Glumica i top-model Lana Ašanin: Ponosna sam na svoje srpsko poreklo“

Pišu: Marina Bulatović i Ljubomir Ljuba Đorđević, foto: privatna arhiva

Ona je mlada, lepa, harizmatična i uspešna. Odiše prefinjenošću i elegancijom. Poseduje „X faktor“, koji daje njenoj ličnosti upečatljivu notu. Stoga nije nimalo čudno što se posvetila šou-biznisu. Hoće je scena, vole je kamere… Svuda je tražena. Čas je u Njujorku, čas u Los Anđelesu, čas u Las Vegasu…

Glumica, TV voditeljka i top-model, Lana Ašanin, gradi uspešnu karijeru u Americi

Kao multitalentovana ličnost, gradi uspešnu karijeru top-modela, TV voditeljke i glumice. Zove se Lana Ašanin. Naše gore list. Iako je rođena u Nemačkoj, osim nekoliko svetskih jezika, tečno govori i svoj maternji.

Vaše ime se pročulo i u Srbiji. Srbi su jako ponosni na svakoga, sa ovog podneblja, ko postigne uspeh u svetu. Publika u otadžbini želi da sazna što više o vama: odakle vodite poreklo, gde ste rođeni, ko su vam roditelji i čime se bave, gde ste sve živeli…?

„Moji roditelji su iz Srbije. Rođena sam u Nemačkoj u Frankfurtu, gde sam se i školovala. Otac je poslovođa jedne građevinske firme u Frankfurtu, a mama je trgovac. Živela sam, osim u Frankfurtu, jedno vreme u Aziji – u Bangkoku, Tajlandu i Hong Kongu. Poslednjih deset godina sam u Los Anđelesu i Njujorku“, pripoveda nam Lana svoju životnu priču.

 

Lana Ašanin, naše gore list, na naslovnoj strani magazina UniQ

Osvojene titule na izboru za Mis

Vrlo mlada je ušla u svet modelinga. Pitamo je, da li je oduvek želela da postane poznata ili joj se slava „slučajno dogodila“? Zanima nas o čemu je maštala kao dete, šta je želela da bude kad odraste? Kaže da je oduvek imala želje, ambicije i snove. „Samo sam želela da ispunim svoj cilj. Jedan deo mojih snova je ispunjen kroz karijeru modela u Evropi, Bangkoku, na Filipinima, ali i u Los Anđelesu…“

Kako su vaši roditelji reagovali na vaš ulazak u svet mode? Da li su vas podržavali ili su, pak, imali drugačije planove za vašu budućnost?

„Imala sam potpunu slobodu u izboru profesije. Nikada mi nisu ništa uskraćivali, nisu me sputavali. Naprotiv, oduvek sam imala njihovu podršku u svakoj mojoj želji i planu za budućnost i na tome sam im posebno zahvalna.“

Sa samo 17 godina postali ste Mis Crne Gore. Da li vam je ta titula bila odskočna daska za ulazak u svet modelinga i televizije? 

„Tako je, vrlo mlada sam postala Mis Crne Gore. Pre toga sam učestvovala na takmičenju za Mis Frankfurta, gde sam osvojila treće mesto. Potom sam bila druga pratilja na izboru za Mis Nemačke. Svakako da su mi sve te titule pomogle da budem zapažena i bile su odskočna daska za moj dalji uspeh.“

Snimila je reklame za prestižne brendove:  Nescafe, LG Electronics, Bosch, Shell, Sunkist, Coca Cola, Blue Eagle Scotch Whisky… Kaže da su joj sve one drage, ali da je „najviše ponosna na reklamu za Nescafe“.

Kako poseduje izrazitu senzualnost, njeno lepo lice krasilo je naslovnice prestižnih svetskih magazina i kataloga: Cosmopolitan, People, Maxim, FHM, UniQ, Women of Wealth, Belle Femme, Woman`s Magazine, Mega Magazine, Triumph Swimmear, Avon Cosmetics, Guy Laroche, Otto…

Kao glumica prvi put se okušala u TV seriji The Mentalist, koju je snimila u Americi

„U mom poslu se ne priča unapred šta se radi“

Vi ste multitalentovana ličnost. Zapažen je vaš rad u modelingu, glumi, ali i na TV-u kao voditeljke uspešnih programa. Gde ste sve radili kao TV lice? U kojim ostvarenjima ste do sada glumili? Šta vas najviše ispunjava?

