Majčinstvo je pokrenulo svaki deo mog bića. Dete se rodilo, ja sam se preporodila

Ona je Ana Anamamana i napisala je e-book „Majčinstvo je put duše“. Anina priča ima putopisnu notu i proteže se od Himalaja i Indonezije, preko grčkog ostrva do Srbije. Svog sina je donela na svet u selu na Kosmaju, uz pomoć muža Miroslava

“Uz knjigu dobijaš dar, moj prvi solo album uz hang drum instrument”, kaže Ana, diplomirani pijanista

Na sajtu www.anamamana.com napisala je da je sestra, majka, supruga, čarobnica zvuka (svira klavir i hang drum), dula, intuitive coach, vodič u polje materice i žena iz prirode. Njeno umetničko ime je Ana Anamamana i upravo je objavila elektronsku knjigu „Majčinstvo je put duše“.

Kako je jedna od namera njene knjige da podrži žene da daju sebi ono što bi dale ili daju svojoj bebi, ovaj razgovor počećemo od poslednje reči iz naslova njene knjige – od ženske duše.

Ona magazin: Šta je to što svaka žena porađa u svakom svom udahu i izdahu, bez obzira na majčinstvo?

Anamamana: Ženska priroda je stvarajuća, rađajuća. Žena u svakom trenutku porađa samu stvarnost u kojoj živimo. Ona rađa trenutke života, ukusne namirinice, odnose među bližnjima, lepotu, zagrljaje… Rađa različita ostvarenja privatne i poslovne prirode. Najvažnije je što rađa prihvatanje celovite prirode života na našoj zemlji. Celovita priroda je ta koja govori o sarađivanju i ljubavi između dualnosti, od kojih su satkani trenuci života. Žena ovu mudrost nosi u svom telu, u svojoj materici.

Ana: „Danas je važno da žena poveruje i dozvoli sebi da živi istinu da može da bude zadovoljna sobom, partnerskim odnosom, porodičnim životom, svojim domom i svojom karijerom. Ovo zadovoljstvo žena postiže iz ljubavi i nežnosti prema sebi“

Divlja Mama

Ona: Svom instagram profilu dali ste naziv „Divlja Mama“. Šta biste okarakterisali kao svoju duboku tamu i svoje blještavo svetlo?

Anamamana: Razotkrivanje i spoznaja naše tame i svetla je večna tema, koja je utkana u svaki naš poduhvat i projekat. Moja najdublja tama je poverenje koje nosim u sebi, poverenje u sebe i poverenje u život. Svetlo koje me vodi je sve veća jasnoća i lakoća da čujem sebe. Tim unutrašnjim svetlom stvaram put svog života.

Majčinstvo je jedna od najuzvišenijih misija. Nije laka i jednostavna, ali je božanstvena i puna uživanja.

Ana Anamamana

Ona: Da li je misija svake žene, poput vaše, da pomiri izazovne darove u sebi?

Anamamana: Verujem da svaki čovek, zapravo sve što postoji na našoj planeti i šire, vrvi od darova. Misija svake žene jeste da uđe u zdrav odnos sa svojim vrednostima. Iz zdravog odnosa sa sopstvenim vrednostima izvire zadovoljstvo na svim poljima života.

Danas je važno da žena poveruje i dozvoli sebi da živi istinu da može da bude zadovoljna sobom, partnerskim odnosom, porodičnim životom, svojim domom i svojom karijerom. Ovo celovito i zahtevno zadovoljstvo žena postiže iz ljubavi i nežnosti prema sebi. Jer kad žena voli sebe, za nju je sve moguće. Kada žena istinski voli sebe, sve što sa njom dođe u dodir biva oplemenjeno.

Nekako smo uspele da razumemo da majčinstvo ženi oduzima slobodu, pogotovo slobodu da uživa u životu. I toga se plašimo…

Izvor straha je u promenama

Ona: Svojom knjigom obraćate se i ženama koje imaju strah i oklevaju da zatrudne. Gde je izvor tog straha i kako se on prevazilazi?

Anamamana: Izvor straha je u promenama. Strah je kao opna svakog novog iskustva, može se pojaviti u manje ili više izrazitom obliku. Strah nas nekada čuva i upozorava na opasnost. Postoji deo nas koji svaku veliku promenu doživljava kao opasnost. To zovemo strahom od nepoznatog.

