Kvebek: 21. put gradi se „Ledeni hotel“

Grad Kvebek je nekoliko puta proglašen za najbolju turističku destinaciju u Kanadi. Turisti ga vole zbog brojnih istorijskih znamenitosti, ali i zbog njegovog evropskog „šmeka“. Tu je i Ledeni hotel, koji se otvara 2. januara

Piše: Marina Bulatović,
Foto: Lazar Petrović i Budislav Bulatović

Zgrade u centru Kvebeka podsećaju na zdanja u francuskim provincijama

Centar Kvebeka UNESCO je proglasio svetskom baštinom. Tu se nalaze uske i strme ulice popločane kaldrmom, a zgrade su kao u kakvoj francuskoj provinciji: od fasadne cigle, sa drvenim prozorima i crvenim krovovima.

U staroj luci se nalaze brojne galerije, restorani, pabovi, butici i antikvarnice. Pored svega toga, nedaleko od centra, nalazi se i „Ledeni hotel“!

Ulaz u “Ledeni hotel” u Kvebeku

Prvi put ovo zdanje je otvoreno u januaru 2001. Premeštali su ga na nekoliko lokacija, a ove godine se nalazi 30 km severno od grada Kvebeka, na samo tridesetak minuta vožnje kolima.

Sa izgradnjom se počinje u decembru, otvara se početkom januara, a polako se „topi i nestaje“ već u aprilu.

Soba “Salvador Dali”, jedna od atrakcija Ledenog hotela u Kvebeku

Potrebno je oko 45 dana da se „Ledeni hotel“ izgradi. Na tome vredno radi 50 radnika. Utroši se oko 30.000 tona snega i 500 tona leda, kako bi se napravilo ovo pravo arhitektonsko i građevinsko čudo.

Najjeftiniji smeštaj za jednu noć, na krevetu od leda, košta oko 450 dolara, a turistički obilazak hotela je 25 dolara.

Arhitekte i umetnici su se i ove zime svojski potrudili da „Ledeni hotel“ dobije potpuno nov izgled.

Božićna soba u Ledenom hotelu, u kome najjeftinije noćenje košta oko 450 dolara

Ovaj veličanstveni objekat ima preko 40 soba i apartmana, a među najlepšim su: Salvador Dali, Egipatska i Božićna soba.

Slični ledeni hoteli postoje u Montrealu (Kanada), Finskoj, Japanu, Norveškoj, Švedskoj i u našem komšiluku – Rumuniji.

Egipatska soba u “Ledenom hotelu”, u kome se temperatura kreće oko – 50 C

Venčanje iz bajke

Bilo da se radi o venčanju ili „obnavljanju zaveta“ koji je u Kanadi vrlo popularan, izgled kapele u ovom hotelu obećava dobre fotografije. Ukoliko volite zimu i niske temperature, pa izaberete ovo romantično odredište za svoje venčanje, imaćete nezaboravne uspomene.

Cena venčanja u „Ledenom hotelu“ kreće se od 2.795, pa sve do 8.195 dolara.

Zanimljive činjenice

– Temperatura unutar hotela je uvek oko – 50C.

– Hotel je prepun specijalnih rezbarija po zidovima, kao i skulptura i lustera od leda. Tu su i dvosedi i fotelje, takođe isklesani od leda.

– Omiljena je lokacija filmskih ekipa iz celog sveta.

– Bio je inspiracija za Diznijev film „Frozen“.

Ledeni dvosed

Head & Shoulders je snimio reklamu u ovom hotelu, kao i mnogi drugi brendovi.

– Posle 13. sezone rada, zvanična statistika je objavila da je imao preko milion posetilaca i 43.000 gostiju koji su ovde prenoćili.

Marina Bulatović je autorka teksta o “Ledenom hotelu” i pisac knjige “Nina od Arabije”

„Nina od Arabije“, roman naše dopisnice iz Kanade, sada u 3 zemlje

Ako se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka 20. veka do danas – odgovore ćete pronaći u ovom duhovitom štivu autorke Marine Bulatović.

Prvi put posle Lorensa, Marina opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016.

Roman “Nina od Arabije” izdala je IK Nova knjiga (za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu) i IK Mali Nemo (za Srbiju)

Ova knjiga ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni sukovi.

Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način, otkriva emancipaciju tamošnjih žena. One polako prestaju da robuju tradiciji pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.

Treće izdanje romana „Nina od Arabije“ u Srbiji je objavila IK Mali Nemo iz Pančeva; a prošle godine za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu ovaj roman objavila je IK Nova knjiga iz Podgorice.

„Nina od Arabije“ je prvi i jedini roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke. Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su čitali odlomke koji se nalaze na YouTube kanalu Marine Bulatović.

Tokom 2021. Marina se oprobala i kao koscenarista pozorišne dečje drame pod nazivom TESLA:  PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST, koju je radila sa Tesla Naučnom Fondacijom (TNF) iz Filadelfije. Drama će se izvoditi u osnovnim školama u Americi i Srbiji, kako bi se deca upoznala sa likom i delom Nikole Tesle.

Marina danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija, RTS Dijaspora i Ona magazina; kao i nedeljnika „Pečat“ i „Ilustrovane Politike“.

Marina Bulatović je pasionirani ljubitelj putovanja (fotografija je snimljena u Havani)

Vladimir Kecmanović o romanu „Nina od Arabije“

„Nina od Arabije“ je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost.

Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma – rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.