„Igrala sam u TV serijama: Entourage, The Mentalist, Deal or no Deal, New York Rooftop Story, Michael Wardeath, The Streetz, The Unempoyment, Mob Diaries… Zadovoljstvo mi pričinjava sve navedeno, mada moram iskreno da kažem, najsrećnija sam kao glumica i TV voditeljka. To me najviše ispunjava.“

O planovima i budućim projektima ne priča rado. Poštuje kodeks profesionalnosti. „Upravo razmatram jedan ponuđeni ugovor. U mom poslu se ne priča unapred šta se radi“, odgovara kratko.

Ono čime se Lana bavi na prvi pogled izgleda glamurozno, bajkovito, pompezno… Publika vidi blještave premijere, blistave zvezde u brendiranim toaletama na crvenom tepihu… Međutim, sve to ima i drugu stranu medalje. Pitamo je, šta ne voli u profesijama kojima se bavi? Ima li nešto što joj smeta? Što je iritira?

„Ne volim nadmene, uobražene ljude. One koji misle da su veći od Boga! Svako od nas je jedinstvena, posebna ličnost. Za svakog u ovom poslu ima mesta.“

Lana Ašanin tvrdi da je slava nije nimalo promenila

„Za mene je ovo samo posao, kao i svaki drugi“  

U svojoj karijeri Lana je upoznala dosta slavnih ličnosti. Intrigiralo nas je, ko je od njih na nju ostavio poseban utisak, ko ju je impresionirao?

„Ne bih mogla nikoga posebno da izdvojim. Kada radim, radim i nema veze ko je sa mnom na setu. Za mene je ovo samo posao, kao i svaki drugi. Nema tu nikakve posebne misterije“, kaže iskreno.  

Iako sarađuje sa svetskim zvezdama, priznaje da ne poznaje dovoljno srpsku filmsku industriju. Otkriva da, nažalost, ne poznaje ni puno naših filmskih stvaralaca koji žive i rade u SAD. Ali se nada da će se to promeniti.

Da li vas je slava promenila?

„Ne, uvek sam bila ista i ostaću ista“, kategorična je.  

Kako izgleda biti Srpkinja u Njujorku?

„Biti Srpkinja u Njujorku je dobro, ovo je kosmopolitski grad. Vidite, ja mogu da živim na bilo kom kraju sveta, ali ja ću uvek biti Srpkinja i uvek ću se boriti za svoj narod, koji mi je u srcu.“

Lana rado sarađuje sa našim ljudima u Americi, a svojim zemljacima poručuje: – Budite zdravi, srećni i volite svoju zemlju. Našu lepu Srbiju!

Saradnja sa Tesla fondacijom

Uvek ističete svoje srpsko poreklo. U tom smislu, kao poznata ličnost čija reč ima težinu i veliku moć u javnosti, aktivno ste se uključili u rad Tesline naučne fondacije iz Filadelfije. Kako je došlo do te saradnje?

„Da, taj rad mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Sa ponosom i velikom radošću prihvatila sam ponudu za saradnju, koja je došla od gospodina Nikole Lončara, predsednika Tesla fondacije. Drago mi je da svojom delatnošću mogu da doprinesem rasvetljavanju lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Mislim da ovde u Americi široj javnosti još nije dovoljno poznat njegov značaj za doprinos celokupnom čovečanstvu.“

Na kraju, pitali smo Lanu: Šta bi poručila publici u Srbiji?

„Da budu zdravi, srećni i da najviše vole svoju zemlju. Našu lepu Srbiju!“

Njeno lice krasi naslovne strane mnogih časopisa u SAD

PORED TESLE CENI I PUPINA

“Osim Nikole Tesle, izuzetno cenim i Mihajla Pupina, naučnika i izumitelja koji je u Njujorku radio skoro 40 godina kao profesor na Kolumbija Univerzitetu”, kaže Lana. “Sahranjen je na groblju Vudlon (Bronks) u Njujorku. Uz njega, tu počiva i njegova supruga Katarina Sara, rođena Džekson.”

MILION PRATILACA NA FEJSBUKU

Kao svaka slavna ličnost i Lana magično privlači svoje fanove. Tako ona ima više od milion pratilaca na svom fejsbuk biznis profilu. Nažalost, u decembru prošle godine taj profil je hakovan. Lana obaveštava svoje obožavaoce da je upravo u izradi njena nova stranica.

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. pojavio se Ona Magazin, jedinstveni primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera. To je prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ (ali i njihovim jačim polovinama). U jesen 2020. izašao je jubilarni Ona magazin broj 100.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.