Život žene je misterija koja pleše u ciklusima: devojčica, devojka, žena, majka, mudra žena i starica. Svaki od ovih perioda donosi potpuno novu stvarnost koju žena iznova upoznaje i živi na svim nivoima svog postojanja.

Za ženu su promene neizbežne. To se jasno vidi u hormonskim promenama. Kroz mesečni ciklus, čiji je deo menstruacija, kroz različite ravnoteže hormona, žena živi proleće, leto, jesen i zimu svakog meseca. Ženino zdravlje i zadovoljstvo zavise od toga da li je usklađena sa svojim ciklusima.

Međutim, današnje vreme je ženu dovelo do toga da često oseća da nema snage da živi sebe i svoju ženstvenost. Često ne znamo kako to da radimo, nemamo načine, alate, resurse. Znanje se negde izgubilo iz predanja sa majke na ćerku.  

Začeće i trudnoća, porođaj i majčinstvo su polja gde ženska priroda ulazi u svoj pun izraz, snagu i sjaj. Nekako smo uspele da razumemo da majčinstvo ženi oduzima slobodu, pogotovo slobodu da uživa u životu. I toga se plašimo.

Istina je da majčinstvo ženu budi, oplemenjuje, ispunjava. Žena kroz sve faze majčinstva dobija priliku da u potpunosti oseti šta znači biti žena. Majčinstvo je jedna od najuzvišenijih misija. Nije laka i jednostavna, ali je božanstvena i puna uživanja.

Ana Anamamana: „Materice traže od nas da se setimo ko smo i šta sve možemo da osetimo i budemo kao žene na ovoj planeti“

Porođaj je kao jedan čitav život

Ona: Vi kažete da je u toku porođaja neminovno da se sretnemo sa svojom senkom.  Na šta ste tačno mislili?

Anamamana: Žena je prosto spojena sa prirodnim ciklusima. Prirodni ciklusi su sazdani od svetla i tame i njihovog odnosa. I svetlo i tama imaju svoje senke. Kao u prirodi. Za ženu je potpuno normalno da se na mesečnom nivou, pogotovo u fazi jeseni i zime, pred i za vreme mesečnice, sastaje sa svojom senkom. Žena na taj način dolazi u dodir sa svim delovima kojima treba dati prostor, prihvatanje, zagrljaj i ljubav. Ovo je važno kako za sam život žene, tako i za život njene porodice i zajednice. U isto vreme ovaj proces je vrlo važan deo ljudske evolucije.

Žene su te koje svakog meseca (putem svog ciklusa) imaju dodir sa istinom i vrednostima koje prevazilaze duh vremena u kome one žive. Ovim dodirom i saradnjom sa svojom prirodom žena u zajednicu donosi meleme i vrednosti koji neguju, isceljuju, umiruju i vode putem zdravlja i zadovoljstva.

Dodir sa senkom je suštinska potreba. Zdrav odnos sa senkom obezbeđuje ravnotežu i blagostanje.

Porođaj je kao jedan čitav život. Ženi se, u okviru vremena koliko porođaj traje, sve desi. Svi mehanizmi su pokrenuti, skoro sve koske u telu se pomeraju. Žena je na mentalnom, emotivnom i suptilnim nivoima aktivirina kao nikada do tad. I da, i senka je tu.

Senka je deo naših specifičnih osobina i kvaliteta koje su tokom života naišle na neodobravanje i neprihvatanje, od ljudi sa kojima smo rasli i kasnije od nas samih. Senka pokazuje ženi u koje delove svog života i percepcije bi trebalo da ulije još prihvatanja i ljubavi. Na ovaj način žena sebe ubrzano isceljuje i priprema za majčinstvo.

Ana: „Ponekad pogledam u svoju odevnu kombinaciju i zaljubim se u trenutku, taj osećaj mi ulepša ceo dan“

Iskonsko zadovoljstvo

Ona: Vaša garderoba je neobična. Gde kupujete ili šijete svoje odevne komade?

