Podržimo mlade da budu uspešni u biznisu

Važno je podržati mlade da prevaziđu početničke izazove u poslovanju i da dobre ideje pretoče u uspešan biznis, istaknuto je na konferenciji „Pokreni se-kreni u biznis“, koju je organizovao Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije

Ekonomsko osnaživanje mladih jedan je od prioriteta PKS i naš je cilj da se ohrabre da nakon formalnog školovanja započnu sopstveni posao i ostanu u zemlji, rekla je direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić. „Uvek smo tu smo da im savetima i podrškom pomognemo da prevaziđu prve poteškoće. Komora nizom aktivnosti pruža podršku mladim preduzetnicima u razvijanju poslovanja kroz besplatne edukacije, promociju i poslovno povezivanje na regionalnom i međunarodnom nivou“, istakla je Simanić.

Tokom 2021. godine položaj mladih na tržištu rada je poboljšan, u četvrtom kvartalu je u poređenju sa istim periodom 2020. godine zaposleno 15.200 mladih više, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić na konferenciji „Pokreni se – Kreni u biznis“ u Privrednoj komori Srbije.

„Indikatori na tržištu rada za mlade su mnogo bolji nego što su bili, a pogotovo u odnosu na pre 10 godina. Mladi su naša pokretačka snaga, a država je prepoznala njihov značaj i želi sve svoje resurse da usmeri da ih uključi u zajednički tim, jer zajedno možemo sve“, istakla je Kisić.

Prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić objašnjava da ministarstvo aktivno radi na razvoju preduzetničkog duha i veština mladih, kao i na usklađivanju potreba privrede sa obrazovanjem mladih, kako bi, po završetku školovanja, došli lakše do zaposlenja ili započeli sami svoj posao.

„Prema zvaničnim podacima, stopa zaposlenosti mladih u trećem kvartalu 2021. godine iznosila 27,3 odsto što je  povećanje od 6,2 procenta u odnosu na isti period 2020. Ministarstvo je prvi put, u 2021. godini, realizovalo  poseban program finansijske podrške mladima, ženama preduzetnicama u početnoj fazi poslovanja  i onima koji tek žele da otpočnu svoje poslovanje. Za ove namene, izdvojeno je 100 miliona dinara iz budžeta i podržano 100 privrednih subjekata. Za nastavak sprovođenja programa podrške, Ministarstvo je i ove godine izdvojilo isti iznos a javni poziv, otvoren 24. januara, trajaće sve do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 31. decembra 2022. godine.“

Milan Ljušić, državni sekretar u Ministarstvu privrede

U okviru konferencije “Pokreni se – Kreni u biznis” kroz panel diskusije iskusni preduzetnici predstavili su svoja iskustva – kako su započeli svoje prve preduzetničke poduhvate i kakav je bio put do današnjih biznisa, a ukazano je na važnost digitalizacije za uspeh u preduzetništvu.

„Ono što je važno jeste da vaša ideja bude od starta nešto što je ljudima privlačno“, rekla je Ivana Popović, osnivač brenda „Džemara“ i narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije. „Ja sam neko ko je od 16. godine u privatnom poslu. Razne smo proizvode lansirali na tržište. Neki proizvod uspe, neki ne uspe… i to se vidi od starta. Kako narodna poslovica kaže: Kakva te kolevka zaljulja…“

Budući da je preduzetnica od svoje 16. godine, Ivana Popović je rado odgovarala na pitanja iz publike

„Mi smo u našoj „Džemari“ želeli da predstavimo tradiciju na moderan način“, istakla je Ivana Popović. „Svi imamo bake, tetke… koje su živele na selu, koje su spremale domaći džem od kajsije, šipurka ili bobičavog voća. To su ukusi koji nas vezuju za lepa vremena, da na parčetu hleba dobijete ljubav utkanu u džem. Mi smo baš to želeli da damo današnjoj užurbanoj ženi, koja nema više vremena da se bavi kuvanjem zimnice.“

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.