Petar Hranuelli: Kamene Venere stižu u Beograd

Izložba se otvara 14. januara u 19:00 časova u „Galeriji 73“ (Požeška 83 a) u Beogradu i traje do 26. januara u 20:00 časova.

Petar Hranuelli sa svojom skulpturom u selu Tamnjanica nedaleko od Niša

Većina radova koji će biti izloženi u „Galeriji 73“ nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Hranuelli je prvi put radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Osim sićevačkog kamena, veliki broj Venera realizovan je u poznatom prilepskom mermeru, u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim tako i u monumentalnim formatima.


Ona magazin: „Otmica Evrope“, koju ćete pokazati Beograđanima za par dana u „Galeriji 73“ , jedna je od retkih politički obojenih skulptura u vašem opusu. Šta vas je isprovociralo da je isklešete baš u Tamnjanici?

Petar Hranuelli: Ta skulptura je posebna zato što sam po prvi put radio u sićevačkom kamenu. Pronašao sam ga u Sićevu, blizu Tamnjanice. Zanimljiv je to kamen, nisam vidio da je itko od srpskih kipara radio u njemu. Kako uvijek pričam da kamen ima dušu, tako i taj crvenkasti kamen ima dušu te Sićevačke klisure. Poneki  je malo ispucan ali to vam je kao duša, i duše su ispucane ali i dalje se borimo da ne ispucaju do kraja. Tamnjanica je jako inspirativno mjesto i kada bih više bio tamo, nastalo bi i puno drugih skulptura od sićevačkog kamena u mom stilu.
Petar Hranuelli, Otmica Evrope, 2020. mermer + sićevački kamen, 50 x 48 x 29 cm

Ona magazin: Kada bi neka od vaših kamenih Venera oživela, šta bi nam ispričala o vašem vajarskom potezu? Da li je udarac vašeg dleta i čekića boli ili je pak oslobađa dugogodišnjih stega?  

Petar Hranuelli: Citiram Mikelanđela  Svaki komad stijene ima statuu unutar sebe, a zadatak skulptora je da tu statuu i pronađe.” Mislim da bi moja Venera isto to rekla kao Mikelanđelo i bila bi sretna što je netko oslobodio od viška kamena u kom je bila. Svaki udarac u kamenu ne boli jer kamen vodi svoju priču a kamen i ja imamo svoj dijalog, tako da je dijetlo samo malo pomoćno sredstvo da kamen bolje sluša. Ja pričam sa kamenom i tada sve ide sa lakoćom i užitkom između njega i mene.


Punačke, putene a ipak savršene

Venera, tema na kojoj Hranuelli radi godinama, pojaviće se na izložbi u Beogradu, u “Galeriji 73”, u novim oblicima, poput modernih anđela s krilima, koji koračaju ili prkose vetru. Petrove Venere su punačke, putene a ipak savršene.

Petar Hranuelli, Majka, 2020. mermer, 60 x 24 x 24cm

Hranuellijeve Venere su podjednako zadovoljne kada krase prostor u Šumadiji ili u Cvituši u Lici, nevažno da li jašu bika ili stoje na vetru, da li se ljube ili jednostavno nekoga čekaju. Ponekad su duhovite i zabavne, ponekad u žurbi… Umeju katkad da se opuste.

Hranuellijeve kamene Venere u selu Tamnjanica kod Niša

Moderne Venere koje je isklesao Hranuelli imaju i ono iskonsko u sebi, čime nas privlače i Venere iz praistorije. Čini se da Hranuelli negira tvrdoću kamena, udahnjujući svojim Venerama – drugi život. Utisak fizičke lakoće postaje metafora duhovne lakoće, opuštenog pristupa životu…

Petar Hranuelli, kratka biografija

Lako je poistovetiti se s Petrovom vizijom sveta utisnutom u kamenu. Taj kamen zadržao je ljudski miris…

Rođen u Supetru (27. januara 1975), a do 1994. godine živi u Postirama na ostvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 56 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.  O njegovom umetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari. Mnoga dela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja, galerijama, privatnim kolekcijama kod nas i u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Holandija, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska...)

“Svako ko je proveo vreme sa Petrom, može u isto vreme spoznati odraslog čoveka i obrise deteta u njemu, deteta koje snažno dubi kamen, igrajući se.”

Maja obradović

Sigurnost i jasnoća umetničkog izraza

Sve što Petar Hranuelli prikazuje nalazi se u svom optimalnom stanju, na vrhuncu svoje životne snage i spokoja, bilo da je to bik u pokretu, prostitutka ili majka koja se igra s detetom. Refleksije i senke učestvuju u umetničkom ‘odevanju’ renesansnih obrisa tela Venere i anđela, istovremeno nagoveštavajući njihovu fizičku ranjivost.

Petar Hranuelli, Anđeo, 2020, mermer, 32 x 15 x 11cm

Sigurnost i jasnoća umetničkog izraza Petrovih skulptura proizilaze iz kombinacije renesansne baštine i njegovih savremenih težnji. Ova dela slave veličanstvenost prirode i samog postojanja.

Hranuelli miri praistorijsku i renesansnu estetiku s modernim predstavama o ženskoj lepoti. Izložena dela oslikavaju život u svim oblicima, ogoljenim u trenutnoj stvarnosti.

Petar Hranuelli, Anđeo je poželeo potrčati, 2020, mermer + inoks, 37 x 20 x 17cm

A što je danas posebno teško, kraj Petrovih skulptura publika u sebi pronalazi posejano mitološko seme koje svaki čovek dobija rođenjem, a često ga nikada ne pronađe. Dela Petra Hranuellija dočaravaju arhetipsko u nama i čine da to mitološko seme proklija.

Blic pitanje za Petra Hranuellija

Ona magazin: Šta kaže Vaša intuicija, za koju skulpturu će se u „Galeriji 73“ javiti prvi kupac?

Petar Hranuelli: Ne razmišljam o kupcu kad radim jer radim srcem i dušom ono što volim ali eto ako baš želite znati, skulptura  „Otmica Europe“ je rezervirana i nakon izložbe ide u jednu lijepu kolekciju u Beč.
Petar Hranuelli, Otmica Evrope, 2020. mermer + sićevački kamen, 50 x 48 x 29 cm
Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.