Restoran „Jadran – kod Krsta“ u Budvi: More je naša ljubav i život

Restoran „Jadran“ vodi porodica Niklanović više od četiri decenije

Krsto Niklanović, vlasnik restorana i živa legenda Budve

Restoran „Jadran – kod Krsta“ slavi rođendan 13. jula i ove godine puni 41. leto. Najpoznatiji riblji restoran u Budvi odlikuju mediteranska kuhinja, domaćinska usluga i pristupačne cene. Sve vreme ga vodi porodica Niklanović. Krsto Niklanović i njegov sin pozdrave goste na ulazu u restoran ili im priđu, kad stigne hrana, i požele prijatan obrok. Krsto je legenda Budve, koji ima običaj da kaže: „Možete imati familiju i milione, ali ako nemate društo i osećaj drugarstva, džabe vam posao“. „Kad mi je teško, ja zapevam s klapom. Život je borba koja ne sme da stane“, zaključuje on.
Kuhinju vodi, od rane zore do kasnih noćnih sati, Krstova majka, Vidosava (Maca) Niklanović (85), poznata kuvarica u Budvi i okolini, koja ima svoje male tajne za pripremu tradicionalnih specijaliteta. Zbog njene kuhinje, traži se mesto više u restoranu u toku toplih, letnjih noći.

Na obali mora

U „Jadranu“ možete biti sigurni da su dnevno sveži riba, školjke i rakovi, a da se ćevapi, pljeskavice i sva jela sa roštilja pripemaju na uglju. Od pre par godina na meniju „Jadrana“ nalazi se i kompletna italijanska kuhinja, a tu su i šnicle, čorbe, predjela i dezerti.
Restoran „Jadran“ se smestio u najlepšem delu Budve, na obali mora, pored Starog grada. Gosti često kažu: „Ako niste bili u u Jadranu – kod Krsta, onda niste ni bili u Budvi“. Svedok toga je i zid sa potpisima gostiju.

Pivnica „Jadran“

Restoran ima svog „sijamskog blizanca“, pivnicu „Beer & Bike Club Jadran“ koja je okrenuta na suprotnu stranu od mora, prema budvanskom korzou. Riblji restoran i pivnica dele vitalni organ – kuhinju, ali su im zato muzički ukusi dijametralno suprotni. Dok se u ribljem restoranu slušaju klape, u pivnici se sluša isključivo rock & roll.
„Klub je stecište motorista gde oni mogu da popiju pivo i da pojedu dobru kobasicu“, priča Krsto. „Ako im treba da se nešto popravi na motoru, i tu im izlazimo u susret. Kada se jednom Fincu pokvario motor da ne može da se vrati kući, ja sam mu skinuo sa mog motora deo i dao. Pitao me je: „Kako to?“ Odgovorio sam: „Ja se nadam da biste i vi meni, da dođem motorom u Finsku, isto uradili“. Kod motorista i mornara važi izreka: „Jedan za sve, svi za jednog“.

Pivnicu posećuju ljubitelji piva, rokeri i bajkeri

„To je moje omiljeno mesto“, uskače u priču jedna simpatična Ruskinja koja se preselila iz Moskve u Budvu. „Zašto? Zbog atmosfere i enterijera koji podseća na pab. Zbog žive muzike svako veče, 365 dana u godini. Zbog ljudi koji se tu okupljaju. Zbog hrane i, naravno, zbog piva!

Mudrosti Vidosave Niklanović

Sve prolazi, samo dobrota ostaje.
Koliko je čovek zdrav, toliko je mlad.
Ne jedite mnogo. Najviše jedite voće.
Ne valja mnogo ni voleti. Umereno sve.
Ako čovek nema sebe, nema ništa.
Ne hvalite svoju decu.
Svaki dan život počinje ispočetka.
Ivana Popović
Ivana Popović

Ivana Popović je dugogodišnji dizajner Ona Magazina i Chernogoria Zhurnala i autor njihovog totalnog redizajna. Ona brine i o marketingu oba izdanja od njihovog osnivanja do danas, pri čemu Ona Magazin izlazi punih devet a Chernogoria Zhurnal punih 12 godina. I na kraju, Ivana je pasionirani zaljubljenik u kulinarstvo, urednik rubrike „Ivanina kuhinja“ i maštar u sasvim drugom smeru od izdavaštva.

1 Comment
  1. Savrseno mesto,savrsen i ljubazan domacin,primer svima kako se radi .Jela sam najlepse specijalitete kod Krste

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.