Šta se sve krije u magična 3 cl espresso kafe?

Šta je to aromatično, ukusno i tečno, a služi se u maloj šoljici?

Odgovor na ovu zagonetku sigurno da svi već znate. U pitanju je espresso ili najintenzivniji napitak na bazi kafe. Za većinu ljudi, priča o kafi počinje i završava se džezvom i šoljicom u udobnosti sopstvenog doma ili odlaskom u lokalnu kafeteriju. Ali ako ste vi osoba koja u ritualu espresso kafe vidi mnogo više, koja želi da nauči ceo proces i postane profesionalac, sledi priče koja će vam prijati kao ristretto u dobrom društvu!
Napraviti dobru šoljicu espresso kafe, iako se možda čini, verujte nije lako! Morate posedovati mnogo znanja i iskustva kako biste servirali magiju i zadržali svog stalnog gosta. To je svakako zanat, za koji morate posedovati i ljubav. Ako imate te tri osobine, onda ste vi pravi kandidat za Akademiju za bariste.

David Nisić, espresso specijalista i trener barista

Akademija za bariste

Još od 2004. godine Strauss Adriatic gradi tim izvanrednih barista koji svoju pasiju za dobrom kafom prenose putem treninga na nove kolege. Živimo u zemlji gde je kultura ispijanja kafe veoma rasprostranjena. Često čujemo kako se otvorila nova kafeterija, kako imamo još jedno mesto gde možemo da „popijemo kafu“. Šta je to što nas osvoji u nekom lokalu i čemu se uvek vraćamo? Jedan od bitnih elemenata je upravo dobra espresso kafa. Baš zato se sve više ljudi odlučuje na obučavanje za profesionalnog baristu. To je polje neograničenih mogućnosti, inovacija i napretka, ali od nečega se mora početi!
Kako bismo vam što bolje predočili šta Strauss Adriatic nudi u svojoj Akademiji, mi smo proveli jedan veoma interesantan i edukativan dan sa espresso specijalistom i trenerom barista, Davidom Nisićem. Saznali smo puno o istoriji kafe, standardizaciji napitaka, održavanju mašina, kao i o samoj pripremi magije u porcelanskoj šoljici.

Dug put do šoljice

Život espressa traje samo dva minuta, a put do njegove proizvodnje čak dugi niz meseci. Drvetu kafe pogoduju brdoviti tereni, a njegovi plodovi neravnomerno sazrevaju tokom čitave godine. Iz tog razloga branje se vrši više puta godišnje. Nakon toga odstranjuje se pulpa a preostala zrna se suše i sortiraju po veličini, odnosno kvalitetu.
Ovde smo stigli do dela gde je kafa dopremljena do luke i čeka je dugo putovanje preko mora, u trajanju od dve do četiri nedelje. Zemlje koje su najprisutnije u uzgoju kafe su: Brazil, Vijetnam, Kolumbija…
Preko mora, preko gora, u velikim jutanim džakovima stiže kafa izuzetno kvalitetnog roda do našeg Doncafé-a u Šimanovcima.Tu je čekaju stručnjaci i maheri svog zanata da je dalje obrade, ispeku i upakuju na najbolji način. Za kafu su temperatura i vreme pečenja od presudnog značaja, kao i kasnije brzo hlađenje, kako bi se njene arome i ukusi najbolje sačuvali i predstavili u šoljici espressa.
Italijani su svetski stručnjaci za dobru espresso kafu. Oni kažu da je za čitav proces od zrna do šoljice potrebno 5 M: Miskela (blenda), Machina (aparat za kafu), Machina dosadore (mlin), Manutenzione (održavanje) i na kraju najbitnije Mano ili ruka bariste.

Korak po korak

Upravo sada dolazimo do tog glavnog dela, odnosno pravljenja espresso kafe umećem pravog bariste. Ovde je neophodno da vidite korak po korak kako to čini vaš trener i da prođete, kao i mi sa Davidom, više puta kroz ceo proces od 20-40 sekundi, koliko je za jednu šoljicu espressa potrebno vremena. Zvuči lako, zar ne? Ne biste verovali koliko je koraka neophodno uraditi u tako kratkom vremenu, po određenom redosledu i tačno zadatim pravilima.
Kratki espresso se pravi od 7-8 g mlevene kafe sa vodom temperature 88-920C i pod pritiskom od oko devet bara. Tako će za tridesetak sekundi u vašoj šoljici biti savršeno izbalansirani napitak zapremine 3 cl.

Dekoracija mlekom

Sada na scenu nastupa takozvani Latte Art ili umeće dekoracije kafe mlekom i mlečnom kremom.Ovaj proces je malo teži za savladavanje, ali jednom kad naučite da kontrolišete dobijenu kremu, sledi neograničena čarolija dekoracije. Bitno je da je mleko zagrejano parom do temperature od oko 60-65 stepeni i da je njegova krema glatka, kremasta, sjajna i bez velikih mehurića. Tako pripremljeno daće kafi slast i vaša šara će izgledati perfektno!

Pasija trenera

Ceo ovaj proces obuke ne bi bio potpun ukoliko ga ne biste prošli sa osobom koja poseduje pasiju prema svom poslu i magičnom napitku kakva je espresso kafa. Upravo na tome insistira kompanija Strauss Adriatic koja je pre 13 godina, prva osnovala trening centar za bariste u Srbiji sa namerom da doprinese unapređenju kvaliteta espresso kafe koja se pije u našim kafićima, s obzirom na to da je pravilna priprema podjednako važna kao i kvalitet proizvedenog espressa.
A, ujedno da vam prenese i ljubav i zainteresuje vas dubinski za ovu profesiju. Mi smo imali veliku sreću sa našim trenerom Davidom, koji već osam godina radi ovaj posao, ali koji na prvom mestu ima predano srce profesiji bariste.
Nadamo se da ste i vi neko ko želi da kulturu i tradiciju ispijanja espresso kafe podigne na viši nivo i da ritual uživanja uz topli, aromatični i ukusni napitak u maloj porcelanskoj šoljici prenese i na druge.

Svi kupci espresso kafe, Impreso Premium i Doncafe Professional espressa na Akademiji imaju gratis trening. A svi zainteresovani potencijalni kupci mogu se prijaviti putem e-maila: info@strauss-group.rs ili direktno na sajtu http://doncafe.rs/kontakt/

Fotografije: Zoran Mirčetić, Foto Atelje Zemun

Ivana Popović
Ivana Popović

Ivana Popović je dugogodišnji dizajner Ona Magazina i Chernogoria Zhurnala i autor njihovog totalnog redizajna. Ona brine i o marketingu oba izdanja od njihovog osnivanja do danas, pri čemu Ona Magazin izlazi punih devet a Chernogoria Zhurnal punih 12 godina. I na kraju, Ivana je pasionirani zaljubljenik u kulinarstvo, urednik rubrike „Ivanina kuhinja“ i maštar u sasvim drugom smeru od izdavaštva.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena