Dr Biljana i dr Vladimir Draganić, bračni par oftalmologa sa VMA, o degeneracijama oka koje dolaze s godinama

Operacija katarakte je trenutno najčešća, najsigurnija i najkvalitetnija intervencija u ljudskoj populaciji uopšte. Možemo je uporediti sa vožnjom automobilom ili sa letom avionom, toliko je sigurna i rutinska

Dr Vladimir Draganić, očni hirurg sa preko 20.000 uspešno izvršenih operacija katarakte i dr Biljana Raščanin Draganić, specijalista za oboljenja zadnjeg očnog segmenta

Dr Biljana Raščanin Draganić je specijalista oftalmologije na Klinici za očne bolesti VMA i veoma cenjeni dijagnostičar kod oboljenja zadnjeg očnog segmenta, sa kojom razgovaramo o oštećenjima oka koja dolaze s godinama.

Oko je najsloženiji ljudski organ, posle mozga. Koliko godina učenja traži specijalizacija oftalmologije sa podspecijalnošću za oboljenja zadnjeg očnog segmenta?

Iako je oko organ od samo 7-8 grama, zaista je vrlo složene strukture, i izuzetno složene funkcije. Stoga specijalizacija oftalmologije traje četiri godine, a usavršavanje u bilo kojoj užoj oblasti oftalmologije, i hirurškoj i nehirurškoj, čak i kada formalno nije neophodno, svakako zahteva bar još dve godine rada i učenja.

Kako se postaje dijagnostičar na glasu u oftalmologiji? Osim znanja i iskustva, koristite li ponekad i žensku intuiciju?

Osnova za postavljanje dijagnoze su, kao šte ste i naveli, znanje i iskustvo. Tehnološki napredak je poslednjih decenija u medicini od ogromnog značaja, a oftalmologija je u ovom smislu pravi primer, i u dijagnostici i u hirurgiji. Vrlo složeni aparati su nam od neprocenjive pomoći, ali smatram da je dobar dijagnostičar lekar koji zna na pravi način da poveže sve dostupne podatke – dakle i ono što sazna u razgovoru sa pacijentom, i ono što vidi kliničkim pregledom, kao i rezultate različitih „snimanja“. Intuiciju cenim u smislu izjave čuvenog virusologa i istraživača Džonasa Salka koji je rekao da intuicija navodi misleći um gde dalje da traži.

Dr Biljana Raščanin Draganić specijalista oftalmologije na Klinici za očne bolesti VMA i veoma cenjeni dijagnostičar kod oboljenja zadnjeg očnog segmenta

Žuta mrlja

Koje se promene, kada do oboljenja u zadnjem segmentu oka dođe, prvo opažaju?

Najranije se primeti ako se promene dešavaju u centralnom delu zadnjeg segmenta, u žutoj mrlji. Slika koju vidimo postaje nejasna, često iskrivljena, ponekad umanjena…

Kako da razlikujemo senilno opadanje oštrine vida od senilne degeneracije žute mrlje?

Sam pacijent ne može da razlikuje uzrok lošijeg vida, može samo da primeti da se vid „kvari“, ali razlozi za to mogu biti različiti – od banalnih, kao što je promena dioptrije, do veoma ozbiljnih, kao što je degeneracija žute mrlje. Zato je važno da se pacijenti jave na pregled, jer su uglavnom mogućnosti lečenja bolje ako bolest nije uznapredovala.

Može li degeneracija žute mrlje da se javi u mlađim godinama?

Degeneracija žute mrlje se u principu javlja nakon 50 godina života, i sa svakom sledećom decenijom života je češća, ali se promene u žutoj mrlji (distrofije žute mrlje) mogu javiti i kod dece. Na sreću, učestalost distrofija žute mrlje je znatno manja od degeneracija žute mrlje.

Dijabetičari i vid

Zašto su posebno ugroženi dijabetičari?

Promene na očima koje se javljaju kod dijabetičara su poseban problem. Šećerna bolest je sve češća, između ostalog i zbog današnjeg načina života i ishrane, i očekuje se dalji porast broja obolelih. Ne može se dovoljno naglasiti značaj timskog lečenja gde najvažniju ulogu ima sprega pacijent-endokrinolog, da bi regulacija šećera bila što bolja, a komplikacije dijabetesa što manje. Izuzetno je važno da osobe obolele od dijabetesa idu na redovne kontrole kod oftalmologa (jednom do dva puta godišnje), jer su promene na očima, koje mogu  dovesti do teškog oštećenja vida, prilično česte.

Kakvo je vaše iskustvo u susretu sa pacijentima koji su primili terapiju injekcijama? Da li se na taj način trajno rešava problem degeneracije žute mrlje?

Na žalost, ne postoji trajno rešenje degeneracije žute mrlje, ne postoji izlečenje. Takođe, injekcije ne pomažu svim pacijentima. Ali ako imamo u vidu da do pre desetak godina za pacijente sa vlažnim tipom degeneracije žute mrlje (za taj oblik bolesti se daju injekcije) nije postojalo nikakvo lečenje, onda se može shvatiti značaj injekcija koje se za ovo oboljenje daju direktno u oko (što pacijentima zvuči zastrašujuće, a zapravo je kratkotrajna procedura). Imam sreću i zadovoljstvo da se u Klinici za očne bolesti ova terapija primenjuje skoro deset godina (za vojne osiguranike). Velika je nagrada – sreća onih pacijenata koji su već ranije na jednom oku potpuno izgubili centralni vid, i znaju kako se to ponekad brzo dešava kod degeneracije žute mrlje, a drugim okom zahvaljujući injekcijama već više godina mogu da čitaju, gledaju televiziju, prepoznaju likove…

Vitaminski suplementi

Postoji li prevencija kojom se senilna degeneracija makule može usporiti? Imate li savet za osobe 50+?

Postoji prevencija u smislu smanjenja verovatnoće, kao i za većinu oboljenja – zdrav način života i ishrane. Pušenje je faktor za koji je pokazano da povećava rizik oboljenja, a to je nešto što sami biramo. Gene ne biramo, a nasledni faktor je najvažniji za pojavu senilne degeneracije makule. Stoga osobe koje znaju za ovo oboljenje u svojoj porodici treba da idu na periodične preglede, i kada postoje rane promene savetujemo vitaminske suplemente tzv. AREDS 2 sastava (prema studiji koja je rađena). Oni ne mogu da zaustave proces, ali ga usporavaju.

Može li se pregled kod vas zakazati telefonom i koliko se u proseku čeka?

Pregled se može zakazati telefonom, kao i svi pregledi u VMA, a čeka se u proseku nekoliko nedelja.

Kako je moguće da su naši stari čitali novine i radili precizne ručne radove bez naočara? Naši stari nisu videli bolje od nas, to je pogrešan utisak. Bez naočara su mogli da vide na blizinu jer često katarakta tako menja dioptriju. Ranije su zahtevi bili manji. Ali kriterijum se pomera, jer su i mogućnosti bolje. Za ovih dvadesetak godina sam direktan svedok te promene – devedesetih godina prošlog veka sam kao specijalizant oftalmologije pripremala pacijente za operaciju katarakte – retko ko je za operaciju bio zakazan ako vidi 0,2-0,3, uprošćeno rečeno 20-30 posto. Danas se katarakta vrlo često operiše i ako pacijent vidi 50-60 posto. Ista procedura se ponekad radi čak i ako neko vidi 100 posto, ali želi da ne nosi naočare.

Sindrom kompjuterskog vida

Koliko kompjuteri uzimaju danak kada je vid savremenog čoveka u pitanju?

Što se rada na kompjuterima tiče, ne dolazi do trajnog oštećenja vida, ali se javljaju zamor i neprijatnost, kao i prolazno zamućenje vida, što zbirno zovemo sindromom kompjuterskog vida.  

Može li oko da se odmara boravkom u rajskim predelima Zemlje? Gde vi odmarate svoje oči?

Oči se odmaraju promenom aktivnosti. Dugotrajan rad na blizinu često dovodi do zamora, kao prethodno pomenuto korišćenje kompjutera, pa se savetuju povremene pauze u toku rada, kao i upotreba kapi za vlaženje oka. Rajski predeo je verovatno za svakoga drugačiji, i mislim da je veliko umeće da pronađemo  sopstveno parče ovozemaljskog raja. Tu se onda ne odmaraju samo oči. Moje oči se najlepše odmore u društvu dragih ljudi, a geografija je tu da poveća užitak.

U dvoje je lakše

Kako vi gledate na činjenicu da je vaš suprug čuveno ime u očnoj hirurgiji? Šalu na stranu, koliko mu u prilog ide to što kraj sebe ima ženu oftalmologa?

Vrlo sam ponosna što je Vladimir čuveno ime u očnoj hirurgiji! Ne znam koliko mu ide u prilog što kraj sebe ima ženu oftalmologa, ali mu ide u prilog što kraj sebe ima – mene.

Koliko često, na kongresima i stručnim skupovima, u susretu sa kolegama iz celog sveta, nailazite na bračne parove oftalmologa? Da li su četiri para stručnih očiju iznedrila neko specijalno otkriće u oftalmologiji? Dosta su česti oftalmološki bračni parovi, i u Srbiji i u svetu. Ne znam ni za jedno revolucionarno otkriće da je baš delo oftalmoloških supružnika, ali čuveni nemački par Eckardt je svakako primer dobre  hirurške kombinacije, poznate stručnoj javnosti u svetskim razmerama.

Operacija katarakte

Dr Vladimir Draganić, načelnik Odeljenja za funkcijsku dijagnostiku Klinike za očne bolesti VMA i očni hirurg na glasu

Dr Vladimir Draganić je načelnik Odeljenja za funkcijsku dijagnostiku Klinike za očne bolesti VMA i očni hirurg na glasu, koji iza sebe ima više od 20.000 uspešno obavljenih operacija katarakte.

Koje biste primenjeno naučno otkriće u oblasti prednjeg segmenta oka na VMA izdvojili kao najznačajnije u prethodnoj deceniji?

Već duže vreme smo centar u koji se upućuju pacijenti sa komplikovanim kataraktama, pa bih u tom smislu izdvojio operacije kod kojih se na poseban način, kod vrlo teških stanja, ugrađuje veštačko sočivo u oko, a to je takozvana skleralna fiksacija. Takođe, odavno smo u prilici da ugrađujemo najnovije vrste sočiva koja omogućavaju da se pacijenti oslobode naočara na daljinu i blizinu.

Rutinski zahvat

Zahvaljujući vama, čitav grad od 20.000 ljudi kao Loznica, Bečej i Mladenovac, oslobodio se katarakte i ponovo progledao. Začude li se kolege na međunarodnim skupovima kad čuju za taj podatak? Ima li još hirurga-rekordera poput vas?

Možda se ne zna, ali mi smo na VMA imali sreću da prvi dobijemo fako mašinu (aparat za operaciju katarakte) pre više od dvadeset godina, i odmah smo počeli da radimo tom, tada još novom metodom. Tako da cifra od 20.000 za dvadeset i nešto godina, s obzirom na to da je sada operacija vrlo kratka i efikasna, i nije tako velika.

Da li je svaka katarakta priča za sebe? Sa čime biste je u makrosvetu uporedili?

Operacija katarakte je trenutno najčešća, najsigurnija i najkvalitetnija intervencija u ljudskoj populaciji uopšte. Možemo je uporediti sa vožnjom automobilom ili sa letom avionom, toliko je sigurna i rutinska. Što se tiče toga da li je svaka katarakta priča za sebe, posle desetak godina svaki hirurg stekne tako ogromno iskustvo da su ekstremne situacije relativno retke.

Najmlađi pacijent

Šta se o operaciji katarakte ne zna a trebalo bi da se zna?

U Srbiji, na žalost, često i dalje postoji mišljenje da bi kataraktu trebalo operisati tek kada sazri, što je sasvim pogrešno. Katarakta se najlakše operiše kada je sočivo relativno providno, i kada je katarakta, kako to mi hirurzi kažemo, dovoljno meka.

Koliko su godina imali najmlađi i najstariji pacijent kojima ste odstranili kataraktu?

Dovoljno je reći da je razlika 100 godina! Operišemo povremeno decu i od par meseci, i imali smo pacijenta sa nešto više od 100 godina.

Kada je najbolje uraditi operaciju katarakte, odmah kada se ona javi ili kasnije?

Čim katarakta na bilo koji način počne da predstavlja problem za normalno funkcionisanje pacijenta, bilo na daljinu ili na blizinu, treba je operisati. Čak kod ljudi starijih od 45 godina operacija nezamućenog prirodnog sočiva sa ugradnjom modernih sočiva kod brojnih refraktivnih stanja može biti bolje rešenje nego refraktivna hirurgija laserom.

Lokalna anestezija

Da li se sve operacije katarakte obavljaju pod lokalnom anestezijom i da li sve vreme sarađujete sa pacijentom?

Osim kod dece i psihički izmenjenih pacijenata, sve operacije se rade u lokalnoj anesteziji i sve vreme komuniciramo sa pacijentom. Čak je poželjno da pacijent bude komunikativan i da se na taj način kod njega smanji strah koji on eventualno ima od operacije.

Koji je najosetljiviji trenutak u toku operacije katarakte?

Operacija katarakte je sada toliko pojednostavljena da praktično za iskusnog hirurga nema osetljivog trenutka, postoje samo osetljiva stanja na oku ili zapuštene katarakte sa izmenjenim strukturama u oku.

Koju operaciju smatrate krunom svoje karijere?

Svaki hirurg bi mogao da izdvoji desetak najtežih operacija, ali na većem broju operacija mnogo bolji pokazatelj je statistika. Mi smo na VMA uspeli da statistika najteže operisanih pacijenata bude pozitivna u preko 95 posto slučajeva, što je veliki uspeh. Na žalost, zbog situacije u zemlji, zbog toga što se vrlo često pojave ekstremno zapušteni pacijenti, neka stanja se ne mogu rešiti samo uobičajenim oblicima hirurgije katarakte. Sa razvojem drugih grana oftalmologije, sada gotovo da ne postoji nerešiva situacija.

Savremeni implanti

Kako oko podnosi implant koji se ugrađuje pri operaciji katarakte? Koliko oporavak traje?

Korektna operacija katarakte praktično znači da se oporavak završi već sledećeg dana, s tim da pacijent mora da koristi kapi, koje sprečavaju zapaljenje, mesec dana. Savremeni implanti su apsolutno netoksični i apsolutno nikakvog uticaja nemaju na oko.

Koju rečenicu svojih učitelja „nosite“ uvek sa sobom u operacionu salu? Šta biste vi poručili mladim oftalmolozima?

Kod operacije katarakte popravke loše hirurgije su mnogo teže, ponekad čak i nemoguće nego operacija od početka. Tako da je najvažnije ne naškoditi pacijentu, raditi polako i pažljivo i ne pogoršati stanje.

Može li pacijent da traži da ga vi operišete na VMA? Koliko mu to produžava vreme čekanja na operaciju?

Svaki pacijent koji traži određenog doktora na VMA može ciljano kod tog doktora da zakaže pregled u popodnevnoj službi, i to ne produžava vreme čekanja na operaciju.

Gostujete li u hirurškim salama privatnih očnih klinika i kojih?

Konsultant sam za specifične slučajeve u Beogradskom oftalmološkom centru, Stankov oftalmologiji, Belloko centru i Mil Mediku.

Fotografije: Zoran Mirčetić

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

1 Comment
  1. Dr.Draganic Biljana je vrlo savesna i odgovorna osoba.vredna sve pohvale 10..zelim joj puno zdravlja

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.