanice, u unutrašnjosti Mercedes-Benz GLB ima dovoljno visine – jedan metar! Oznaka G potiče od nemačke reči Geländewagen (terensko vozilo). Mercedes-Benz GLB ima 160 KS za bezbrižnu i ekonomičnu vožnju. Prosečna potrošnja iznosi 5,5 – 7,5 l. Maksimalna brzina je 204 km na čas.

Od putničkog auta sa sedam sedišta multifunkcionalni Mercedes-Benz GLB može da se pretvori u dostavno vozilo

Tri reda sedišta u porodičnom automobilu!

Kad kupuje automobil, žena misli na velike nabavke u megamarketu, decu i njihove drugare koje vozi na trening, odlazak na izlet s prijateljima, porodično putovanje na more i na skijanje…

Za očekivati je da među ženama koje privlači model Mercedes-Benz GLB bude najviše majki. Dečija sedišta su za njih veoma važna, jer sve, ali baš sve u njihovom svetu vrti se oko mališana. Oduševljava ih što model GLB ima tri reda sedišta, i što sva sedišta u drugom i trećem redu imaju pričvršćenja za dečije auto-sedište.

Mercedes-Benz GLB je pravljen za bračni par koji se odvažio da ima više od dvoje dece ili za mlade porodice koje na putovanje sa sobom obično vode pojačanje u vidu bake i deke. Dvoje najmlađih sedaju u poslednji red (predviđen za osobe do 168 cm visine), u srednji red „uskaču“ starija deca i odrasli, napred su mama i tata. U krovni kofer smešta se kompletan prtljag. Svi putnici sede udobno, svako ima pun komfor.

Kada treći red nije u funkciji, sedišta se obaraju i prostor se pretvara u prtljažnik. Mercedes-Benz GLB ima nizak utovarni prag – lako je spustiti teret u prtljažnik. U dodatnoj opremi je senzor ispod zadnjeg branika, koji damama omogućava da otvore i zatvore gepek pokretom noge kada su im ruke pune stvari ili dečice.

Mercedes Benz GLB ima i set za krpljenje guma u gepeku. Pokrivka za dno gepeka ima gumenu i tepih stranu! U gepeku su rasveta i punjač od 12 V. Vrata su visoka i ne mogu da se zakače glavom kada se vrtite oko prtljažnika.

Koliko košta Mercedes-Benz GLB?

Milorad Ostojić, regionalni direktor prodaje i marketinga za putnički program u Emil Frey grupaciji u Beogradu, koja se bavi uvozom i maloprodajom brenda Mercedes-Benz u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji, odgovorio nam je:

– Zavisi od vida finansiranja i šta se želi od auta. On može da košta 40 a može i 90 hiljada, ali sa ratom od 600-700 evra mesečno, Mercedes-Benz GLB može mirne duše da se izveze iz salona.    

Mercedes-Benz GLB je auto koji je odličan za vožnju po gradu i za izlazak na put. On može da ima pogon na sva četiri točka i tada je spreman da se popne zimi na Kopaonik, na italijanske Dolomite, u Austriju, gde god želite.

Mnogi će otkriti da je Mercedes-Benz GLB pravo rešenje za njih. Retko koji brend ima automobil sa sedam sedišta u tom segmentu!

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.