Gluteoplastika ili san o brazilskoj guzi – zahvat koji se traži

Mora se priznati, brazilska guza je imperativ pa zašto ne reći i zadovoljstvo.

Hirurg sam pa me nije sramota da pišem o gluteoplastikama ili što bismo mi rekli, onako u svakodnevnici, da pišem o guzi. O načinima, tipu, veličini i obliku, hirurškim tehnikama i definitivno indikacijama.
Pre svega trebalo bi naglasiti da je upravo sedalni deo usko vezan sa rasama, narodima i podnebljem. U svakom slučaju nasleđe je to koje nam daje osnovu za izgled celokupnog tela a time i zadnjice. Logično je, ukoliko je sedalni mišić jače razvijen i ukoliko ima više naslaga masnog tkiva preko njega, glutealni deo je jači i razvijeniji. Istovremeno, kada su osobe nižeg rasta, širih kukova, one imaju jače razvijen pomenuti deo.
Kod osoba višeg rasta i užih kukova, mišići su obično istanjeni i slabije razvijeni a i masne naslage su tanje, što rezultira manjim i ravnijim sedalnim regijama. Nekada je i infraglutealna brazda niža pa se ima utisak ravnije i spuštenije zadnjice. Neretki su slučajevi da kod jače ugojenih osoba, posle naglog mršanja, imamo atrofiju muskulature gluteusa, ogroman višak kože i spuštenu zadnjicu.

Presađivanje masti

U svakom slučaju trend gluteoplastike je u ogromnom porastu. Način na koji se ona vrši zavisi od indikacija. Svakako, neophodan je pregled u ordinaciji, kao i dobar razgovor sa pacijentom i pravi izbor hirurške tehnike. Iskustvo hirurga preko je potrebno.
Moje prve gluteoplastike su bile sa sopstvenim masnim tkivom pacijenta. Jednostavno uzme se mast sa stomaka, natkolenica ili nadlaktica liposukcijom i potom se infiltrira u deo glutealne regije gde je to potrebno. Obično ispod kože pa čak i u glutealne mišiće. Kasnije smo tehniku usavršili  (ona se i danas koristi) tako što smo dobijenu mast centrifugirali i odvajali zdrave ćelije od ostalog tkiva. Iste zatim infiltriramo i time smanjujemo resorpciju masnog tkiva. Radi pojašnjenja, ranije se mast koju smo ubrizgavali resorbovala i do 70 odsto a sada je to oko 40 odsto. Naravno, sama resorpcija je nepredvidiva (ne može se predvideti obim iste). Prednost te tehnike je što se ubrizgava sopstvena mast i što se istovremeno izvode dve intervencije. Radi dobijanja boljeg rezultata nekada su neophodna dva ili tri ponavljanja.

Glutealni implant

Naravno, sa pojavom glutealnih implantata, iste smo počeli koristiti u okruglom ili anatomskom obliku. Izbor tipa, veličine i oblika implantata zavise od lokalnog nalaza i samih želja pacijenta. Sama tehnika je veoma precizna, zahteva rez od desetak centimetara u međuglutealnom prostoru koji je prosto nevidljiv. Implant se plasira ispod kože, ispod fascije ili ispod velikog glutealnog mišića.
Lično to radim tako što implant plasiram u sam glutealni mišić po tehnici dr Federica Gonzalesa iz Brazila. Na moje zadovoljstvo imao sam priliku da pratim njegovu hiruršku tehniku u Madridu i Pragu, i definitifno sam siguran da je najbolja. Implant je dovoljno duboko, tako da je zaštićen sa nekoliko slojeva tkiva. Nema mogućnosti pomeranja i dobija se izvanredan estetski rezultat. Oporavak je oko tri nedelje s tim što se zabranjuje sedenje na zadnjici oko 10 dana.

Spuštena koža

Autoaugmentacija lokalnim tkivom je tehnika podizanja i modeliranja glutealne regije. Tehniku koristimo kod pacijenata koji su dosta izgubili u težini pa je koža i muskulatura zadnjice jako spuštena ili kod onih gde je zadnjica jako spuštena bez obzira na težinu. Tada transverzalno pravimo rezove povrh gluteusa u visini donjeg dela slabinske regije i nisko infraglutealno. Deo između se deepitelizira i potopi a rezovi se prosto spoje. Time se sopstveno glutealno i infraglutealno tkivo duplicira, podiže i koristi za modelovanje i oblikovanje zadnjice. Ako sopstvenog tkiva nema dovoljno, mogu se koristiti paralelno i implanti. Nedostatak ove tehnike je dosta veliki ožiljak, no isti se u potpunosti utopi ispod, recimo, kupaćeg kostima. Rezultat je trajan, odličan a nekada i impresivan.
Ponavljam da se korekcije zadnjice sve češće rade, da se dobija izvanredan estetski rezultat ali i da je neophodan dobar izbor tehnike, te poštovanje postoperativnih zahteva.

Piše: dr Milomir Gačević, specijalista plastične hirurgije (Bolnica „Adonis“)

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.