Predlog da Teslin rođendan bude nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj

Marina Bulatović, novinar i publicista, pokretač proglašenja Dana nauke Nikola Tesla

Tesla Memorijalno društvo iz Njujorka uputilo je pismo Vladi Republike Srpske – Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva BiH i Željki Cvijanović, predsednici Republike Srpske sa predlogom da Teslin rođendan 10. jul proglase za nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj. Blagoslov im je dao i episkop istočno američki Irinej.

Na inicijativu Tesla Memorijalnog društva iz Njujorka, Teslin rođendan 10. jul proglašen je za nacionalni Dan nauke u Srbiji i od 2011. se obeležava svake godine, paralelno sa Svetskim danom nauke 10. novembra koji je ustanovio UNESCO.

Tesla, jedan od najvećih sinova našeg roda

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu u Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa I. Tesla se rodio u srpskoj porodici, od oca, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i majke Georgine – Đuke Tesla, rođene Mandić. Jedan od najvećih sinova našeg naroda umro je 07. januara 1943. u Njujorku.

U našoj javnosti malo je poznato da je prvi parastos Nikoli Tesli održan u Sabornoj crkvi u Beogradu, tek 23. januara 2006. Parastos je organizovan na inicijativu vladike, tadašnjeg jeromonaha Irineja, koji je u maju iste godine izabran za episkopa Eparhije australijsko-novozelandske, i dr Ljube Vujovića, predsednika Teslinog Memorijalnog društva u Njujorku.

Kako Teslino kremiranje nije bilo po njegovoj želji, već po odredbi Save Kosanovića, njegovog sestrića i naslednika, parastos je tada, a od tada i redovno, bilo moguće služiti.

Vladika Irinej dao je blagoslov za pismo Vladi Republike Srpske

Predlog da se Teslin rođendan proglasi za međunarodni praznik

Tesla Memorijalno društvo iz Njujorka namerava da po drugi put uputi predlog da Teslin rođendan bude nacionalni Dan nauke u Crnoj Gori. Tim povodom, prvi put im se obratilo 2010. ali bez uspeha.

„Nikako ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da je kralj Crne Gore Nikola I odlikovao Teslu Ordenom Krst princa Danila prvog reda 1895. godine. Odlikovanje je došlo odmah nakon objave da je kompletirana prva hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima zasnovana na Teslinim patentima. Brojne novine i naučni žurnali u celom svetu tada su čestitali našem Tesli jer je devet od 12 patenata koji su omogućili rad centrale, pripadalo njemu“, poručuju iz Tesla Memorijalnog društva iz Njujorka.

Dr Ljubo Vujović, predsednik Tesla Memorijalnog društva

Njihov naredni cilj jeste da se Teslin rođendan proglasi za Međunarodni praznik Dan Nikole Tesle. Tesla Memorijalno društvo iz Njujorka pokrenulo je 2002. godine, zajedno sa sestrinskom organizacijom iz Australije (Tesla Forum), akciju proglašenja Međunarodnog dana Nikole Tesle koji bi trebalo da bude praznik progresa čovečanstva među svim nacijama sveta.

Za to je potrebno da Vlada Republike Srbije i/ili Vlada Crne Gore i/ili Vlada Republike Srpske uputi zvaničan predlog Ujedinjenim nacijama za glasanje na Generalnoj skupštini, kao što je Tesla Memorijalnom društvu svojevremeno preporučio Kofi Anan, generalni sekretar UN.

Koliko bi proglašenje Teslinog rođendana za Međunarodni praznik značilo za imidž Srba na svetskoj pozornici, suvišno je govoriti. Respekt koji bismo tada stekli, kao narod koji je svetu podario veliki broj naučnika, veoma je važan kako danas, tako i za budućnost svih zemalja gde Srbi žive.

Marina Bulatović, novinar i publicista, pokretač proglašenja„Dana nauke Nikola Tesla“
Dr Ljubo Vujović, predsednik Tesla Memorijanog društva
Dr Mihailo Rundo, sekretar nemačkog ogranka Tesla Memorijalnog društva
Jasmina Vujić, profesor nuklearnog inžinjeringa na univerzitetu Berkli u Kaliforniji
Foto: Tesla Memorijalno društvo iz Njujorka i Budislav Bulatović

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

3 Comments

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena