Jesenje poslastice za ljubitelje teatra i hipike

„Da bi čovek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, da čita, uči i trudi se.“ Anton Pavlovič Čehov

Premijera obnovljene opere „Pajaci“

Opera Madlenianum otvorila je svoju 21. sezonu ponovnom premijerom opere Ruđera Leonkavala „Pajaci“. Prvu premijeru je imala 2011. godine, u režiji i inscenaciji ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, a ovog puta dirigentsku palicu je preuzeo maestro Đorđe Stanković.
„Mlađa ekipa pevača bila je predvođena iskusnim Nikolom Kitanovskim, koji je sa mnogo emocija i uz sjajnu glumu izveo poznatu tenorsku ariju, ali i izneo celu predstavu. Zahvaljujući njemu, Leonkavalovo delo dobilo je na belkanto štimungu. Sopran Branislave Podrumac koju znamo po operskim ulogama i nastupima u mjuziklima, pokazao se kao izvanredno rešenje za lik stastvene heroine Nede. Ansambl je predvodio dirigent Đorđe Stanković koji je bio precizan u instrukcijama i koji je uspeo da orkestar učini jednim od sastavnih delova opere. Zahvaljujući rediteljskim zahvatima, ulozi hora je dat izuzetan značaj“, prenosimo utiske našeg uvaženog muzičkog kritičara Srđana Teparića.

Opera „Pajaci“

Prva repriza Pajaca je 14. oktobra.
Ljubitelji muzičkih predstava sa repertoara Madlenianuma moći će ovog meseca da gledaju mjuzikle Ljubav i moda 16.10. i Jadnici 25.10, ali i operu Orfej, koja se posle duže pauze igra 23.10, kao i balet Hazarski rečnik 28.10, sa sjajnom Sonjom Vukićević i solistima Baleta Narodnog pozorišta.

Princeza Jelisaveta Karađorđević u društvu Dragana Babića i Madlene Cepter na premijeri obnovljene opere „Pajaci“ (foto: Zoran Škrbić)

Gostovanja Narodnog pozorišta u Madlenianumu

U „muzičkom oktobru“ u Madlenianumu će se odviti i gostovanja Narodnog pozorišta, zbog rekonstrukcije njihove Velike sale. Gostovanje otvara opera „Karmen“ Ž. Bizea 8.10, sa Aleksandrom Angelov u naslovnoj ulozi, zatim slede opera „Travijata“ Đ. Veriđa 19.10, sa Snežanom Savičić Sekulić i Dejanom Maksimovićem, opera „Figarova ženidba“ V.A.Mocarta 27.10, sa Vladimirom Andrićem i Nebojšom Babićem i opera „Seviljski berberin“ Đ. Rosinija  29.10, sa Ljubodragom Begovićem i Ljubomirom Popovićem.
Igra se još i balet „Don Kihot“ L. Minkusa, u koreografiji čuvenog ruskog koreografa Vladimira Vasiljeva, 24. oktobra.

Korešpodenti – Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković

Glumačke atrakcije Zvezdara teatra

Gost Zvezdara teatra 25. oktobra biće Rambo Amadeus koji par godina unazad u jesen izvodi svoje „Veče glomazne poezije“. O toj jedinstvenoj večeri, sam Rambo kaže:
„Veče glomazne poezije kod publike izaziva sasvim pomešana osećanja. Salve smeha, skandiranje, gromoglasni aplauzi ali i tuga i zabrinutost mješaju se stvarajući vrhunski napitak, stvoren po drevnom receptu proporcionalnog miješanja žuči i meda. Hit.“
Predstava „Korešpodencija“ će u oktobru gostovati na čak četiri pozorišna festivala u zemlji! Korešpodenti – Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković će se u narednom periodu predstaviti publici u Kragujevcu (na Joakim interfestu 10. oktobra), Zaječaru (na Danima Zorana Radmilovića 18. oktobra), Mladenovcu (na Festivalu Teatar 21. oktobra) i Vršcu (na Vršačkoj pozorišnoj jeseni, 22. oktobra)!

Predstava „Voz“

„Voz“ u Novom Sadu

Dvojac predstave „Voz“, rađene prema romanu Kormaka Makartija, Voja Brajović i Sergej Trifunović, gostovaće u Novom Sadu 21. oktobra. Karte za predstavu su dostupne na novosadskom Bilet servisu.

Paulo Koeljo

Nova knjiga Paula Koelja „Hipi“

Najuticajniji svetski pisac, čiji se tiraži broje stotinama miliona, za čitaoce je pripremio novi roman, najličniji do sada, autobiografsku priču „Hipi“. Oslanjajući se na bogato životno iskustvo, Paulo Koeljo nas vraća kroz vreme da bi oživeo snove svoje hipi generacije koja je žudela za mirom i usuđivala se da ospori ustaljen društveni poredak.
Koeljo ispreda priču o Paulu, brazilskom mladiću s kozjom bradicom i dugačkom kosom, koji želi da postane pisac i kreće na hodočašće u potrazi za dubljim smislom svog života: prvo na poznati voz smrti za Boliviju, zatim u Peru, kasnije autostopom kroz Čile i Argentinu.
Put ga vodi do poznatog Dam trga u Amsterdamu, punom mladih ljudi koji nose živopisnu odeću i pale mirišljave štapiće, meditiraju i igraju uz muziku, dok razgovaraju o seksualnim slobodama, širenju svesti i potrazi za unutrašnjom istinom.

U Amsterdamu sreće Karlu, Holanđanku u dvadesetim godinama, koja želi da pronađe idealnog saputnika da je prati na čuvenom hodočašću hipika u Nepal. Ona ubedi Paula da joj se pridruži da se ukrcaju u magični autobus koji putuje kroz Evropu i centralnu Aziju put Katmandua. Kreću na putovanje u društvu fascinantnih saputnika, od kojih svako ima svoju priču, i svako od njih će doći do sopstvenog preobražaja i sopstvenog životnog puta.
Rođen u Rio de Žaneiru (Brazil) 1947. godine, Paulo Koeljo je autor nekoliko naslova koji spadaju u najčitanije knjige našeg vremena. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, član je Brazilske književne akademije i ambasador mira Ujedinjenih nacija. Godine 2009. dodeljeno mu je priznanje Ginisove knjige rekorda za najprevođenijeg autora jednog romana („Alhemičar“).

Ivana Popović
Ivana Popović

Ivana Popović je dugogodišnji dizajner Ona Magazina i Chernogoria Zhurnala i autor njihovog totalnog redizajna. Ona brine i o marketingu oba izdanja od njihovog osnivanja do danas, pri čemu Ona Magazin izlazi punih devet a Chernogoria Zhurnal punih 12 godina. I na kraju, Ivana je pasionirani zaljubljenik u kulinarstvo, urednik rubrike „Ivanina kuhinja“ i maštar u sasvim drugom smeru od izdavaštva.