Posle nje više ništa nije isto: Indija

FB JJ Travel
IG jjtravelblog
www.jjtravelblog.com

Indija je zemlja hinduizma i boravak na svetim mestima unosi mir u svaku ćeliju vašeg bića

Poslednjih 15 godina želja mi je bila da dođem u Indiju i provedem nekoliko meseci u ovoj posebnoj zemlji. Kao što to obično biva, ono što želite desi se tek onda kada ste spremni da od tog iskustva dobijete najbolje za sebe, svoj rast i napredak.

Indija je u prvih par dana uvek šok, kulturološki, a i svaki drugi, ali ubrzo, ako se prepustite, shvatite da taj haos oko vas vrlo podseća i na vaše haose koje nosite dugo u sebi. Kada to prihvatite, Indija vas prigrli sebi. Toplo, čvrsto, isceljujuće.

I posle Indije, više ništa nije isto. Naročito vi sami. Razmena se dešava na svim nivoima jer Indija kroz vaše pore prodire do najdubljih delova vas, dotakne svojim kontrastima – kontraste u vama i osvesti sve ono za šta bi vam na drugim mestima bio potreban čitav život, a možda i večnost…

Tadž Mahal i tvrđava u Agri

Od bede i siromaštva, smeća i prašine, svetih krava i pasa lutalica, preko svetih mesta oko reke Gang i svetog jezera u Puškaru, do sjaja i raskoši jedinstvenog i veličanstvenošću neprevaziđenog Tadž Mahala, palata u Agri, Džajpuru i Udajpuru, vi shvatite da i vi sve to nosite u sebi. I onda se kockice nekako slože.

Simbol večne ljubavi, muškarca prema voljenoj ženi, ovekovečen u grobnici kakvu svet do sada nije video, Tadž Mahal u Agri, izaziva divljenje u takvim razmerama da jednostavno ne možete da odvojite pogled. Telom vam prolaze trnci jer je energija i snaga te ljubavi i nekoliko vekova kasnije prisutna. Šah Džahan i voljena Mumtaz svojom vanvremenskom ljubavlju, koju ni smrt nije mogla da prekine, šalju jedinstvenu poruku svetu: Ljubav je jedino što ostaje kada sve drugo nestane.

Tvrđava u Agri, prestonici Mogulske dinastije čiji su vladari vekovima vladali prostorima severne Indije, nalazi se na dva i po kilometra od Tadž Mahala. Veličanstvena je i u njoj je Jasmin kula. Sa nje je Šah Džahan, zbačen s vlasti i zatočen od strane najmlađeg sina, do svoje smrti posmatrao s tugom i setom mesto na kojem počiva voljena Mumtaz, preminula rađajući njihovo 14. dete. 

Spomenici islamske umetnosti, mogulske arhitekture iz 16-18. veka, tako su postali simboli Indije i najlepše građevine na svetu.

Rituali na Gangu

Indija je zemlja hinduizma i boravak na svetim mestima unosi mir u svaku ćeliju vašeg bića. I nisu to samo hramovi posvećeni mnogobrojnim hinduističkim božanstvima poput Šive, Brame, Višnua, svima omiljenog Ganeše, Lakšmi, Krišne i drugih, to su i sveta reka Gang u svetim gradovima Rišikešu, Haridvaru i Varanasiju, kao i sveto jezero u Puškaru, Braminom gradu.

Na takozvanim gatovima na Gangu, sveštenici (bramani) izvode rituale i molitve za vas, povezujući vas sa božanstvima kojima se obraćate. Rituali podrazumevaju da se božanstvima obratite čistog srca i uma i da svoje želje i molitve, uz darivanje, pustite niz reku ili spustite u jezero. Energija je nestvarno smirujuća, uzburkanost našeg uma se ublaži i mi postajemo usklađeni sa samim sobom, Univerzumom, božanskim.

Zemlja kraljeva

Radžastan (Zemlja kraljeva) je poznat po mnogo čemu (dragom i poludragom kamenju, astrologiji, čitanju sa dlana), ali pre svega po velikoj, pravoj pustinji Tar. Na obodu iste žive nomadi u šatorima, uz logorsku vatru, slaveći život svakog dana kroz svoj ciganski ples. Oni provode svoje dane uz muziku i vatru, sa decom koja odrastaju u slobodi kao vrhovnoj životnoj vrednosti.

Karavani kamila i kočija sa upregnutim kamilama, dolaze i prolaze ka pustinji u Puškaru, noseći  putnike u potrazi za avanturom, slobodom, sobom… Mnogi sve to i pronađu, nesvesni da su nekad davno izgubili veze sa tim delovima Sebe.

Indija je višeslojna, puna kontrasta, izazova, otvara razna pitanja, ali daje i odgovore. Uvuče vam se pod kožu, ispuni neke praznine u vama, gostoprimljivošću svojih ljudi, ukusima, mirisima, bojama, dezenima, toplinom… U Indiji možete da spoznate mnogo toga, pre svega koliko malo je zaista potrebno da budete srećni. Dovoljno je samo da odlučite.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

1 Comment

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.