Filmovi koje ne bi trebalo propustiti na festivalu BELDOCS 2018.

Internacionalna smotra dugometražnih dokumentarnih filmova u Beogradu, BELDOCS počinje 7. maja u 19.30 časova u Sava Centru i traje do 14. maja

VESTVUD: PANK, IKONA, AKTIVISTA

Film Lorne Taker „Westwood: Punk, Icon, Activist“ prati neverovatnu priču ikone našeg vremena – Vivijen Vestvud, kroz njenu borbu da očuva integritet brenda, svoje principe i zaostavštinu. Biće prikazan u selekciji biografskih dokumentaraca.

Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) je velika dama pank roka, doajen britanske mode i jedna od najuticajnijih začetnica trendova u novijoj istoriji. Film istražuje njenu uzlaznu karijeru i detaljno ispituje njene umetničke kvalitete i aktivizam. Kombinujući kultni arhivski i novosnimljeni materijal, ova intimna priča ispričana je kroz reči same Vivijen i dirljive intervjue sa ljudima iz užeg kruga njene porodice, njenim prijateljima i saradnicima.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

MATANGI / MAYA / M.I.A.

Dokumentarni film sačinjen od ličnih video zapisa koje su Maja Arulpragasm i njeni najbliži prijatelji snimali tokom proteklih dvadeset godina, beležeći njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera-imigranta do svetske pop-zvezde M.I.A.
Ne praveći kompromise, Maja je bez prekida snimala sebe tokom borbi koje je vodila sa muzičkom industrijom i mejnstrim medijima, dok su njen uspeh i slava rasli, pretvorivši je u jednu od najprovokativnijih i najkontroverznijih umetnica u popularnoj muzici danas.
Za režiju i produkciju je bio zadužen Stiv Laveridž (Steve Loveridge), digitalni umetnik i filmski autor iz Londona

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

UPRAVO ROĐENA

Dokumentarni film „Born Just Now“ iz 2018. godine, o našoj umetnici performansa Marti Jovanović, snimio je američki reditelj Roberto Adante. „Born Just Now“ nudi intiman uvid u život beogradske umetnice, koja se bori da prebrodi posledice nasilja njenog osmogodišnjeg braka.
Usudivši se da živi po sopstvenim pravilima, Jovanovićeva je izabrala umetnost i umetničko stvaranje, napuštajući bračni život i zlostavljanje. Ovaj lični portet dirljiva je meditacija o tome šta znači biti odvažan ženski umetnik u 21.veku.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

S NAMEROM DA SE UNIŠTI

Dvočasovni dokumentarni film „Intent to Destroy: Death, Denial & Depiction“ snimio je Amerikanac Džo Berlinger, vodeći glas dokumentarnog filma i televizije, dobitnik nagrada Oskar i Emi. Ovo je njegov 13. dokumentarac.
Film govori o trenutku kada je Holivud skinuo cenzuru sa teme turskog genocida nad Jermenima i, uprkos političkih igara i pretnji osvetom, dopustio snimanje jednog istorijskog filma o tom masovnom ubistvu. Film je poslužio i kao polazna tačka za istraživanje istorije nasilja.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

HANA

Film je snimio Italijan Đuzepe Karijera u Indiji, Nigeriji, Siriji i Peruu. To su četiri priče o devojčicama-nevestama, koje se prepliću, uprkos tome što se junakinje nikada nisu srele. Za početak sve se zovu Hana. U Indiji je mlada Hana prisiljena da se uda jer joj horoskop kaže da je za nju to jedini način da preživi. U Nigeriji mladu Hanu siluju vojnici grupe Boko Haram i jedne noći ona pokušava da pobegne svojim otmičarima. U Peruu Hana postaje mlada majka. U Siriji, usled rata, Hanu prodaju na licitaciji.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

PODVEDENE

Američko-švedski film iz 2013. godine, pod nazivom „Podvedene“ (Ticked) predstavlja intimni i definitivni portret seksualne trgovine ljudima u savremenoj Americi gde se devojke regrutuju preko telefona, iz udobnosti roditeljskog doma.
Moderno ropstvo je živo i prosperitetno u Americi. Širom zemlje trguje se ljudima da bi se zadovoljili apetiti američke seksualne industrije, vredne 9,7 milijardi dolara. Čak 300.000 američke dece svake godine izloženo je riziku da postanu žrtve seksualne trgovine ljudima. Film prikazuje devojke, makroe, mušterije, policiju i organe za primenu zakona u gradovima kao što su Boston, Denver, Las Vegas, Orindž Kaunti, Los Anđeles i Njujork.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

MIRSADA

Scenario i režija: Danilo Marunović, Crna Gora, 2017, 52 minuta
U sukobu romske kulture i njenih tvrdih kodeksa sa snovima jedne romske devojčice, nastaje uzbudljiva priča koja se odigrava na periferiji Podgorice. U taj paralelni svet, kamere po prvi put zalaze… Sniman je u šokantnim ali i bajkovitim ambijentima napuštenih vagona, deponija, otpada i skloništa od kiše, gde je topla reč transrodne prostitutke u hladnoj noći sasvim dovoljna za sreću.
Danilo Marunović je filmski i pozorišni reditelj iz Podgorice. Autor je nekoliko projekata među kojima se ističe video kampanja za promociju LGBT prava „Mi smo dio ekipe“; višestruko nagrađivani film „Lud za tobom“ i dugometražni „Preludijum za snajper“…

Trejler možete pogledati na sledećem linku:  KLIK ZA TREJLER 

KAD DOĐU SVINJE

Dragoslava ima četiri televizora, troje unuka, dve najbolje drugarice i muža sa kojim se otima za daljinski upravljač. Živela je u pet zemalja (od SFRJ do Republike Srbije) a da se nije pomerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Savremeni srpski mediji i politika uvukli su se u porodičnu intimu, dok ona sa humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umesto bajki, izmišlja za decu priče iz stvarnog života jer u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava. „Od ujutro od kada ustanemo svaki naš gest je čin odgovornosti kojim započinje promena sveta“, smatra Dragoslava.
Autorka filma je Biljana Tutorov, koja je diplomirala arheologiju i istoriju umetnosti u Belgiji, da bi potom odslušala postdiplomske studije iz antropološkog filma u Parizu. Više godina pohađala je kurs Žana Ruša iz etnografskog filma i Filmsku estetiku kod Alana Bergale. Istovremeno je učila pozorišnu umetnost i glumu. Kreirala je više video instalacija, igranih i dokumentarnih filmova, performansa… Radila je kao asistent Želimira Žilnika.

Trejler možete pogledati na sledećem linku: KLIK ZA TREJLER

Ona MAGAZIN
Ona MAGAZIN

Na prvi dan proleća 2009. izašao je Ona Magazin broj 1. Bio je to prvi domaći glossy mesečnik namenjen ženama 35+ Posle osam godina neprekidnog izlaženja, Ona Magazin je prešao na dvomesečno izdanje. Ona Magazin je primer literarnog novinarstva koje, osim svežih vesti, donosi priče iz života, ispovedne intervjue poznatih i kolumne ljudi od pera.

Trenutno nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena