SRBIJA JE MEĐU EVROPSKIM LIDERIMA U OBLASTI DIGITALIZACIJE POLJOPRIVREDE

Na konferenciji se govorilo o inovativnim IT rešenjima koja se primenjuju na njivama, u voćnjacima i plastenicima. O inovacijama u sferi prerade sirovina i brendiranja finalnog proizvoda govorila je Ivana Popović, tvorac i osnivač brenda „Džemara“

Konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u  poljoprivredi Agri-Tech Future održana je 1. marta u organizaciji kompanije Color Media Communications pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine. 

Boško Vučurević, Nenad Popović, Vuk Radojević i Robert Čoban

Konferenciju je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, Nenad Popović, koji je u svom obraćanju napomenuo da je Srbija sigurno među evropskim liderima u oblasti digitalizacije poljoprivrede.

Upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji postiže se optimizacija prinosa koji u tradicionalnim uslovima mogu izrazito varirati, čak 2-4 puta, i iz svakog dela zemljišta se izvlači maksimum. Smanjuje se potrošnja resursa, posebno đubriva i pesticida, što je najveći trošak poljoprivrednih proizvođača. Prema poslednjim istraživanjima, predviđa se da će vrednost globalnog tržišta pametne poljoprivrede u periodu 2017-2022. porasti sa manje od 10 na skoro 24 milijarde dolara, što je rast od čak 140%. Uveren sam da Srbija može da bude jedan od lidera u korišćenju potencijala digitalizacije poljoprivrede. Još važnije je što u korišćenju tih potencijala leži motivacioni faktor za mlade stručnjake da ostanu u Srbiji kroz stvaranje novih, pametnih, dobro plaćenih radnih mesta”, rekao je ministar Popović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević rekao je da poljoprivreda svakako treba da bude zasnovana na znanju, kao najvećoj vrednosti, na primeni inovacionih tehnologija utemeljenih na naučnim istraživanjima, digitalizaciji.

Na otvaranju se obratio i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević koji je istakao da je kroz primenu novih tehnologija, danas proizvođačima omogućeno planiranje i lakši pristup radu uz, kako je rekao, optimizaciju troškova u svakom segmentu sprovođenja agrotehničkih mera.

Uz korišćenje pametnih telefona ili računara moguće je pratiti i optimizovati sve operacije u proizvodnji. Svim poljoprivrednim proizvođačima kroz najsavremenije satelitske tehnologije biće omogućen detaljan uvid u praćenje stanja useva i celokupnu biljnu proizvodnju“, rekao je Vučurević i dodao da PKV, kao mesto okupljanja privrednika, prati trendove i aktuelne teme i pruža podršku događajima koji imaju za cilj da edukuju poljoprivredne proizvođače kroz prikaze praktičnih primera.

Institut „Biosens“predstavio je na konferenciji digitalnu platformu „Agrosens“, a predstavljena je i prva Digitalna farma u Srbiji u Krivaji.

Nenad Novaković

Veoma zanimljiv deo konferencije odnosio se na inovacije u organskoj proizvodnji, o čemu je govorio Nenad Novaković, direktor Organic Control System (OCS). OCS je prva domaća kontrolna organizacija za organsku proizvodnju, osnovana pre 16 godina u Subotici i stoga kompetentna da profiliše organskog proizvođača kao osobu odlučnu, komunikativnu i spremnu na inovacije. U „organskom bloku“ izlagala je i Monika Tomšik, projekt menadžer „Greensofta“, kompanije koja je autor softverske platforme za vođenje kompletnog agro biznisa „AgroLIFE“.

Ivana Popović

O inovacijama u sferi prerade sirovina i brendiranja finalnog proizvoda govorila Ivana Popović, tvorac i osnivač brenda „Džemara“.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.