Anamamana: Obožavam da komuniciram sa svojom garderobom. Ponekad pogledam u svoju odevnu kombinaciju i zaljubim se u trenutku, taj osećaj mi ulepša ceo dan. Uživam u dodiru različitih boja i tekstura. Nekada su se žene okupljale da predu, tkaju, šiju, vezu odevne predmete. Tada bi pevušile i bavile se ručnim radovima. E, to je polje u kome ženska priroda ulazi u svoju moć. Zbog toga što su zajedno i stvaraju svojim rukama, žene su u takvim situacijama ulazile u potpunu povezanost i lučenje hormona oksitocina. Oksitocin je hormon zajedništva, prepuštanja, povezanosti, ljubavi, iskonskog zadovoljstva. Te kvalitete žene bi utkale u odevne predmete. Zato volim da ono što nosim na sebi bude stvoreno iz ljubavi. Imam dosta prijatelja koji stvaraju garderobu, a nakit često pravim sama.

Ona: Šta biste poručili ljudima koji razmišljaju o putovanju u Nepal? Da li je to daleka zemlja gde je najlakše prići samom sebi? 

Anamamana: Nepal je pravo blago za ljubitelje prirode, kulture i religije. Planine su posebno naklonjene ljudima koji tragaju za uvidima i spoznajama. Himalaji su kristalni vrhovi naše planete, koji svakome ko im priđe daju baš ono što duši u tom trenutku treba. Nepalska priroda  je utočište bogate tišine. Uvek toplo preporučujem put u Nepal.

Ana i Miroslav su se već na prvom susretu prepoznali kao par

Najveća avantura života

Ona: Da li ste, pri prvom susretu sa svojim mužem Miroslavom, čuli svoj unutrašnji glas, svoju intuiciju?

Anamamana: Iskrena da budem jesam. Bilo je i uzbudljivo i mirno u isto vreme. Nekoliko meseci pre susreta, u kome smo se prepoznali kao par, napravila sam veliki preokret u svom životu. Napravila sam svoju prvu Reiki inicijaciju. Tada sam sreću i zadovoljstvo krenula da tražim u sebi a ne izvan sebe. Moja glavna molitva je bila da se spremim za čoveka koji će biti bog u mom životu. Vrlo brzo se pojavio Miroslav. I prvu noć posle našeg susreta sam ga sanjala. Za nekoliko dana smo počeli da živimo zajedno. To je bio početak najveće avanture mog života.

Ona: Vi imate sjajan savet koji se tiče negativnih istina u jednom odnosu. Možete li da nam ga otkrijete?

Anamamana: Negativne istine su vrlo važan momenat u partnerskom odnosu. Dozvola da negativne istine postoje u odnosu i da se o njima može govoriti je ključna stvar za intimu. Tek kada se osetimo bezbedno da možemo i pozitivne i negativne istine deliti sa partnerom, mi imamo mogućnost da se zaista prepustimo ljubavi.

Ona: „U intimi je magija života“, kažete u vašim objavama na instagramu. Na koju intimu mislite? Da li ona ima veze samo sa fizičkom bliskošću? 

Anamamana: Intima je rezultat dozvole koju sebi i svojim bližnjima dajemo. Dozvole za sreću, nesreću, ispravnost, grešku… Dozvole za celovit život. Kada smemo da budemo sve što jesmo iz trenutka u trenutak, mi dobrodošlimo celovitost svog partnera, dece, roditelja, prijatelja, saradnika. Taj osećaj dobrodošlice za stvaran, iskren život je poziv u intimu koja jeste osećaj magije života. Osećaj da smo mirni i zadovoljni, kakvi god da jesmo u trenutku. To je sloboda.

Žena svoju mudrost nosi u svom telu, u svojoj materici

Materica je centar ženstvenosti

Ona: Materica je organ na koji stavljate poseban akcenat. Zašto?

Anamamana: Materica je centar ženstvenosti. Ona je izvor života, izvor dualnosti, prolaz između svetova. U materici je mudrost koja svaku moguću situaciju u životu može da oplemeni zagrljajem i prihvatanjem. Ona nas zove i zove na sve moguće načine. Zove nas kroz potrebu za uživanjem, potrebu za negovanjem, nekad kroz nelagodu i bol. Materice traže od nas da se setimo ko smo i šta sve možemo da osetimo i budemo kao žene na ovoj planeti. Materica je veliki resurs za život žene, zato je važno da polako ulazimo u dodir, u sve potpuniji odnos sa našim matericama. Važno je da plešemo sa svojim matericama.

