KANADA: Novembarske čarolije u tri čina

Kako zima u Kanadi nikada ne počinje 21. decembra, već mnogo ranije i traje do kraja aprila kada, ponekad pada i sneg  –  iskoristili smo novembarske dane za šetnju pored jezera Bond i Tugud i, po ko zna koji put, uverili se da su Kanađani potpuno nepredvidljivi

Piše: Marina Bulatović,
Foto: Lazar Petrović i Budislav Bulatović

Novembarsko kupanje za potrebe studentskog filma na jezeru Bond (Foto: Lazar Petrović)

ČIN 1

Žitelji Kanade su poznati po tome da vole prirodu i da rado u njoj borave, ali zbog hladnoće i vetra toga dana gotovo da nije bilo ljudi. Na jezeru Bond koje se nalazi na istočnoj strani ulice Jang (najduže ulice na svetu), ugledali smo neverovatan prizor.

Mlada devojka ulazi u hladnu vodu čija temperatura nije prelazila desetak stepeni. (Sezona kupanja na Adi Ciganliji počinje kada temperatura vode dostigne 210 C).

Ovo novembarsko kupanje upriličeno je za potrebe studentskog filma, koji će biti poslat za prijemni ispit na UBC (Univerzitet Britanska Kolumbija) u Vankuver – ona želi da upiše glumu; a on (snimatelj) režiju ili produkciju.

Kanađanin uživa na 10 C na jezeru Bond (Foto Lazar Petrović)

ČIN 2

Bilo je jako hladno, oko 10 C, a sitna kiša povremeno je promicala. Iznenada smo ugledali gotovo filmski prizor. Mladog čoveka koji uz logorsku vatru, na zelenoj platnenoj ležaljci razapetoj između dva drveta, uživa u “lepom vremenu”.

Doduše, ovde tek stiže prava zima kada temperatura padne ispod – 200 C.

U kratkom razgovoru rekao nam je da je došao iz grada da se relaksira u prirodi i tišini. Da je umoran od rada u kancelariji pod neonskim svetlom, od buke automobila, sirena vatrogasnih i kola hitne pomoći i da na jezeru Bond voli da se odmara. Tu uvek pronađe balans i mir.

Mlada u kratkim rukavima i papučama  na minus 30 C pored Tugud jezera (Foto Budislav Bulatović)

ČIN 3

Prvi sneg u Torontu pao je ove godine 28. novembra, pa smo izašli u šetnju oko Tugud jezera i ugledali čaroban  prizor. Mlada poreklom iz Indije pozira u tradicionalnoj raskošnoj odori u kratkim rukavima i papučama.

Temperatura beše – 30 C, a sitne pahulje su vejale. Saznali smo da su se tek venčali i angažovali profesionalnog fotografa da ih slika za album. Jarko crveni veo, raznobojno cveće i zlatni nakit, savršeno su se uklopili sa belom bojom snega, a široki osmesi jasno su govorili da za ovaj brak nema “zime”. Čak ni u Kanadi.

Bilo kako bilo, ne možete da se otmete utisku da je ljudski duh nesalomljiv – naročito kada ispred sebe ima zacrtan i jasan cilj.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.