Skrivene čari lepotice Tare

Perućac je mesto u podnožju Tare, udaljeno 12 km od Bajine Bašte. Kroz Perućac protiče Drina ali i najkraća reka u Evropi – Vrelo. Dugačka je tačno 365 metara, zbog čega je zovu i Godina.

Najkraća reka u Evropi, Vrelo, uliva se u Drinu. Na tom mestu nalazi se restoran

Perućac je još naziv za veštačko jezero i hidrocentralu na Drini. Na jezero puca čaroban pogled sa novootvorenog vidikovca Zelenika. Do Zelenike (što je stari naziv za krivudavu Drinu) stiže se posle par kilometara uspona trasom Perućac – Mitrovac na Tari. Vidikovac još nije ucrtan na Google Maps pa otvorite četvore oči da ga ne biste promašili.

Od izvora tri putića

U podnožju lepotice Tare, na 6 km od Bajine Bašte, nalazi se manastir Rača. Podignut je u 13. veku a njegov ktitor bio je kralj Dragutin Nemanjić. U tursko doba u manastiru je negovano prepisivanje bogoslužbenih knjiga. U Račanskoj prepisivačkoj školi radilo je, na njenom vrhuncu, čak 300 monaha!


Zanimljivo je da je za vreme Drugog svetskog rata, u oltaru manastira Rače, bilo sakriveno Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka – naš najstariji spomenik srpskog književnog jezika.
Manastir danas impresionira savršeno uređenim dvorištem i skulpturom jeromonaha hadži Melentija Stefanovića, koji je zaslužan za obnovu Rače u 18. veku. Skulpturu je izvajao vajar Vladimir Mitrović iz Trnave 2011. godine.


U saradnji između manastira Rače i Nacionalnog parka Tara, nedavno su završene tri staze za putnike-namernike. Sve tri vode od manastirske porte do vrela Lađevac.
Staza Jaz je kružna, duga malo više od 2 km i vodi kroz šumu. Nastala je pokrivanjem kanala (jaza) betonskim pločama i krase je tri mostića.


Staza Koprivna vodi uzbrdo, uskim asfaltnim putem, do zaseoka Donja Koprivna. Duga je skoro 3 km. Poslednjih 350 m do vrela Lađevac ide se peške.
Staza Račana je posvećena uspomenama na rad Račanske prepisivačke škole. Duga je 2 km. Počinje makadamskim putem iza manastira Rača, prolazi pokraj livada i zatim ide kroz bukovu šumu uz reku Raču do vrela Lađevac.

Kuća zdravlja u selu Dub

Pravila sam razgovore sa ljudima nadomak stote, pa i sa onima koji su pregazili 100 leta ali retko mi se događalo da sretnem zaista mladog čoveka u respektabilnim godinama. Da se razumemo, ne govorim o starcima koji se upinju da izgledaju kao mladići, niti o starcima koji žive u prošlosti, ostavljajući utisak da ih je Bog zaboravio, već o starinama koje razmišljaju u duhu svog vremena ili koju deceniju napred. O starinama čije su ideje i energija zarazni.

Milovan Milošević, doktor prirodne medicine i njegov kum Radomir Bata Veizović


Takav je dr Milovan Milošević (87) iz sela Duba, na 14 km od Bajine Bašte, koga vidite na fotografiji u društvu sa kumom i poslovnim saradnikom Radomirom Batom Veizovićem.

“Motivacijom se leče sve bolesti ovog sveta”, prvo je što nam je rekao dr Milošević, otkrivši da u džepu nosi slušalice i svaki slobodan trenutak koristi da “upija” sa platforme youtube lekovite meditacije akademika Sitina.


Milovan je doktor prirodne medicine a završio je i Vojnu akademiju, Višu ekonomsku i Visoku privrednu školu. Jedan je od osnivača “Infostana”. Došao je 1994. godine iz Beograda u rodni Dub, odlučan da ne prihvati ugradnju pejsmejkera i da prirodnim putem izleči srce i celi organizam. Danas se pita da li je iko od pacijenata, kojima je pre četvrt veka ugrađen pejsmejker, još uvek živ. On jeste. I ne samo da jeste, već je čovek u punom radnom zanosu.

Otvorio je Centar za prirodne alternative u Bajinoj Bašti a svoj dom u Dubu pretvorio je u Kuću zdravlja. Nedavno mu je bio pacijent i Čeda Jovanović, krajnje narušenog zdravlja posle tri preležane korone, koji se za 40 dana striktnog pridržavanja Milovanovih saveta potpuno oporavio.

Milovan je napisao i dve knjige (“Generalni remont organizma bez zamene organa i delova tela” i “SERVIS čišćenje organizma”) a u svojoj Kući zdravlja u Dubu prodaje pakete ishrane za detoksikaciju i tinkture po receptima Marije Treben i dr Šulca. Njegov kum Bata o njemu kaže: “Uporan je i tvrdoglav. Ono što reši – to i uradi. Ali pre svega, Milovan je izrazito samouveren. To ga razlikuje od drugih”.

Zbog velikog interesovanja, dr Milošević pacijente prima samo ponedeljkom, sredom i petkom od 9 do 12 časova. Telefoni za informacije i zakazivanje (na koje će vam se javiti Bata Veizović) glase: 060 35 76 999 i 065 85 76 999.

Važna napomena: Ako pođete u Dub, u Kuću zdravlja, ne slušajte GPS. Na mestu gde vam on kaže da skrenete desno, skrenite levo. Tu ćete naići na putokaz, koji se nalazi s leve strane puta Bajina Bašta – Užice.

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.