Kada žena daje iz osećaja obaveze da daje, ona može ući u stanje iscrpljenosti i čak u stanje žrtve. Kada žena daje iz polja materice, ona ima osećaj da davanjem učestvuje u tokovima koji su povezani direktno sa izvorom života, tada se ona kroz davanje zapravo napaja snagom i uživa u osećaju saradnje sa samom prirodom postojanja.

Ovo može zvučati daleko i mistično, ipak u isto vreme je vrlo praktično. Žena kada daje iz polja materice, njena sopstvena snaga i ljubav se spontano obnavljaju i ona ne dolazi u stanje nedostajanja i žrtvovanja sebe. Ona oseća da sebe posvećuje. To ženu ispunjava na svim nivoima njenog postojanja.

„Jedan od najvećih darova koje mi je Luna dala je lekcija o odnosu zbunjenosti i mudrosti“, kaže Ana

„Luna mi je pokazala šta je sve moguće za ženke ove planete“

Ona: Za vreme boravka u Nepalu doneli ste odluku da se porodite prirodno i kod kuće. Učiteljica na tom putu bila je i vaša keruša Luna. Šta vas je Luna naučila?

Anamamana: Luna je putovala sa nama u sve zemlje dalekog Istoka. Na Nepalu se porodila. Luna mi je pokazala šta je sve moguće za ženke ove planete! Pokazala mi je koliko su trudnoća, porođaj i majčinstvo prirodni. Jedan od najvećih darova koje mi je Luna dala je lekcija o odnosu zbunjenosti i mudrosti. Na izrazu njene njuške videla sam zbunjenost i mudrost koje ne smetaju jedna drugoj već savršeno sarađuju u jednoj od najvećih misija za ženke ove planete, porođaju.

To je ostavilo veliki utisak na moj život. Tada sam počela da verujem da dualnosti i suprotnosti nisu neprijatelji već prijatelji, a vrlo često i ljubavnici. U praktičnom smislu to je bilo vrlo važno jer je to bio put pomirenja dualne prirode u meni samoj, što je vodilo sve potpunijem zadovoljstvu u svakodnevnom životu.

Ana Anamamana sa svojim sinom, koji nosi jedinstveno ime Sunce

„Sa sinom gradim odnos sa iskrenim da i sa iskrenim ne“

Ona: Svom sinu dali ste ime Sunce. Koje osobine negujete kod njega, da bi sijao kao zvezda kroz život?

Anamamana: Sunce ima dve i po godine a ja još uvek učim kako se neguje dete. Verujem da učenje traje zauvek, jer ono što je važno je da detetu damo ono što komunicira da mu treba a ne ono što mi mislimo da treba. Ili da ova dva načina budu u ravnoteži. Trudim se da mu dozvolim da bude dete koliko god mogu. Važno mi je da mu pokažem da je u redu da oseća sve što oseća, tako što ne krijem svoja osećanja. Time pravim bezbedan prostor da se on slobodno izražava. Dozvoljavam sebi da grešim i da kažem izvini, da ga zamolim za nešto i kažem hvala. Dobrodošlim sve njegove misli i osećanja, dok izražavam svoje granice i potrebe. Preuzimam odgovornost za svoja osećanja i stanja i verujem da mu na taj način pružam priliku da raste u dozvoli i bezbednosti da bude to što jeste. Trudim se da budem tu za njega, nekad preko svojih granica, grešim, učim… Na razne načine širim svoje kapacitete za ljubav prema sebi jer znam da je upravo taj kapacitet onaj koji određuje koliko ljubavi mogu njemu da pružim.

Ona: Da možete da kažete samo tri reči budućim mamama, koje bi to reči bile?

Anamamana: Verujem ti, Dobrodošla si, Volim te.

E-book se može naručiti putem e-maila majcinstvojeputduse@gmail.com ili instagrama @divljamama

Branislava Mićić
Branislava Mićić

Više od četvrt veka glavni je urednik ilustrovanih izdanja za žene, posvećenih „malim stvarima koje život znače“. Zanat je pekla u „Turističkoj štampi“, da bi se 2002. potpisala iza prvog licencnog ženskog nedeljnika u Srbiji „Burda Lisa“. Prelaskom u novinsku kuću „Color Press“ pokreće još jedno licencno izdanje „Tina“. Godine 2009. osniva „Ona Magazin“, koji bez prekida izlazi do danas.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.