Kako je bajka koja propagira komunizam postala uspešni ugostiteljski brend

Braća Jakob i Vilhelm Grim drugovali su sa Vukom Stefanovićem Karadžićem, znali srpski jezik i deo bajki preuzeli od nas. Jedna od njihovih bajki, „Hans im Glueck“ („Srećni Jovica“), poslužila je kao povod savremene političke analize. Da li su ga izmislila braća Grim, Srbi ili neko treći, tek Hans je, po analitičarima, preteča marksističke ideje komunizma.
Hans je mladić koji je radio sedam godina kod gazde i za to dobio veliki grumen zlata. Na putu do kuće, on je trampio zlato za konja, konja za kravu, kravu za svinju, svinju za gusku… sve dok nije ostao praznih ruku. Međutim, on je sve vreme, pa i u tom času kad sve gubi, bio najsrećniji čovek na svetu jer je za njega unutrašnje zadovoljstvo važnije od materijalnog blagostanja. Tako razmišlja i njegova majka kada Hans konačno stigne kući.

Lanac sreće

U Nemačkoj trenutno radi (na principu franšize) više od 20 barova & burgernica „Hans im Glueck“. Nikle su kao pečurke posle kiše jer uključuju sve što se od ugostiteljstva danas traži: koncept, ambijent i dobro raspoloženje. Veoma su prostrane i pune ljudi, koji se provlače između vitkih stabala breze, kao u šumi. Stabla se pružaju od poda do plafona.
Momci i devojke, koji rade u ovim objektima kao barmeni, konobari ili gril majstori, izabrani su od strane rukovodstva jer vole da dele svoju sreću sa drugima. Oni preko dana uslužuju goste svih generacija, koji tu svraćaju zbog burgera i ubeđenja da će pojesti obrok po svom ukusu. Sve elemente burgera gost bira sam: zemičku, pljeskavicu od mesa ili povrća (goveđi, pileći, ćureći, vegeterijanski ili veganski burger), preliv, krompiriće…

Svima po volji

Dok se časte odličnom nemačkom hranom, goste će nekoliko puta obići konobarica. Možda će i sesti kraj njih i uneti im se u lice s pitanjima: „Da li biste možda hteli naš kolač? Toplo vam preporučujem bakinu tajnu. A da probate našu osvežavajuću srećnu limunadu?“
Kod „Srećnog Hansa“ sve je lepo i nekako drugarski, dok ne dođe račun. Tada se oni koji su tu prvi put, malo brecnu. Burger, čija je cena za nemačke pojmove sasvim OK (šest-sedam evra) skuplji je zapravo tek evro-dva od krompirića, kolača, limunade… Kada se sve sabere, ispadne zamašna cifra.
Mladima koji tu svraćaju zbog noćnog provoda, na glasnu muziku, pivo i koktele, takve cene su normalna stvar. Srce lokala tada se krije u ogromnom šanku u kome se naočiti barmeni, istetovirani katkad od glave do pete, kreću elegantno poput baletana. Svi su poletni i druželjubivi, nema klasa i rasa, atmosfera je kao kod kuće. Ako gledamo samo taj trenutak i to mesto, Marks i Engels su bili u pravu! I gosti i zaposleni i vlasnici ove uspešne franšize, pa i onaj koji ove redove piše, svako je po malo „srećni Hans“.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena